Wat een avonturen! Over De glanzende stad (Thijs Goverde)

kinderboek: De glanzende stad (Thijs Goverde, illustraties Charlotte Dematons) |  vanaf circa 10 jaar
doetips: voorlezen, vergelijken (nu of dan?), schrijven over een domme held

De glanzende stad Thijs GoverdeDat zie je niet vaak (meer?) in kinderboeken: een alwetende verteller. En ook nog een verteller die niet veel op heeft met zijn zijn held . In De glanzende stad wordt Sooike, de hoofdpersoon van het boek, als een oerdommerd afgeschilderd. En misschien is hij dat ook. Maar dan wel een hartveroverende.

De glanzende stad speelt in de toekomst. Wanneer dan? Geen idee. Maar Sooike en de mensen in zijn dorp weten vast ook niet in welk jaar ze leven. Van het verleden weten ze dat er mensen op mammoeten oorlog gingen voeren, dat mensen in machines woonden waarvan de daken elektriciteit maakten en dat een tovenaarsleerling in zijn eentje een Duistere Heer versloeg. Dat vertelt Oude Per aan alle kinderen in het dorp, ook aan Sooike.

“Nu ook?” vroeg Sooike. “Is er nu ook een Duistere Heer?”
“Ja,” zei Oude Per. “Er is een Duistere Heer. En ook nu moet een held hem bestrijden.”

Sooike denkt dat hij die held is.

Als er een vreemde kerel door het dorp rijdt, met een flitsende helm en een walmende motor (wat is dat nou weer?), is Sooike verkocht. Mee wil hij. Avontuur! Reizen! Sooike wil mee. Misschien gaan ze wel naar de Glanzende Stad, waar iedereen eten heeft en alles wat zijn hartje begeert! Motorrijder Mex ziet ook zijn kans schoon. Want aan dit naïeve jongetje zou hij wel eens geld kunnen verdienen… Misschien kan hij hem wel verkopen! Maar Sooike is overtuigd  dat hij de Uitverkorene is. En hij laat zich niet zomaar tegenhouden door wat pech, zoals verkocht worden aan een slavendrijver… Want: wat een avonturen!

Recensies

Over De glanzende stad verschenen hier online recensies:

Trouw | de Volkskrant | Vertel Eens | JaapLeest | Pluizuit | Kinderboekenpraatjes | Pluizer | Kinderboekerij | Leestafel

Doetips

Voorlezen

Een boek met zo’n vertelstem schreeuwt erom voorgelezen te worden. Zoek je dus een boek oom aan bovenbouwkinderen voor te lezen? Neem De glanzende stad!

Vergelijken: nu of dan?

De glanzende stad speelt in de toekomst. Is de wereld dan anders dan nu? Wat is er dan anders? Is het echt anders, of komen de problemen in deze toekomst nu misschien ook voor? Hoe zit dat met arm-rijk, dom-slim, natuur, milieu en ondrukking bijvoorbeeld?

Schrijven over een domme held

Hoe vinden de kinderen dat, een verteller die zijn personage maar dom en naief vindt? Misschien vinden ze het wel leuk om een verhaal te verzinnen over een domme held. Laat ze eens twee versies proberen:

Een verhaal over een dommerik. Ze mogen geen commentaar leveren op de domme streken van hun “held”. Ze mogen ook niet schrijven dat hij dom is, dat moet de lezer zelf  uitvinden.
Daarna herschrijven ze het verhaal. Hun domme held maakt hetzelfde mee als in het eerste verhaal. Maar nu wordt het door een verteller verteld, alsof die voor een publiek staat. Als ze dat moeilijk vinden, kun je ze een beetje op weg helpen met een verhaalbegin. Laat ze bijvoorbeeld zo beginnen:

“Ik ga je vertellen over (naam van hoofdpersoon invullen). Dat was een dommme jongen (of meisje), je zult nog versteld staan! Denk eens aan je eigen domste dommigheden? Maar dan tien keer dommer? (Naam hoofdpersoon) was nog honderd keer dommer dan dat. Luister maar.”

Over dit kinderboek

titel: De glanzende stad
auteur: Thijs Goverde
illustrator: Charlotte Dematons
uitgeverij: Holland, 2011
isbn: 9789025111656
aantal pagina’s: 143
leeftijd: vanaf  circa  10 jaar

Meer lezen

Ik lees Nederlands-uitdagingtijd: kinderboeken over tijdreizen en toekomst

3 Reacties op “Wat een avonturen! Over De glanzende stad (Thijs Goverde)

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s