Deze maand gelezen: februari 2013

Afgelopen maand las Tijmen opeens ontzettend veel. In dit bericht zie je dat duidelijk terug. Heb je zelf een kind dat op avi-niveau E3, M4 of E4 leest? Dan heb je vast iets aan de boekentips bij Leren lezen met Tijmen (zie de link hieronder). Tim lazen we veel voor, je vindt dan ook veel prentenboeken bij Voorlezen aan Tim. Zelf heb ik niet eens zoveel gelezen, maar als je op zoek bent naar boeken voor 12+ of 14+, dan kun je kijken bij Mevrouw Kinderboek las. Ook voor een boek over rouw, voor kinderen vanaf een jaar of negen.

En jij, had jij een fijne leesmaand?

Voorlezen aan Tim (3 1/2 jaar)
Voorlezen aan Tijmen (7 jaar)
Leren lezen met Tijmen
Mevrouw Kinderboek las

Voorlezen aan Tim (3 1/2 jaar)

Dit zijn een paar van de prentenboeken die we Tim voorlazen:

Tim op de tegels

Tim op de tegels Tjibbe Veldkamp Kees de Boerauteur: Tjibbe Veldkamp
illustrator: Kees de Boer

Naar dit prentenboek is Tim vernoemd. Tim kan er ademloos naar kijken: een boek vol auto’s, vrachtwagens, een tram, een gigahijskraan en boten in de haven. Het is ook een grappig boek, waarin de jongen Tim een opdracht van papa te letterlijk neemt: wat er ook gebeurt, hij blijft op de stoeptegels.

Later, als Tim wat ouder is, zal hij de clou ook begrijpen. Als we het boek dan nog in de juiste volgorde kunnen krijgen, want het valt nu al uit elkaar door het vele voorlezen aan eerst Tijmen en nu dus Tim.

Ridder Rikki Guido van GenechtenRidder Rikki

auteur/illustrator: Guido van Genechten

Dit is zo’n beetje Tims favoriete boek van de afgelopen weken. het kreeg een eigen plaatsje op Mevrouw Kinderboek: kijk hier voor de bespreking en doetips van Ridder Rikki.

Mag ik bij jou in bed?

Mag ik bij jou in bed Chris Riddellauteur/illustrator: Chris Riddell
oorspronkelijke titel: Mr. Underbed
vertaler: Rindert Kromhout

Tim vond het fascinerend, al die vreemde wezens die bij bij Joris in bed willen. Je zou denken dat hij zou schrikken als de eerste knuffel onder het bed van Joris kruipt. Het is namelijk een enorme blauw gevaarte, met scherpe hoektanden (het monster dat ook op de voorkant van het boek staat). Maar niets is minder waar.  Het zijn knuffels, volgens Tim. En de meeste zien er inderdaad best knuffelbaar uit.

Goedemorgen Kareltje Rotraut Susanne BernerGoedemorgen Kareltje

auteur/illustrator: Rotraut Susanne Berner

We waren toch bezig met boeken over gaan slapen en weer wakker worden, dus dat was een mooi moment om Goedemorgen Kareltje weer eens uit de kast te halen. Over een kleine Haas die best wil opstaan ’s morgens, als zijn mama maar een beetje moeite doet om hem te zoeken.

Een fijn boek over een fijn (maar tijdrovend..) ochtendritueel.

Boer Boris

auteur: Ted van Lieshout
illustrator: Philip Hopman

Boer Boris Ted van Lieshout en Philip HopmanDit een boerderij- en telboek ineen. Tim telt vrolijk mee. “Vier negen acht tien!” Ik mag tijdens het dieren tellen niet met mijn vinger aanwijzen. Wel met mijn neus. En met de staart van zijn knuffelhond.

Als het boek uit is, hebben we een belangrijk boekgesprekje.

Ik: ‘Hoe vond je het  boek?’ (Ik weet het, misschien niet de beste vraag aan een driejarige…) Tim: ‘Eng.’ Ik (verbaasd): ‘Eng?’ Tim: ‘De poppen zijn eng.’

De drie vogelverschrikkers zijn dus eng. Dat schijnt ook de bedoeling te zijn van vogelverschrikkers, dus het stelt me wel gerust. In het boek stellen de vogelverschrikkers ook de vogels gerust trouwens, want die komen gezellig bij ze buurten.

De komende tijd zal ik meer telboeken met Tim gaan lezen. Ik ben wel benieuwd hoe verschillend ze zijn. En Tim kan wel wat extra teloefening gebruiken…

Sinterklaas | prachtig en compleet kijk- en zoekboek | 3 t/m 8 jaarSinterklaas

auteur/illustrator: Charlotte Dematons

Tja, is het de tijd van het jaar voor Sinterklaas? Ach ja, waarom niet? Vooral omdat het boek begint in lekker zonnig, zomers weer, en daar heb ik nu ook best zin in.

En Tim vindt het fijn te zien dat Sinterklaas al hard aan het werk is – voor hem.

