Jong zijn in een (te) beschermde toekomst: Koepels (Mariette Aerts)

kinderboek: Koepels (Mariette Aerts) | fantasy, over een verre toekomst | vanaf circa 12 jaar
doetips: tekenen of schilderen, nadenken over deze toekomstwereld, schrijven: en wat nu?

koepels aertsMarni leeft in Luilekkerland. Dat zullen de meeste jongeren vast vinden in elk geval. Ze hoeft haar elastipak maar aan te pakken en ze is online. Of eigenlijk is het veel meer dan gamen. Want Marni leeft in een tijd dat bijna alles online kan: je voelt het zand als het door je handen loopt, je voelt (even) de pijn als iemand je met een zwaard vermoordt in een game. Bijna alles kan online: ook mensen ontmoeten en zelfs naar school gaan. Meer kun je niet wensen, toch?

Dat is maar goed ook, want Marni en de andere bewoners kunnen hun Koepel niet uit. Die koepels beschermen hen tegen de barre buitenwereld, die nog niet hersteld is van de Grote Overstromingen die generaties geleden hebben plaatsgevonden. Op school leert ze hoe het er daar buiten uit ziet: een en al moeras. Wie de koepel toch weet te ontvluchtten, zal er niet overleven. Marni’s moeder is de koepel ontvlucht toen zij drie jaar was. Ze kan zich haar niet meer herinneren en ze probeert niet aan haar te denken.

Een nieuwe klasgenoot brengt onrust: zij vertelt Marni dat de natuur buiten de Koepels zich aan het herstellen is. Zou haar moeder het toch overleefd hebben? En zou ze wel eens aan Marni denken? Marni sluit zich steeds meer aan bij opstandige jongeren, ook al krijgt ze daardoor vaak straf van Registratie, de instantie die alle mensen in het gareel probeert te houden. En dan krijgt ze bericht van haar moeder. Hoe kunnen ze echt in contact komen?

Spannende toekomst

Toekomstboeken spelen vaak in een wereld die door rampen kapot is gegaan, maar waar een groepje mensen het toch overleefd heeft. Die mensen hebben een nieuwe maatschappij gebouwd die ze door de zwaren tijden heeft geholpen. Maar nu knelt die maatschappij. Koepels is ook zo’n boek. Het is spannend, maar niet bloedstollend en daardoor geschikt voor iets jongere lezers dan bij andere van dat soort toekomstboeken. Zeg vanaf een jaar of twaalf.

De charme van Koepels is het meebeleven van deze wereld, en het nadenken over de toekomst. Hoe zal het leven verder gaan in de koepels na dit boek, en vooral daarbuiten?

Voorproefje

Op de site van De Vier Windstreken kun je een voorproefje van Koepels lezen.

Doetips

Een koepel tekenen of schilderen

Hoe ziet zo’n koepel eruit? Hoe ziet de ‘lucht’ eruit? De glijders? Iemand in een elastipak? Een MET? En hoe ziet iemand zo’n koepel als hij buiten staat (en niet naar binnen mag)? Dit boek is een feestje voor mensen die graag fantastische onderwerpen tekenen.

Wat ook kan: een plattegrond van de koepel tekenen. Daarvoor moet je eerst heel goed het boek lezen, om te kijken waar wat is. Of wat dacht je van een dwarsdoorsnede? Van de bovenste kant van de luchtkoepel tot diep in de catacomben…

Of wat dacht je van het landschap van bijvoorbeeld de game Dragon Flight?

Nadenken over deze toekomstwereld

Tijdens het lezen van Koepels probeer je waarschijnlijk om raadsels mee op te lossen met Marni en ontbrekende informatie in te vullen. Grappig is dat je dan oplossingen en verklaringen bedenkt die helemaal niet waar blijken te zijn. Schrijf ze eens op tijdens het lezen, met de bladzijdenummers erbij. En lees ze eens  na als je het boek uit hebt. Kloppen jouw verklaringen en verwachtingen? Of zat je er ook vaak naast?

Schrijven: en wat nu?

Heb je het boek uit? Dan is het leuk om er verder op door te fantaseren. Hoe gaat het verder met Marni en haar vrienden en familie? Wie gaat uiteindelijk waar wonen, en met wie? Hoe zal het verder gaan in de Koepels? Gaan daar dingen veranderen, of gaat uiteindelijk alles volgens het oude? Als jij een nieuwe manier van (samen) leven mag bedenken voor deze wereld, wat zou je dan bedenken?

Schep een nieuwe wereld en schrijf er een verhaal over. Of bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk kvan een nieuw boek over Marni.

Recensies

Over Koepels verschenen hier online recensies:

Devenda | Leesclub In de wolken | Good Reads | Linnaeus Las |

Over dit kinderboek

titel: Koepels
auteur: Mariëtte Aerts
uitgeverij: De Vier Windstreken, 2009
aantal pagina’s: 477
leeftijd: vanaf  circa 12 jaar

Meer lezen

Superhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaarIk lees Nederlands-uitdagingtijd: kinderboeken over tijdreizen en toekomst

4 Reacties op “Jong zijn in een (te) beschermde toekomst: Koepels (Mariette Aerts)

  1. Het is een heerlijk spannend boek.Waarschijnlijk vind je dan ook
    Een wereld zonder hemel van Veronica Rossi mooi

  2. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  4. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s