Acht klassiekers in een nieuw genre: tijdreis- en toekomstboeken

tijd: kinderboeken over tijdreizen en toekomst

De laatste jaren verschenen er veel 12+ boeken over de toekomst, of waarin iets geks gebeurt met tijd. Als je die boeken leuk vindt, dan vind je de klassiekers in dit genre misschien ook leuk. Hieronder staan er acht. Ze zijn allemaal leverbaar, dat was mijn criterium. Ik ben benieuwd wat je van ze vindt!


Torenhoog en mijlenbreed

auteur: Tonke Dragt

Tonke Dragt is een meester in dit genre. Torenhoog en mijlenbreed en de opvolger Ogen van tijgers speelt in een tijd dat de Aarde een grote stad is en dat mensen leven op Venus. Dat wil zeggen, in koepels in Venus. Want de Venuswouden zijn te heet om te leven. Maar planeetonderzoeker Edu gaat tegen de voorschriften in…

Ogen van tijgers

auteur: Tonke Dragt

Jock was planeetonderzoeker op Venus, maar nu is hij ontslagen. Nu is hij kunstschilder op Aarde en geeft hij les aan jongeren. Hij voelt zich opgesloten. Er is geen ruimte voor creativiteit, voor natuur. Maar zijn student Bart is rebels, en zoekt de grenzen op. Dat zou Jock zelf ook wel willen.

Kinderen van Moeder Aarde

Deel 1 van de Thule-trologie
auteur: Thea Beckman

Thea Beckman is natuurlijk vooral bekend geworden door haar historische jeugdboeken. Maar ze schreef ook een trilogie toekomstboeken.

De wereld is veranderd zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. In Groenland hebben de vrouwen de macht. Dat wil zeggen, er is een vredelievend bestuur van vrouwen. Ook in weeropzicht heerst er een ander klimaat. In Groenland is nu een aangename temperatuur, het land is vruchtbaar. Helaas trekt dat de aandacht van de Badeners, de bewoners van het oude Europa. Zij willen de macht over Thule.

Het helse paradijs

Deel 2 van de Thule-trilogie
auteur: Thea Beckman

Opnieuw willen de Badeners Thule te  veroveren. In Thule zijn ze niet onvoorbereid. Het wordt een zware tocht voor de Badeners, dwars door het land heen. Zullen ze dit keer Thule overwinnen?

Het gulden vlies van Thule

Deel 3 van de Thule-trilogie
auteur: Thea Beckman

De Thuleense hoofdstad is veroverd. De Thulenen wonen er niet meer, het zijn de Badeners die de stad bezetten. Maar de Thulenen maken het de Badeners wel zo lastig mogelijk. Als haar vader is verdwenen, besluit het Badense meisje Elvira contact te leggen met de Thulenen.

Kruistocht in spijkerbroek

auteur: Thea Beckman

Misschien wel hét jeugdboek over tijdreizen (hoewel, de teletijdmachine van professor Barabas kan er natuurlijk ook wat van). In Kruistocht in spijkerbroek reist Dolf per ongeluk naar het jaar 1212. Hij komt middenin een kinderkruistocht terecht. Het lukt Dolf niet om terug te keren naar zijn eigen tijd, en gaat mee met deze kruistocht. Zijn kennis van de moderne tijd helpt hem erg, en ook de kinderen.

Niemand houdt mij tegen

auteur: Evert Hartman

Een stijgende zeespiegel, dat komt bekend voor… In Niemand houdt mij tegen heeft Nederland zich daar al tegen gewapend. Alles is in orde nu, toch? Samen met zijn vriend, een kloon, gaat Richard op zoek naar twee Vlaamse meisjes, die illegaal in Nederland  zijn. Hij ontdekt veel meer van de wereld dan hij had gedacht.

Momo en de tijdspaarders

auteur: Michael Ende

Iedereen heeft haast, alleen Momo gaat haar eigen gang. En het wordt steeds erger: de tijdjagers krijgen iedereen in hun greep, behalve Momo. Kan zij de anderen redden?

Een Reactie op “Acht klassiekers in een nieuw genre: tijdreis- en toekomstboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s