Leren lezen met Tijmen (7 jaar): Niet bijten, Dolfje! (Paul van Loon)

kinderboek: Niet bijten, Dolfje! (Paul van Loon en Hugo van Look) | een bossig deel uit de Dolfje Weerwolfje-serie op een laag avi-niveau | vanaf 7 jaar

Niet bijten, Dolfje! (Paul van Loon)De laatstse tijd vindt Tijmen (7 jaar, groep 4)het ook leuk om een verhaal te lezen samen met mij. Bij Niet bijten, Dolfje! kwam hij erg makkelijk in het verhaal, en dat is natuurlijk erg prettig bij het samen leren lezen.

Het is volle maan en Dolfje is in het weerwolvenbos. Hij voelt zijn jagersbloed. Misschien door die rare rode maan? Noura schrikt zelfs van hem: Dolfje lijkt zo wild! En er zijn meer mensen op jagerspad. Knuppel bijvoorbeeld, de weerwolfjager..

Tijmen vindt het boek spannend, maar niet te spannend. Dat was in groep 3 nog wel anders, toen hij zijn bed versierde met een “zilveren” kerstboomslinger. Tegen weerwolven. Het is fijn voor hem dat hij nu zelf zeven is én dat het al een paar keer volle maan is geweest. Wat een opluchting dat hij niet zelf een weerwolf blijkt te zijn. (Dat zegt hij tenminste en ik merk geen nachtelijke activiteiten van hem. Maar stel je voor… misschien is hij toch een weerwolf en vindt hij het intussen zo fijn dat hij het me niet vertelt?

Hoe dan ook, hij giechelt enorm om Niet bijten, Dolfje! Grappig om te merken dat ook hij zo’n populaire serie leuk  vindt. Zo leuk, dat we een dag lang Leo’s manier van praten nadoen: “Doet jij de deur dicht, gekke vent?”

Laag avi-niveau?

In mijn bibliotheek is dit boek ingedeeld als avi M4. Niet vreemd, omdat het oorspronkelijk geschreven is op het oude avi 4-niveau. Die boeken komen in het nieuwe systeem vaak uit op M4, soms E4. Maar op internet zag ik overal staan dat het avi E5 is. Vreemd dat er zo’n verschil is tussen de twee systemen, en ik vraag me ook af of het terecht is in dit geval. Avi E5 is voor Tijmen echt nog moeilijk, en Niet bijten, Dolfje! gig behoorlijk vlot. Ook omdat de zinslengtes prettig afwisselend lang en kort zijn. Zou dat nieuwe E5 nou wel echt kloppen? Volgens mij kunnen de meeste vierdegroepers dit niveau prima aan. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Recensies

Online recensies vind je o.a. hier:

Pluizuit | Pluizer |

Over dit kinderboek

titel: Niet bijten, Dolfje!
serie: Dolfje Weerwolfje
auteur: Paul van Loon
illustrator: Hugo van Look
uitgeverij: Leopold, 2005
isbn: 978902584485
aantal pagina’s: 57
leeftijd: vanaf 7 jaar
avi: avi oud  4/avi E5 (maar zie mijn opmerkingen hierboven)

Meer lezen

WeerwolfbendeIk lees Nederlands-uitdagingik wil / ik wil niet leren lezen

3 Reacties op “Leren lezen met Tijmen (7 jaar): Niet bijten, Dolfje! (Paul van Loon)

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s