De liefste papa en ik

De  liefste papa en ik Arend van Dam en Kees de Boerauteur: Arend van Dam
illustrator: Alex de Wolf

“Kijk,” zegt Tijmen trots, “ik heb een arend.” Hij wijst naar zijn versgebouwde legovogel, die er inderdaad erg roofvogelachtig  uitziet.
Tim denkt even na. Dan zegt hij: “Maar ik heb ook een arend.” En hij rent naar boven, gooit een boekenstapel omver en komt terug met De liefste papa en ik. Jaha, daar komt ook een arend in voor, en het is nog geschreven door een Arend ook.

Vanaf dat moment heeft “Meneer Kinderboek” het boek al minstens tien keer weer voorgelezen. Alleen heet het boek volgens hem net even wat anders, namelijk De liefste papa ben ik.

De  gele  olifant Loes RiphagenDe gele olifant

auteur/illustrator: Loes Riphagen

Dit tekstloze prentenboek lazen we niet alleen met Tim, maar ook met Tijmen en een vriendje van hem. Op de site vind je een uitgebreidere bespreking en doetips bij dit boek.

Voorlezen aan Tijmen (7 jaar)

We hebben meer voorgelezen aan Tijmen, maar dat was een beetje links en rechts, uit dit boek en dat boek. En we waren nog wel even bezig met Frozen planet. Daar waren we in januari aan begonnen, maar nu is het echt uit.

Reuzen uit de oertijdReuzen uit de oertijd

Auteur: Carson Creagh

De honger naar informatie over dinosaurussen blijft hoog bij Tijmen, maar omdat het een wat ouder boek is, heeft het een grappige bijwerking: Tijmen weet het soms beter dan het boek. Hij heeft recentere kennis dan dit boek uit 1996! En dat vindt hij helemaal niet erg.

De pinguïn

Serie: Beestenboek
Auteur: Valérie Guidoux en Philippe Dubois
Illustrator: Marcelle Geneste en Christophe Merlin

Combinatie fictie en non-fictie. Het verhaal gaat over een jonge ezelspinguïn die te zelfstandig op pad gaat en op een ijsberg belandt. Niet erg, alleen om deze ijsbert zwemt een orka…
Op elk bladzijde staan weetjes over ezelspinguïns. Dat is natuurlijk leuk voor mijn informatieve boekenfan, maar jammer genoeg zijn die weetjes geformuleerd alsof ze voor alle pinguïns gelden. Terwijl ze over ezelspinguïns gaan. Zo lijkt het alsof alle pinguïns 75 cm zijn en ze allemaal op Antarctica wonen. Wij weten beter!

Leren lezen met Tijmen

Supertrots ben ik op ons, maar vooral op Tijmen: het lukte ons deze maand heel goed om (bijna) elke dag samen te lezen. Goed gedaan, Tijmen! Fijn vind ik ook de afwisseling tussen informatieve boeken en ook wat verhalen.

Duh-boekje vulkanen

duh vulkanenauteur: Marc ter Horst

Dit is een informatief kinderboek over vulkanen. Het is een iBook en wij lazen het samen op de iPad. Dat gaf waat gekke effecten bij het aanwijzen van woorden die Tijmen nog een keer moest voorlezen. Maar het is een helder geschreven boek met goede illustraties en extra’s.

Hier lees je meer over dit iBook.

Circus Milo

Circus Milo Els Hoebrechts Helen van Vlietauteur: Els Hoebrechts
illustrator: Helen van Vliet
avi M4

Tijmen is erg lenig, dus  hij kan zich wel inleven in Milo. Die traint heel  hard met turnen, en met succes. Als er een circus bij hen in de buurt komt, kan Milo zijn geluk niet op. Hij mag zelfs met de acrobaten oefenen. En meer…

Tijmen vond het ook leuk om over de verhouding tussen de kinderen te lezen, vooral tussen Milo en zijn oudere broer (die elkaar vaak flink in de weg zitten).

van dichtbij dinosaurussenDinosaurussen

serie: Van dichtbij
auteur: Heather Amery

Het gaat over dinosaurussen. Need I say more? Het is een redelijk eenvoudig boek, en het lukte ons om het samen te lezen. Tijmen een alinea, ik een alinea. Tijmen een kadertje, ik een…

Weet jij alles over het ziekenhuis?

weet jij alles over het ziekenhuis els rooijersserie: Zoeklicht informatef
auteur: Els Rooijers
illustrator: Andrea Kruis
fotograaf: Marieke Drijver
avi M6

“Hoe gaat het als je geopereerd wordt?” vroeg Tijmen een tijdje geleden. Dit boek geeft daar (een beetje) antwoord op. Precies genoeg voor hem. Het laat zien waarom je in een ziekenhuis kan komen: een ongeluk, een blindedarmontsteking.

Dit is een fijne serie: aantrekkelijk vormgegeven informatieve boeken op relatief laag avi-niveau. Alleen is Weet jij alles over het ziekenhuis nou net op het hoogste avi-niveau in deze serie: M6. Oeps, erg pittig voor Tijmen die in groep 4 zit. Het komt natuurlijk ook door woorden als chirurg en anesthesist.

