Gelezen in maart 2013

De afgelopen weken verschenen er vooral boeken over tijdreizen en toekomstboeken op Mevrouw Kinderboek. Maar we lazen meer boeken. Deze boeken lazen we in maart:

Voorlezen aan Tim (3 1/2 jaar): vooral prentenboeken.
Voorlezen aan Tijmen (7 jaar): informatieve boeken en ook een fictieboek
Samen leren lezen met Tijmen: een mooie mengeling van fictie en non-fictie. Boeken op avi E3 en M4.
Tijmen leest zelf: ook zelf las hij zowel fictie als non-fictie, van avi start tot en met avi M4.
Mevrouw Kinderboek las: vooral jeugdboeken voor 11/12+, maar ook een fantastisch reuzenavontuur voor 8+.


Voorlezen aan Tim (3 jaar)

Leeuwen

serie: Mijn eerste ontdekkingen

Dit boekje lazen we niet een keer voor, maar wel honderd keer. Tim zit helemaal in een leeuwenfase. Zijn lievelingsknuffel is een leeuw, knuffel nummer twee is een leeuw. Het hele boek door wijst hij leeuwen aan en beweert hij dat ze Simba heten, of een van de andere leeuwen uit de Lion King.

Het is een opvallend boekje. Klein, met een ringband, en met half doorzichtige bladzijdes tussendoor. Het is heel aardig vertaald, op zo’n manier dat Tijmen het ook zelf kan lezen. Hij had het al uitgelezen voor we de bibliotheek uitwaren.

Het dierenasiel

Serie: de Kijkdoos

De Kijkdoos-serie is een lang lopende reeks informatieve prentenboeken voor kleuters, met foto’s en illustraties. De tekst is op twee niveaus: eerst drie of vier regels op een makkelijk niveau, daarna een bladzijde op een wat hoger technisch niveau. Ik las met Tijmen wel Kijkdoos-boeken toen hij in groep 3 zat. En nu las ik dus voor het eerst zo’n boek met Tim.

Tim was verliefd op de hond op de voorkant (en in de rest van het boek). Sowieso is Tim verliefd op op  honden. Als ze niet te dichtbij komen tenminste. Dit deel is wel stokoud trouwens. Je ziet het aan de kleren en de guldenprijzen op het bord van het asiel. Maar het asielverhaal is vast niet erg veranderd. Tim vindt het fascinerend, hij noemt dit ‘het hondenboek’. Hij vond het wel gek dat de hond in kwestie Boef heet. Dat is natuurlijk verwarrend voor iemand die net veel is voorgelezen uit onder andere Agent en Boef en de Boefagent (van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer).

Balotje op ballet

auteur/illustrator: Yvonne Jagtenberg

Een roze balletboek in de Balotje-serie. Meer over dit boek lees je hier.

Het Pi-pa-peuterboek

Dit is een verzamelbundel van verhalen, praatplaten en delen van prentenboeken. Het is speciaal voor peuters, maar ga er gerust van uit dat ook jonge kleuters er mee uit de voeten kunnen. Veel verhalen zijn namelijk voor Tim te lang, met zijn 3 1/2 jaar. Over een jaar ofzo is hij daar vast wel aan toe. Nu keken we vooral naar de (delen uit) prentenboeken met niet zo veel tekst en naar de platen met liedjes van Mies van Hout en bekende figuren als Nijntje en Dikkie Dik.

Wroooaaaaah!

auteur/illustrator: Elsbeth de Ruiter

Een boek naar het leeuwenhart van Tim. Het heeft opvallende illlustraties, niet zoals je een boek over leeuwen in eerste instantie voorstelt. De voorkant geeft er een mooi beeld bij.

Het verhaal op zich is simpel. Een meisje gaat met haar vader naar de dierentuin en is gefascineerd door de leeuw. Hij ligt daar alleen maar te liggen, terwijl leeuwen toch woest horen te zijn? Een boek om (uiteindelijk) lekker bij mee te brullen.

En verder

Verder lazen we onder andere nog twee prentenboeken die later uitgebreid aan bod zullen komen: Tyrannosaurus Drup en Hooggeëerd publiek.

Voorlezen aan Tijmen (7 jaar)

Ik probeerde een paar fictieboeken uit, maar Tijmen was onverbiddelijk. Ik mocht ze bijna allemaal na een paar hoofdstukken wegleggen. Ik had zelf goede hoop voor Munkel Trog, dat ik eerst zelf gelezen had (zie hieronder bij Mevrouw Kinderboek las). Het leek me echt een grappig boek voor Tijmen. Maar helaas, daar dacht hij  anders over. Neemt niet weg dat we veel (wat dikkere boeken) hebben voorgelezen.

