Leren lezen met Tijmen (7 jaar): De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren

kinderboek: De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren (Jozua  Douglas & Loes Riphagen) | informatief prentenboek in de Willewete-serie | circa 4 t/m 7 jaar

de grootste gevaarlijkste en andere bijzondere dierenInformatieve kinderboeken, dat zijn toch van die boeken met heel veel foto’s en korte kadertjes? Want alleen zo zie je hoe de werkelijkheid buiten het boek er echt uitziet, toch? Ja, meestal is dat zo. Maar De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren van Jozua Douglas en Loes Riphagen bewijst dat het anders kan.

Het is geen geheim dat Tijmen (7 jaar, groep 4) graag informatieve boeken leest (of voorgelezen krijgt). Het is soms moeilijk om boeken te vinden die zijn informatiehonger stillen, maar die hij wel al zelf kan lezen. De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren was daarom een schot in de roos.

Dierenrecords

Dieren is echt Tijmens onderwerp, maar toch stonden er nog heel wat recordfeitjes in die hij nog niet kende. En het is ook nog eens een heel aantrekkelijk boek. De illustraties van Loes Riphagen leiden je een heel eigen wereld binnen. Sterker nog: op de uitklappagina is het of je De gele olifant binnenstapt (vlak voor zijn gele periode). Het zijn mooie illustraties, en de rest van de vormgeving is kleurrijk en toch rustig. Dat zouden meer informatieve kinderboeken moeten doen!

Wat ook meer informatieve kinderboeken zouden moeten doen: geschreven worden door een Nederlandse schrijver (of vouruit, een uitstekende, niet gehaaste vertaler kan ik ook op prijs stellen). In dit geval dus Jozua Douglas. Die zorgde voor een heldere tekst. Daardoor is het boek prettig leesbaar voor Tijmen en andere kinderen in groep 4. En natuurlijk ook omdat het boek vol staat met goed uitgekozen weetjes en records en af en toe iets ‘geks’, zoals een raadseltje, een liedje of en knutseltip.

Ik las dit boek samen met Tijmen. Het ging zo goed dat we het in no time uit hadden (jammer!). Ik vroeg hem of het boek wat was. Hij zei niks. Hij stak alleen een dikke duim op!

Voorproefje

Nieuwsgierig hoe het boek eruit ziet? Hier zie je een paar bladzijdes.

Recensies

Hier vind je online recensies:

Pluizuit | Leestafel |

Lestips vind je hier: Juf Maike |

Over dit kinderboek

titel: De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren
serie: Willewete
auteur: Jozua  Douglas
illustrator: Loes Riphagen
uitgeverij: Clavis, 2011
isbn: 9789044813319
aantal pagina’s: 31
leeftijd: circa 4 t/m 7 jaar

Meer lezen

De gele olifant Loes RiphagenKinderboeken over dierenIk lees Nederlands-uitdaging

5 Reacties op “Leren lezen met Tijmen (7 jaar): De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren

 1. Ja, dat zou ik ook graag zien: meer informatieve kinderboeken geschreven door Nederlandse schrijvers. Ons taalgebied schijnt te klein te zijn, vandaar al die vertaalde boeken. Goed dat je aandacht besteedt aan Nederlandse producten!

 2. Beste Mevrouw Kinderboek =)
  Ik vroeg me af of deze (informatieve) boeken ook voorzien zijn van een AVI-niveau? Ik ben namelijk op zoek naar een 25-tal informatieve boeken van verschillende leesniveaus.

  Alvast bedankt,
  Marleen

  • Nee, ze zijn niet op avi-niveau geschreven. Mijn ervaring is dat een kind dat avi M4 aan kan, deze boeken kan lezen. We lezen ze wel samen zodat ik kon helpen bij eventueel moeilijke woorden.
   Er zijn niet zoveel mooie informatieve boeken op avi-niveau voor derde- en vierdegroepers, vind ik. Echt een gemis. Maar misschien heb ik er een boel gemist. Ik ben benieuwd naar jouw lijst.
   Meer informatieve boeken op deze site vind je via deze link: https://mevrouwkinderboek.nl/category/soort-boek/informatief-boek/. Misschien heb je er wat aan. Succes!

 3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s