Niet bijten, Dolfje!

Niet bijten, Dolfje! (Paul van Loon)serie: Dolfje weerwolfje
auteur: Paul van Loon
illlustrator: Hugo van Look
avi oud 4 (M4?)

Een van de Dolfje Weerwolfje-boeken. Oorspronkelijk op een laag avi-niveau geschreven: avi 4 in het oude systeem. Tijmen vond dit een erg leuk  boek om samen te lezen.

Hier vind je een uitgebreider stuk over zijn leeservaring van Niet bijten, Dolfje!

Duik duik duik

Duik duik duik informatief boek over duikbotenserie: Skoop
auteur: Isabel Thomas

N.a.v. dit informatieve boek over duikboten schreef ik een langer stuk over. Dit boek over duikboten leidde namelijk tot veel watergespetter!

Tijmen leest zelf

Tijmen heeft ook zelf veel gelezen, in zijn bed voor het slapen gaan. Dat was helemaal nieuw voor ons. Maar het beviel hem kennelijk goed, want hij vraagt regelmatig om nieuwe boeken. Dit vond hij de twee leukste boeken:

Wat een mop Erik van OsWat een mop!

auteur: Erik van Os en Elle van Lieshout
illustrator: Loes Riphagen
avi M3-E3

Dit boek hebben we al een tijd in huis. Eerst moest Tijmen wennen aan het genre “mop”. Kennelijk vertellen we thuis weinig moppen. Maar al gauw  begon hij te pas en te onpas zijn favoriete mop uit dit boek te vertellen. Die begint zo: “Er zitten twee vliegen op een drol.” Juist ja.

We hadden vorig jaar al in de eerste helft van het boek gelezen. Daarin staan de moppen op avi-niveau M3. Nu heeft hij het dus zelf gelezen. Tijmen kwam ’s ochtends trots vertellen dat hij het in twee avonden had uitgelezen. En hij vertelde zijn favoriete mop: “Er zaten twee vliegen…”

Zie ook de blog Leren lezen met moppen.

De speelse dolfijnDe speelse dolfijn

serie: Dieren in de kijker
auteur: L. Fang-Ling

Tijmen zegt dat hij uit de schoolbieb hetzelfde boek had geleed, maar met een andere voorkant. Maar toen had hij het boek niet gelezen, maar alleen de plaatjes bekeken, zegt hij.

Mevrouw Kinderboek leest

Ik lijk zelf niet eens zoveel gelezen te hebben. Een paar boeken komen nog aan bod de komende maand.

Nooit is voor altijd

Nooit is voor altijdillustrator: Kristof Devos
auteur: Claudia Jong

Er was iets aan de hand, dacht de jongen.
Maar hij vroeg het niet.
Daarvoor was de lucht te dik
en het huis te klein.
(…)
Toen sneed hij de lucht doormidden.
Hij vroeg: ‘Waar is zusje?’

Over een rouwende moeder en vader, en een kind dat niet begrijpt wat dat is, dood. Rijk geïllustreerd, met sterke lijntekeningen in balpen, in donkerblauw en rood.

Schimmenjagers

schimmenjagers annejoke smidsauteur: Annejoke Smids

19e eeuw: Jim is superblij met zijn nieuwe baantje als assistent van een goochelaar. Helaas gaan de zaken in het theater niet zo goed. Eigenlijk hebben ze een nieuwe goocheltruc nodig, een grote. Alleen, hoe bedenk je die? Jim en zijn baas ontdekken dat je die ook kunt kopen. Maar het blijkt een gevaarlijk wereldje te zijn…

Ik genoot van de setting in historisch Londen en het ambacht van goochelen en waas gefascineerd door hun zoektocht naar nieuwe goocheltrucs.

Duister

Duister David Almondauteur: David Almond

Een setting zoals je die bij David Almond ziet: een dorpje, waarschijnlijk ex-mijn-gebied, een paar decennia geleden. Twee vrienden zijn dikke maatjes, maar dan is er die nieuwe. En die is interessant, maar ook… duister.

Een vreemde leeservaring: een derde van het boek vroeg ik me af of ik het niet al had gelezen. Ik besloot dat het qua sfeer gewoon erg veel leek op zijn andere boeken, vooral De wildernis.

Zinnen die bleven hangen:
-En dus rotten we allebei op.
-Ik ging een monster maken als ik het kon.
-‘Ik kan jou alles laten denken wat ik wil dat je denkt.’ We keken elkaar strak aan. Ik balde mijn vuisten. ‘En misschien heb ik dat al gedaan,’ zei hij, ‘zonder dat je het doorhebt.’
-‘Vannacht ben je een priester uit de oudheid, Davie. Vannacht schenk je ne magie aan de wereld.’

Dit boek doet me ook denken aan boeken van Harm de Jonge, bijvoorbeeld Vuurbom. Bij hem gaat het ook vaak over vriendschap met een bijzondere nieuwe, misschien wel gevaarlijke jongen.

Meer lezen

Meer boekentips? Kijk dan bij Deze maand ook gelezen januari 2013.

Ik lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s