Volle maan

serie: Dolfje Weerwolfje, deel 2
auteur: Paul van Loon
Illustrator: Hugo van Look
avi M6

Kijk, toch een fictieboek voorgelezen dus. We zijn met de recente klassiekers bezig. Het voelt wat gek om hem iets voor te lezen dat zo bekend is. Maar waarom eigenlijk? Voor hem is het nieuw. Het eerste deel van Dolfje Weerwolfje zelf was hem al door de juf van groep drie voorgelezen. Toen zag hij ook de film en moest en zou ik van hem ook het tweede deel kopen. Toen het boek eenmaal in huis was, wilde hij er niets meer van weten. Hij beveiligde zijn bed met ‘zilveren’ kettingen uit de kerstboom.

Ik wachtte tot hij zeven was, en toen een paar volle manen verder. Kennelijk werd hij zelf geen weerwolf (of wel, maar dan vindt hij het geweldig en vertelt hij het me niet…) Een paar weken geleden lazen we Niet bijten, Dolfje! samen. En nu las ik dus Volle maan voor. Dat speelt tijdens een schoolkamp, oeps, tijdens volle maan. Hij redt hij zich daar dan uit? Niemand mag toch weten dat hij een weerwolf is?

Tijmen genoot van Volle maan en noemt het zelfs zijn favoriete boek ooit..

Panters

serie: Poot voor Poot
auteur: Christine Denis-Huot en Michel Denis-Huot

Een prettig, dun en overzichtelijk informatief kinderboek over panters. Tijmen vond het ook interessant, kennelijk lijken ze voor hem genoeg op leeuwen. Maar het was tocht vooral Tijmens boek. Ik las het hem een keer voor het slapen gaan voor. Toen ontvoerde hij het boek naar zijn bed en las het daar uit. Als een panter die zijn prooi in een boom meeneemt…

Reptielen

serie: Verkenners
auteur: C. Creagh

Een uitgebreid informatief boek. Het was leuk om eens in de reptielenwereld te duiken. De levende reptielen bedoel ik dan, want over dinosaurussen hebben we natuurlijk al enorm veel gelezen. Maar nu dus  over schildpadden (ik let nu in de dierentuin op hoe ze hun hals  onder hun schild stoppen), hagedissen en slangen.  Over slangen gaan we vast nog meer lezen. Tijmen heeft namelijk een nieuwe liefde gevonden: gifslangen…

Samen lezen met Tijmen (7 jaar)

Het knalfeest van Ellie en Nellie

serie: Ellie en Nellie
auteur: Rindert Kromhout
illustrator: Annemarie van Haeringen
avi M4

De juf las op school ook een Ellie en Nellie-boek voor. Het was toeval dat ik Het knalfeest van Ellie en Nellie uit de bibliotheekkast trok, maar Tijmen wilde het meteen lezen.

Ellie en Nellie moeten zich inhouden in dit boek. Hun vader heeft hen verboden nog te pesten. Doen ze het toch, dan haalt hij ze uit elkaar en zien ze elkaar nooit meer terug. Toch lijkt het hem beter om naar Spanje te verhuizen. Dat vinden Ellie en Nellie niet leuk, maar nog erger vinden ze het dat de hele buurt een feest gaat houden ter ere van hun vertrek. Dat feest willen, nee, moeten ze verpesten. Maar ja, dat kan dus niet. Toch?

Tijmen vindt het een grappig boek, maar moet zich telkens na het lezen even grondig afreageren. Opeens heeft hij dan ook klauwen als handen en zijn tanden…. daar durf ik niet eens naar te kijken.

Tijmen is erg benieuwd hoe het met Ellie en Nellie zal gaan in Spanje, dus waarschijnlijk halen we binnenkort Ellie en Nellie op het onbewoonde eiland in huis.

De badauto

serie: Bikkels
auteur: Judith Eiselin
illustrator: Mark Janssen
avi M4

Roel is nergens goed in. Niemand heeft door dat niks doet omdat hij te onzeker is. Behalve dromen dan, dat kan hij als de beste. Hij krijgt een nieuwe kans als er een nieuwe jongen in de buurt komt wonen. Zijn moeder vindt hem en zijn vader maar rare gasten, en eigenlijk heeft ze wel een beetje gelijk. Want ’s nacht komen er vieze knallen uit het huis en ze hebben rare spullen, zoals een robot. Maar dat vindt Roel juist geweldig.

