Cool en grappig: De ninja’s van de overkant (Reggie Naus)

kinderboek: De ninja’s van de overkant (Reggie Naus, illustraties van Mark Janssen) | cool en grappig, over piraten, ninja’s, vrienden en vijanden | 8-10 jaar
doetips: met stokjes eten, lopen ‘zonder knie’, een buurttoernooi/feest, praten?

De ninja's van de overkant (Reggie Naus en Mark Janssen)Er was eens een dag, niet zo lang geleden, dat ik Tijmen (bijna 8 jaar) en mezelf naar de dokter bracht voor een prik. Die prik ging prima, maar had een vreemde bijwerking. Bij Tijmen was de bijwerking de hele dag luisteren en een beetje kijken. Bij mij was de bijwerking de hele dag voorlezen. Eerst op een hard bankje in de tochtige hal van de dokter, toen in een lawaaierig cafe en daarna thuis op de bank. Het voorgelezen boek was De ninja’s van de overkant van Reggie Naus (illustraties van Mark Janssen). Er is natuurlijk een kleine kans dat deze bijwerking niet aan die prikken is te wijten, maar aan het boek zelf.

De ninja’s van de overkant is het derde boek van de De piraten van hiernaast-serie. De eerdere boeken hadden we nog niet gelezen, maar dat was geen enkel probleem. Tijmen begreep meteen dat Michiels buren piraten aan wal zijn en dat piratenzoon Billy zijn beste vriend is. Logisch toch? Ook logisch: piraten en ninja’s zijn al eeuwenlang vijanden. En laat er nou net een ninjagezin in de straat komen wonen. Oei! Dat kan alleen maar rotzooi en gedoe geven.

Cool en grappig

Piraten zijn bekend materiaal voor Tijmen. Misschien wel te bekend, omdat hij vond dat piraten voor kleuters zijn. Maar hé, dit boek gaat over ninja’s! Ik was verbaasd dat Tijmen ninja’s kende, maar dat was een beetje dom. Want welke legojongen kent ninja’s nou niet? Ninja’s, cool zeg!

Cool boek dus, maar laat ik niet vergeten te zeggen dat het vooral ook grappig is. Een van Tijmens favoriete scenes is wanneer de piratenfamilie bij het ninjagezin op bezoek komt. Nee, ik verklap niks. Ga zelf maar lezen. En lachen!

Napraten

Na het lezen hebben we nog dit gesprek:
Tijmen: “Moet je niet schrijven dat we dit boek uit hebben?”
Mevrouw Kinderboek (MK): “O ja, dat is een idee. Alleen dat we het uit hebben of nog iets anders?”
Tijmen: “Hoe leuk het was.”
MK: “Hoe leuk vond je het dan?”
Tijmen: “Heel leuk.”
MK: “Wat vond je het leukst?”
Tijmen: “Dat de piraten…” (spoiler, verklap ik niet!)

Leuk was het dus! Zelf denk ik graag terug aan hoe hij op en neer zat te springen aan het eind van het boek, tijdens het buurttoernooi. Giechelend: “Nu wordt het leuk!”

Doetips

Met stokjes eten

De ninja’s eten met stokjes. Hebben jullie eetstokjes in huis? Dan kun je dat ook proberen. Hoe goed zijn de kinderen daarin? Kunnen ze ook andere kleine dingen pakken met een paar stokjes?

Lopen ‘zonder knie’

Bind een stok (of kleine bezemsteel) aan het been van je kind en laat hem eens lekker rondhobbelen. Zo ontdekt hij vanzelf wat allemaal nog wel lukt en wat echt heel moeilijk gaat.

Buurttoernooi en feest!

Dit boek kan ook tot een vrolijk buurttoernooi of feestje leiden. Spelletjes die bij dit boek passen:
-met stokjes eten
-hardlopen met een stok aan je been, zodat je je knie niet kunt buigen
-onopvallend sluipen (een soort aangepaste annemarie koekkoek)
-zo vals mogelijk een piratenlied zingen
-de grappigste tekst voor een piratenlied verzinnen
-kruiwagen of kar duwen/trekken met een ander kind erin
-misschien heb je ook zin in een spuugwedstrijd?

Maar ook traditionele spelletjes passen goed bij het boek:
-zaklopen
-koekhappen
-zwemmen

Praten?

Eventueel leent De ninja’s van de overkant zich ook tot een gesprek over andere culturen en wennen aan elkaar. Maar het zou mijn voorkeur hebben om dat onbesproken te laten. Waarschijnlijk komen kinderen er zelf mee. Onderwerpen die dan naar voren kunnen komen zijn: kun je vrienden zijn met iemand van een andere cultuur? Kun je vrienden zijn terwijl de ouders ruzie hebben? Is het erg om anders te zijn, of juist leuk?

Recensies

Recensies over De ninja’s van de overkant vind je op:

Pluizer | Pluizuit

Over dit kinderboek

titel: De ninja’s van de overkant
serie: De piraten van hiernaast, deel 3
auteur: Reggie Naus
illustrator: Mark Janssen
uitgeverij: Ploegsma, 2012
isbn: 9789021670544
aantal pagina’s: 115
leeftijd: circa 8-10 jaar
bekroond: Op de Tiplijst Kinderjury 2013

Meer lezen

Superjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8-10 jaarSpees de ruimtewees (Mirjam Mous, illustraties Hugo van Look)kinderjury 2013Ik lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s