De gele olifant (Loes Riphagen)

kinderboek: De gele olifant (Loes Riphagen) | tekstloos prentenboek over vriendschap, verzamelwoede en heel veel geel | circa 3 t/m 7 jaar
doetips: kijken, kijken, kijken, kleuren noemen, een gele toren maken, praten over vriendschap, tekenen met geel

De  gele  olifant Loes RiphagenGeel, ben jij ook zo gek op die vrolijke kleur? De gele olifant ook, in het bijzondere, tekstloze prentenboek van Loes Riphagen. Hij kijkt zelfs niet meer om naar zijn vriend Muis, en wil alleen nog maar geel verzamelen. Gele dingen, gele dieren, zoals een leeuw en een tijger (die trouwens niet erg meewerken)… Een berg van gele spullen is nog niet genoeg voor olifant. Want wat is er geler dan… de zon? Die wil hij ook hebben! Maar lukt dat wel?

“Is een slang,” zegt Tim (3 1/2 jaar), wijzend op de slurf van de gele olifant. Hij weet best wat een slurf is, maar dit is dus een slang. Tja, misschien even wennen aan de eigen illustratiestijl van Loes Riphagen? Dat die stijl opvalt, bewijst een achtjarig vriendje van Tijmen. Hij komt om met Tijmen te legoen, maar vraagt of ik hem De gele olifant ga voorlezen. Voorlezen is misschien niet het juiste woord bij een tekstloos prentenboek. Hoewel het wel erg leuk is om samen in het boek te kijken en nog meer gele dingen te ontdekken. Of  bekende personages uit andere boeken van Loes Riphagen. Als je meer boeken van haar gezien hebt, zul je zeker oude bekenden tegenkomen.

Geen Paasgeel

Een boek over geel, is dat niet heel erg Pasen? Nee, en dat is heel knap van Loes Riphagen. Het komt door de sterke kleuren die ze er tegenover zet: kijk eens hoe diepblauw de zee is en hoe warm oranje de lucht!

Ik ben fan van tekstloze prentenboeken, omdat er vaak heel veel in te bekijken is. De gele olifant is daar een heel mooi voorbeeld van. Het zou me niet verbazen als dit prentenboek een prijs (of een paar zelfs?) in de wacht zal slepen. We moeten even wachten natuurlijk of dit echt zo zal zijn. Maar wacht vooral niet om dit boek te bekijken! Want genieten kan nu al.

Doetips

Kijken, kijken, kijken

In elke illustratie is zoveel te zien… Soms is het genoeg om maar een illustratie te bekijken en saamen de dingen te noemen die je ziet. Wat is dat voor geel voorwerp? Wat doet de gele olifant? Wat vindt zijn vriendje Muis ervan?

Je kunt ook een voorwerp volgen gedurende het boek. Wat gebeurt er op elke bladzijde met het gele vogeltje? Of: wat doet muis  al die tijd?

Kleuren noemen

Kent jouw kind alle kleuren al? Dit prentenboek is natuurlijk uitstekend geschikt om de kleur geel te leren kennen. Maar ook het blauw van de lucht, het grijs van muis…

Kleuren noemen kan op twee manieren: je wijst iets aan (met een duidelijke kleur) en vraagt je kind: wat is dat voor kleur? Of, als je op zo’n vraag vaak geen antwoord krijgt van je kind, vraag je hem: Kun jij iets aanwijzen dat geel is?

Een gele toren maken

Hebben jullie gele dingen in huis? Laat je kind(eren) ze verzamelen. Of geef ze af en toe iets en vraag of dat geel is. Alle gele dingen magen op een grote stapel, of misschien kunnen jullie er een toren van maken.

gele toren maken nav De gele olifant van Loes Riphagen

Praten over vriendschap

Heeft je kind een goed vriendje, of misschien wel meer? Wat doet hij als hij bij zijn vriendje is? Doet hij wel eens iets dat zijn vriendje niet leuk vindt (en andersom)? Hoe maken ze het dan weer goed?

Tekenen met geel

Laat je kind een tekening maken met alleen geel: viltstiften, kleurpotloden, krijt, verf of wat dan ook! Een andere kleur kiezen kan natuurlijk ook.

met geel tekenen nav De gele olifant van Loes Riphagen

Illustraties uit De gele olifant

Nieuwsgierig hoe het boek eruit ziet? Op de site van Loes Riphagen kun je een paar illustraties bekijken.

T-shirts en zo

Kan je kind geen genoeg krijgen van de gele olifant en zijn vriendje? Je kunt ook T-shirts bestellen met afbeeldingen van Loes Riphagen, o.a. uit De gele olifant.

Recensies en doetips

Online recensies over De gele olifant vind je hier:

Pluizer | JaapLeest | Lol magazine | Leestafel | Boekreviews | Infonu |

Lestips:

Juf Maike

Staat jouw recensie of doetip bij De gele olifant er niet bij? Neem dan contact met me op.

Over dit kinderboek

titel: De gele olifant
illustrator: Loes Riphagen
uitgeverij: De Fontein, 2012
isbn: 9789026133244
aantal pagina’s: 40
leeftijd: circa 3 t/m 7 jaar

Meer lezen

Slaapkamernachtdieren | een fantasierijk, encyclopedisch prentenboek | 6-9 jaarIk lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s