Dat rare uitvindershuis spreekt ook Tijmen aan. Handig, zo’n robot die van alles kan en een zitstoelfiets waar nog een extra stoel uitschuift. En hè, kan die nog echt vliegen ook? Tijmen had denk ik graag nog meer gelezen over het doen van uitvindingen. Misschien wordt hij later ook uitvinder! 🙂

De allergrootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren

serie: Willewete
auteur: Jozua Douglas
illustrator: Loes Riphagen

Een informatief prentenboek met prachtige illustraties. Over ‘records’ van dieren. Ik schreef er een uitgebreid stuk over, dat je hier kunt lezen.

Zie ook de blog Informatieve boekenseries om cadeau te geven (5-7 jaar).

Sporen van misdaad

serie: Skoop
auteur: Susan Glass

Tijmen is de laatste tijd erg bezig met inbrekers, dus het leek me handig om te laten zien hoe politie die boeven kan opsporen. Hij vond het interessant en we hebben zelfs nog geprobeerd zelf afgietsels van voetafdrukken te maken. Het was een geweldig project om te doen, lekker kliederen met aarde en gips. Het resultaat leek alleen helemaal nergens naar, dus hulde voor alle technische rechercheurs!

Dit informatieve boek is duidelijk voor oudere kinderen bedoeld. Het is helder geschreven en we kwamen er al lezend best uit. Maar ik vond het wel ingewikkeld om het met een kind van 7 te hebben over massa, volume en dichtheid enzo…

Ik ben een held

auteur/illustrator: Ted van Lieshout
avi E3

Oh, had ik dit boek maar eind groep 3 ontdekt. Het bewijs dat boeken voor derdegroepers ook leuk kunnen zijn. De tekst loopt fantastisch door, je hebt eigenlijk niet eens in de gaten dat je op een laag avi-niveau leest. De vader en en de ik-figuur hebben een wonderlijke verhouding (‘Moet je een klap?’ ‘Jij doet stom.’), die ook wel weer geloofwaardig is… Maar vooral de ongebreidelde fantasie in de verhalen en de omgekeerde vader-zoon-rol maken het boek briljant.

Het zijn drie verhalen, over een blootspook, een blauwvis en een botteboe. De botteboe is nu al opgenomen in taalgebruik. Gelukkig ben ik nog niet echt een botteboe tegengekomen..

Luipaarden

serie: Dieren in het wild
auteur: Patricia Kendell

Luipaarden zijn inderaad hetzelfde als panters, waarover Tijmen eerder al een boek voorgelezen kreeg/zelf las. Het was wel een ander boek.

Tijmen leest zelf

De politie

serie: junior informatieboekje

Ook dit boek haalden we in huis naar aanleiding van zijn vragen over inbrekers. Toevallig leerde hij op school net woorden die op -tie eindigen (vakantie!), dus daar kwam het ook mooi uit.

Adem

serie: mini informatieboekje

Tijmen had  gevraagd hoe dat gaat met ademen, en waarom je niet meer kunt ademenen als iemand je keelt. Of zou hij ‘killt’ hebben bedoeld? Hoe dan ook, dit boekje gaf daar een antwoord op. Hij is nog niet klaar met het menselijk lichaam, daar wil hij graag meer van weten. Dus  daar komen binnenkort vast meer boeken over voorbij.

Tante patatje

auteur: Ruben Prins
illustrator: Marieke Nelissen
avi M4

In Tijmens woorden: “Er is een tante, die eet elke woensdag mee en die verpest alles. Een keer eet ze zelfs alle patat op en dan hebben Sem en Sofie helemaal niets. Aan het eind, op blz. 30, wordt ze wel weer lief. Ik heb het in twee avonden in bed uitgelezen.”

Dat van die blz. 30 heb ik zelf opgezocht, en ja, het klopt.

Ik lees! Ik lees!

diverse auteurs: onder andere Wim Hofman, Joke van Leeuwen
avi start t/m avi M4

Dit was duidelijk een meer avondenproject. Het is een verzamelbundel van verschillende verhalen en gedichten op laag avi-niveau, van grootheden als Wim Hofman en Joke van Leeuwen. O.a. Aap en Beer van Wim Hofman staat erin. Ik weet dat Tijmen dat een leuk deel van het boek vond, waar hij ook doorheen schoot. Maar ik  denk dat hij de afwisseling ook juist leuk  vond. En het is natuurlijk heel stoer zo’n dik boek uit te lezen!

