Balotje op ballet (Yvonne Jagtenberg)

kinderboek: Balotje op ballet (Yvonne Jagtenberg) | kleuterboek over dansen en wennen aan iets nieuws doen | 4 t/m 6 jaar
doetips: woordenschat, bewegen, dansen, kijken naar ballet, praten, spelen met een tutu of tule

Balotje op ballet (Yvonne Jagtenberg)Balotje is gek op dansen. Thuis danst ze graag mee als er ballet op televisie is. Daarom wil ze op balletles. Ze weet het zeker. En het mag. Maar balletles is heel anders dan ballet op tv. Balotje op ballet is echt iets voor kleuters die net als Balotje gek zijn op dansen, roze en natuurlijk tutu’s.

Ik las Balotje op ballet met Tim. Die heeft met zijn 3 1/2 jaar (nog?) geen enkel bezwaar tegen roze. En dat er alleen meisjes op balletles zitten, dat interesseert hem ook nog niet. Toch is het mooiste moment in het boek dat de muziekleraar een ‘prins’ meeneemt. En dat die prins ook komt dansen. Dat komt goed uit, want dat is ook Balotjes favoriete moment. Eindelijk niet meer van die rare oefeningen doen van plié en relevé, waar ze niks van snapt. Eindelijk mag ze echt dansen!

Voor balletkleuters

Op een stoeltje zitten, zonder stoeltje? Hoe kan dat nou? Tim vindt ballet een fascinerende wereld. Vooral als zijn mama het probeert voor te doen. Maar hoe interessant hij het ook vindt, hij is er eigenlijk nog te jong voor. De vele vreemde woorden schrikken toch wat af. Laten we wel wezen, het woord ballet is ook al nieuw voor hem. Daarom zal dit boek toch vooral in de smaak vallen bij balletkleutermeisjes. Of balletkleuterjongens natuurlijk. Voor hen wordt het vast hun nieuwe lijfboek.

Doetips

Woordenschat

Je kind leert heel veel balletwoorden: ballerina, 1e tot en met 6e positie, plié en relevé, tutu, barre, pas de chat, voorstelling…

Bewegen: zo zijn onze manieren

Probeer de posities voor armen en benen eens uit. Ze staan duidelijk afgebeeld in het boek, dus dat verleidt vast tot uitproberen. Kan je kind ook lang op zijn tenen staan? En ‘op een stoeltje zitten’?

Dansen

Vrij dansen is natuurlijk het allerleukste. Dus zet muziek op die jullie leuk vinden en dans!

Kijken naar ballet

In dit filmpje kun je kleuters zien dansen. Misschien danst Balotje wel mee?

Praten: iets nieuws uitproberen

Heeft je kind de laatste tijd ook iets nieuws uitgeprobeerd? Misschien naar school gaan, of ook een balletles, zwemles, of iets heel anders? Hoe vond hij dat? Wist hij meteen hoe alles ging? Zo nee, hoe leerde hij dat dan? En hoe vond hij het na een paar keer?

Spelen met een tutu of met tule

Niet iedereen heeft een tutu in huis, maar misschien heb je een roze rok, of een stuk roze tule of gaas? Een bron van uren speelplezier. Tim vond het erg interessant. Hij ging het boek ermee inpakken als een cadeautje, gebruikte het als een boekentasje en als een muts.

spelen met tule nav Balotje op ballet

Recensies

Online recensies van Balotje op ballet vind je hier:

Pluizuit | Hotel Boekenlust | TH Boekenbos

Over dit kinderboek

titel: Balotje op ballet
serie: Balotje
auteur/illustrator: Yvonne Jagtenberg
uitgeverij: Leopold, 2010
isbn: 9789025856595
aantal pagina’s: 32
leeftijd: circa 4 t/m 6 jaar

Meer lezen

Kleine Hugo (Marjolein Varekamp)Ik lees Nederlands-uitdagingkinderboeken over sport en spel

2 Reacties op “Balotje op ballet (Yvonne Jagtenberg)

  1. Balotje is één van mijn lievelingetjes in prentenboekenland. Ze is eigenzinnig, speels en gevoelig.
    Een balletboek waar ook jongetjes én zelfs dino’s in dansen is ‘Brontorina’ van James Howe. Visueel grappig – een dino is echt wel een beetje te groot voor een dansstudio – en met de positieve boodschap dat je niet te snel mag opgeven als je iets graag wil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s