Genieten van prachtig prentenboek: Ik wil ook!

kinderboek: Ik wil ook! (Annemarie van Haeringen en Bibi Dumon Tak) | prachtig en aanstekelijk prentenboek over spelen met ‘alledaagse’ dingen | opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015 | vanaf circa 4 jaar
doetips: tellen, tapijtje maken, tekenen, spelen (veel ideeën!)

ik wil ook bibi dumon tak en annemarie van haeringenWe hebben weer een prachtprentenboek ontdekt. “Konosja” noemt Tim (3 1/2 jaar) het liefkozend naar de hoofdpersoon, maar het heet Ik wil ook! Opvallend mooie illustraties, een prachtige tekst en wat heeft het ons al een speelplezier opgeleverd!

Treurig zitten de papa en mama van het kalfje Konosja in hun tapijtenwinkel. Ze willen niet eens het licht meer aandoen in de winkel. Waarom zouden ze? Er komt toch nooit iemand een tapijtje kopen. Iedereen heeft er al een. Niet zo vrolijk dus, en Konosja is dan ook blij dat hij buiten mag spelen. En ook nog met zo’n mooi rood tapijtje!

Blij schommelt hij in zijn kleedje, dat hij als een hangmat tussen twee bomen heeft gehanden. Als het regent, is een tapijt een dak. Je kunt er ook mee zweven, vanaf de top van een heuvel. Konosja weet wel hoe je met zoiets simpels als een tapijtje moet spelen. En dat werkt aanstekelijk. Steeds meer dieren willen ook wel met zijn tapijtje spelen. En die willen ook wel weten waar ze zo’n tapijtje kunnen kopen.

Spelen en genieten

Om het eens moralistisch te zeggen: Konosja’s vrolijke spelen is een lichtend voorbeeld voor ondernemers in crisistijd. Maar dat klinkt dan weer zo zwaar. Laten we gewoon gaan spelen door dit boek! Konosja laat zien op hoeveel verschillende manieren je met een alledaags voorwerp kunt spelen. En laten we vooral genieten. Van die prachtige patronen in de tapijten en de afwisselende prenten bijvoorbeeld. Mijn favoriet: die waar de stad zelf een tapijt lijkt. En van de tekst: van het ritme en het stapelverhaalelement bijvoorbeeld.

Doetips

Tellen

Houd je kind van tellen? Dan kan het zijn hart ophalen aan dit prentenboek. Want hoeveel dieren kijken er Konosja’s tapijt? Hoeveel zitten erop te picknicken? Hoeveel tapijtjes liggen er in het park?

Tapijtje maken

Maak je eigen tapijtje. Bijvoorbeeld van papier. Of toch liever van stof?

Een tapijt tekenen

Neem een vel kleurig papier en laat je inspireren door de patronen op de tapijten uit Ik wil ook! Of misschien heb je zelf een tapijt dat je kind wil natekenen? Of ontwerp je liever zelf iets?

Spelen met een tapijt

Heb je een tapijt of kleed waarmee het kind kan spelen? Het is leuk om Konosja’s spelletjes na te doen. Of nog meer spelletjes te bedenken. Kan ook met een vrolijk laken, dekbedovertrek of handdoek als het zo uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan:

Een tent bouwen

Bouw met je kleed een tent na. Bijvoorbeeld zoals Konosja met stokken in de grond. Of je legt een kleed over een tafel of stoel.

Je kind in een ‘pannenkoek’

Onze favoriet: wikkel je kind helemaal in een kleed, zoals aan het eind van een boek. Alsof hij de vulling van een pannenkoek is. Roep dan je kinds naam, alsof je hem zoekt. “Waar ben je nou?” Als je hem hebt ontdekt, til je hem met kleed en al op en breng je hem ‘naar huis’, naar bed. Tim kon geen genoeg krijgen van dit spelletje, dus ik heb nu heel sterke armspieren! 🙂

Tim in een kleed

Hangmat

Lekker schommmelen in een hangmat. We hebben thuis een hangmatstoel. Daar zitschommmelt Tim nu vaak in. En volgens mij droomt hij dan stiekem dat hij Konosja is…

Picknicken

Ga eens picknicken. In een park of op een grasveld dichtbij. In de tuin of gewoon in de huiskamer. Leuk!

In de regen

Regent het (een beetje)? Pak dan snel je kleedje (bijvoorbeeld een kussensloop of handdoek) en ga naar buiten. Houd  je kleedje boven je hoofd en je bent precies Konosja!

Recensies

Over Ik wil ook! vind je hier recensies:

Leestips (van Edward van de Vendel) | Kinderboekenpraatjes | Kinderboekenblog

Over dit kinderboek

titel: Ik wil ook!
auteur: Bibi Dumon Tak
illustrator: Annemarie van Haeringen
uitgeverij: Querido, 2013
isbn: 9789045114729
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 4 jaar
bekroond: Leespluim oktober 2013, opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015

Meer lezen

Meneer Rene | een prentenboek over surrealisme | vanaf circa 4 jaarIk lees Nederlands-uitdaging

2 Reacties op “Genieten van prachtig prentenboek: Ik wil ook!

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s