Dino’s

serie: Tommy’s weetjeshuis
auteur: Philip Ardagh

“Weet je,” zegt Tijmen, “die jongen in dit boek heeft echt een rare naam: Tommij!” Tijmen hangt slap van het lachen over tafel. Verbaasd hoort hij me aan dat de jongen in zijn boek waarschijnlijk Tommie heet.

Hoe dan ook, het bevalt, deze feitjeswaterval in stripvorm. Dit is een van de boeken waar hij snel doorheen ging. Ik ben benieuwd  hoe eenzelfde boek over een ander onderwerp hem zou bevallen. Nou, dat kunnen we uitproberen, want er zijn meer delen. Bijvoorbeeld  over het menselijk lichaam. Of misschien zijn kriebeldiertjes meer iets voor hem?

Mevrouw Kinderboek las

Koepels

auteur: Mariëtte Aerts

Dit boek las ik voor het maandthema tijdreizen en toekomstboeken. Hier  lees je een uitgebreide bespreking en doetips.

Munkel Trog

auteur: Janet Foxley
illustrator: Georgien Overwater
vanaf circa 8 jaar

Dit vond ik een erg leuk boek. Kennelijk kon ik me wel inleven in een reus die maar klein blijft. Terwijl ik echt niet klein ben. Trouwens, de mensen om me heen zijn ook geen reuzen. Het boek speelt met de cliches van reuzen. Ze zijn zoals je verwacht: groot natuurlijk, plomp, sterk en weinig fijnzinnig, ze gaan ruw met elkaar om. Wat het grappig maakt, is dat ze trots zijn op hun wratten, bijna uitbarstende puisten en  prachtige grijze kleur. Je zit echt middenin de reuzencultuur, en dat terwijl het vanuit een buitenbeentje wordt verteld! Voor kinderen die van grappige en fantasievolle avonturen houden een echte aanrader.

Munkel Trog staat op de Tiplijst van de Kinderjury 2013.

Superhelden.nl 2

auteur: Marcel van Driel
vanaf circa 11/12 jaar

Het tweede deel van de spannende Superhelden.nl-serie. Hier vind je de bespreking van en doetips bij Superhelden.nl, het eerste deel. In deel twee wordt Iris verder getraind. Ze moet samen met YunYun de laatste test doen in de jungle van Pala. Die is zwaar, heel zwaar. En intussen heeft ze in het geheim contact met haar broer Justin, die achter de geheimen van Mr. Oz probeert te komen.

Familiegeheim

auteurs: Martine Letterie en Caja Cazemier
vanaf circa 11/12

Goed, ik geef het toe: de laatste tijd heb ik boeken over de Tweede Wereldoorlog vermeden. Oorlogen halen niet het beste in mensen naar boven, om eens een understatement te gebruiken. En dus vind ik het niet prettig om daarover te lezen… Toch vond ik  het een goed idee om het weer eens te proberen. En het moet gezegd: Familiegeheim is een mooi boek om weer te beginnen te lezen over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Het boek is redelijk luchtig, ook door de hoofdstukken die in het heden spelen. Dat is bijna meer een speurdersverhaal waarin twee nichten proberen te ontdekken wat er met hun familie is gebeurd vroeger. En waarom dat het leven nu nog zoveel beïnvloed.

De allergrootste liefde van Daan van de Beek

auteur: Anna Jansen-Gronkowska
vanaf circa 14 jaar

Denk aan Rotterdam, een opgroeiende jongen van veertien en een (wat?) ouder meisje met blauw haar. Daan (die jongen van 14 jaar dus) is betoverd door haar. Maar zij is niet zo makkelijk te vangen. Ze zit in de problemen, maar wil niet vertellen wat die problemen dan zijn. Geldproblemen in elk geval, en daar helpt hij haar graag mee. Zijn broer vertrouwt haar niet. Klopt haar verhaal wel? En gaat ze ooit terugbetalen? Maar Daan wil van geen twijfel weten.

Het was leuk om mee te denken en te puzzelen. Hoe zit het nou met dat meisje? Wat is waar en wat niet? Het einde vond ik wat jammer, maar jongeren zullen het wel een fijn einde vinden, denk ik.

Meer lezen

Benieuwd wat we eerder lazen? Kijk dan ook bij Gelezen in januari 2013 of Gelezen in februari 2013.

2 Reacties op “Gelezen in maart 2013

  1. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s