Arno en de bal, prentenboek over voetbal

prentenboek: Arno en de bal (Yvonne Jagtenberg)
doetips: woordenschat, zoek de echte bal, tekenen, sporten, praten

Arno en de bal Yvonne JagtenbergIs je kleuter gek op sporten en spelen met een bal? Er zijn niet heel erg veel prentenboeken over sporten, maar ze zijn er wel. Arno en de bal van Yvonne Jagtenberg is daarom kerntitel van de Kinderboekenweek 2013, die over sport en spel gaat.

Arno heeft een nieuwe bal, een echte wedstrijdvoetbal. Hij blinkt als de zon en heeft nog geen enkel krasje of vieze veeg. Te mooi om mee te spelen dus. Maar hij wil er wel mee naar buiten. Al snel lopen er andere kinderen achter hem aan die met Arno en zijn bal willen spelen. Maar wil Arno dat wel?

Spelen met een doel

Een deel van het boek gaat over het zoeken van een doel. Want zonder doel kun je niet spelen. Dat klinkt wat symbolisch, maar het gaat hier gewoon om een doel om de bal in te schieten. Zelf zie ik overal in het boek doelen, maar kennelijk zijn de kinderen wat kritischer op wat een echt doel kan zijn. Of is Arno dat in elk geval. Tim (3 1/2 jaar) snapt niet helemaal wat een doel is, maar vindt het mooi als ze uiteindelijk twee doelen vinden. Want dan gaan ze voetballen. Duidelijk het hoogtepunt van het boek, als je het Tim vraagt.

Tim heeft veel vragen bij het boek. Hij vroeg steeds wat Arno was bijvoorbeeld. En: “Waar is zijn moeder? Waar is zijn vader?” Niet vreemd, want de tekst heeft het wel over de moeder en vader maar ze zijn niet te doen. En eerlijk gezegd vraagt hij het nu bij elk boek/bladzijde waar de moeder of vader niet zichtbaar is. Ik moet Tim precies uitleggen wat de kinderen doen tijdens het voetballen, en wat de grote jongen zegt als Arno de bal in zijn doel schiet. (Dit maak ik er van: “Wat een mooie bal! Ik wilde hem stoppen maar wauw, wat een mooie bal!”

Het ging zo fijn

De stijl van Yvonne Jagtenberg is heel herkenbaar. (Misschien herken je het al van Balotje op ballet, een prentenboek dat een paar weken geleden al op Mevrouw Kinderboek kwam). Meestal hebben de figuurtjes van Yvonne Jagtenberg iets bewust stijvigs. Dat zie je hier heel mooi op de illustratie waar Arno voor het eerst tegen de bal trapt. Zijn tegenzin straalt je gewoon tegemoet. Maar gelukkig slaat de sfeer al snel om: “Het ging zo fijn en het was zo leuk.” Een formulering die me sterk doet denken aan verhalen waarin Jip en Janneke heerlijk aan het spelen zijn. Voor Tim is het een nieuwe wereld, die hij eerst niet zo begrijpt, maar die hij vaak wil terugzien.

Voorproefje

Ben je benieuwd naar de illustraties uit dit boek zien? Kijk dan op de site van Yvonne Jagtenberg, daar kun je een paar bladzijdes uit het boek bekijken.

Doetips

Woordenschat

Een paar woorden die voor Tim nieuw waren: doel, voetbalveld, mij best, wedstrijdbal, doelpunt, koppen (dat staat niet in de tekst, maar wel in een illustratie), er verstand van hebben.

Kijken en denken: zoek de echte bal

Op de eerste bladzijde tekent Arno zijn bal na. Voor Tim is het duidelijk welke bal de getekende is en welke de echte. Wat mij betreft is de echte ook getekend, maar dat ziet Tim heel anders. Hoe is dat bij jouw kind? Kan hij de “echte bal” ook echt pakken? En omhoog gooien of schoppen?

Tekenen: teken je lievelingsbal

Hoe ziet de lievelingsbal van je kind eruit? Kan hij hem tekenen? Lijkt de tekening op de echte bal? Misschien wil je kind de baltekening wel boven zijn bed hangen, net als Arno.

Sporten: voetballen

Sommige kinderen willen altijd wel voetballen, sommige hebben af en toe een aanmoediging nodig. Dit boek kan een uitstekende stimulans zijn om te gaan voetballen (of op een andere manier met een bal te spelen natuurlijk).

Praten: boze vader en moeder

Waarom zijn Arno’s vader en moeder boos? Vindt je kind dit terecht? En wat vindt Arno?

(Ik vroeg Tim ook waarom Arno’s ouders boos waren. Dat begreep hij best. Omdat Arno niet goed had gegeten. 🙂 Ik ben benieuwd wat jouw kind voor antwoord geeft!)

Recensies

Online recensies over Arno en de bal:

JaapLeest | Boekenwurm en Pleeg |

Over dit kinderboek

titel: Arno en de bal
serie: Arno
illustrator/auteur: Yvonne Jagtenberg
uitgeverij: Rubinstein, 2010
isbn: 9789047606772
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Meer lezen

Balotje op ballet (Yvonne Jagtenberg)kinderboeken over sport en spelIk lees Nederlands-uitdaging

6 Reacties op “Arno en de bal, prentenboek over voetbal

  1. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Een ander leuk prentenboek over voetbal is ‘Mini voetbalt’ van Kitty Crowther. In dit prentenboek wil meisjesvlieg Mini leren voetballen.
    De eerste training tussen alle jongens in de voetbalploeg valt niet mee, maar ze zet door en beleeft veel plezier aan het sporten.
    Net als bij Yvonne Jagtenberg hou ik van de eenvoudige, herkenbare stijl van Kitty Crowther. In haar Mini-reeks is het ook altijd papa vlieg die op stap is met zijn dochtertje.

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s