Het geheim van de nachtmerrie (Wieke van Oordt)

kinderboek: Het geheim van de nachtmerrie (Wieke van Oordt, illustraties Saskia Halfmouw) | een spannend boek over Sierd, die teruggaat in de tijd (ook al wil hij dat niet) | circa 8-10 jaar
doetips: nadenken (wat is er gebeurd met Sierd?), praten (wat zou jij doen?) en puzzelen met tijd

Het geheim van de nachtmerrie (Wieke van Oordt)Over enge dromen gaat het niet, Het geheim van de nachtmerrie. Toch gebeurt er iets geks als Sierd slaapt. Elke keer als hij opstaat, is het een dag eerder. Zo wordt hij op een donderdagochtend wakker, maar dan is het woensdag. Dat beweren tenminste zijn zus en ouders, en de andere mensen spelen het spelletje ook mee. Irritant, vindt Sierd, maar na een nachtje slapen is dat gedoe vast over, denkt hij. Maar is dat wel zo?

De volgende ochtend wordt hij wakker, en wat denk je? Is het dinsdag. Houdt dit dat nooit op? Erg verwarrend dus. En als het nou leuke dagen waren die Sierd  opnieuw beleeft… Maar dat is niet zo. Want net deze dagen is Elise boos op hem. Telkens komt hij haar tegen op school, en telkens kijkt ze boos. En Sierd voelt zichzelf ook schuldig over iets dat hij heeft gedaan.

Een soort kerstverhaal

Hoe dit afloopt? Jaaaaa… Dat ga ik niet verklappen. Het is nou net de charme van het verhaal om zelf te bedenken waarom de tijd voor Sierd teruggaat. En wanneer dat zal stoppen. Maar één ding verklap ik toch: hij heeft iets goed te maken. Daardoor doet het boek me een beetje denken aan van die kerstverhaalfilms: daarin moet een slechterik vaak zijn slechte, onnadenkende acties opnieuw bekijken van de kerstman. In de hoop dat de slechterik een beetje beter wordt, een beetje aardiger. In het boek is het half november, dus een vroege kerstman is het wel!

Doetips

Nadenken: wat is er gebeurd met Sierd?

Het allerleukste is het om gewoon mee te denken met dit boek. Waarom draait de tijd terug? Wat zou er gebeurd zijn? Geeft het boek daar aanwijzingen voor? Ontdek je er meer als je het boek nog een keer leest? Vindt je kind dat Sierd een goede keuze heeft gemaakt?

Praten: wat zou jij doen?

Wat zou je kind zelf doen in zo’n situatie? Sierd wil bijvoorbeeld heel graag dat zijn vriend Jona hem begrijpt. Maar als hij het hem eindelijk heeft uitgelegd en Jona hem (een beetje) gelooft, is het alweer een dag later, nee, eerder dus. En dan weet Jona niets meer van zijn gesprek met Sierd. Weet je kind een manier om zijn vriend te overtuigen dat de tijd voor hem terugdraait?

Andere vraag:  heeft je kind/hebben je kinderen wel eens ergens spijt van gekregen? Zouden ze dan iets over willen doen? Wat zouden ze dan doen? Iets over doen kan natuurlijk niet. (Toch?) Kunnen ze dan misschien iets anders doen om het goed te maken?

Puzzelen met tijd

Hoe werkt dat met die tijdsprongen in Het geheim van de nachtmerrie? Snapt je kind dat? Het is leuk om extra na te denken over de keuzes in het boek. Waarom springt de tijd bijvoorbeeld terug vanaf woensdag? Waarom niet al eerder, of pas later? Als je kind de schrijver was, wat zou hij dan kiezen: de tijd meteen naar dat belangrijke moment laten verspringen, of net als in dit boek steeds een dag terug? Waarom?

Over dit kinderboek

titel: Het geheim van de nachtmerrie
serie: Het geheim van
auteur: Wieke van Oordt
illustrator: Saskia Halfmouw
uitgeverij: Leopold, 2008
isbn: 9789025852955
aantal pagina’s: 83
leeftijd: 8-10 jaar

Meer lezen

Faiza is mijn held (Netty van Kaathoven) | kan dierenredster Faiza zelf gered worden? | 8 t/m 10 jaarIk lees Nederlands-uitdagingtijd: kinderboeken over tijdreizen en toekomst

3 Reacties op “Het geheim van de nachtmerrie (Wieke van Oordt)

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s