Wat is het beste babyboekje?

Update. De winnaar is bekend: Nijntje en de wilde dieren.

Nieuw: een boekenprijs voor babyboekjes. Boekstart, een leesbevorderingsprogramma voor ouders van baby’s, bekroond dit jaar het beste babyboekje dat in de periode 2008-2012 verscheen. De shortlist van vijf boeken is nu bekend. Welk boekje is nu het beste? Nou, dat bepaal jij. Samen met andere ouders, bibliothecarissen, leidsters van kinderopvang en peuterspeelzalen en… Doe jij ook mee?

Top 5 van babyboekjes

Dit zijn de beste vijf babyboekjes volgens Boekstart:

spelen blokboekje nijntje dick brunaSpelen

auteur/illustrator: Dick Bruna
uitgeverij: Mercis Publishing, 2011
isbn: 9789056474805

Een stevig blokboekje van geel foam over de bekende Nijntje. Spelen kan op heel veel plekken en manieren: buiten spelen, muziek maken, een puzzel maken, met vriendjes spelen of juist alleen…

zie je mij elly van der lindenZie je mij?

auteur: Elly van der Linden
fotograaf: Liesbeth Bernaerts
uitgeverij: Clavis, 2010
isbn: 9789044813722

Kartonboekje met rijmpjes en zwartwitfoto’s van baby’s. Babyoren, babyvoeten, en uiteindelijk de hele baby.

baby ziet kijkboekBaby ziet… Kijkboek

illustrator: Chez Picthall
uitgverij: Oogappel, 2012
isbn: 9789002247316

Baby’s schijnen een voorkeur te hebben voor sterke contracten, zwart-wit en patronen. Als dat klopt, dan zijn ze vast heel blij met dit kijkboek, vol zich herhalende kleuren in zwart-wit en af en toe een felle kleur.

piep een nieuwe dag fleur van der weelPiep! Een nieuwe dag

auteur/illustrator: Fleur van der Weel
uitgeverij: Querido, 2011
isbn: 9789045111650

Een herkenbare dagritme voor baby’s en peuters: opstaan, aankleden, eten… Maar dan met poes Piep in de hoofdrol. En die gaat niet zelf in de kinderwagen zitten, maar loopt erachter…

nijntje en de wilde dieren dick brunaNijntje en de wilde dieren

auteur/illustrator: Dick Bruna
Mercis Publishing, 2011
isbn: 9789056475147

Een stoffen boekje over wilde dieren zoals giraffes, pinguïns en een ijsbeer. En af en toe komt Nijntje nog voorbij. Met een pop up-verrassing.

Stem mee!

boekstartDoe jij ook mee? Het leukste is het natuurlijk om te stemmen op een boek dat je kent. En ach, waarom dan niet alle vijf even bekijken in de boekhandel of in de bibliotheek? De meeste bibliotheken hebben een speciale Boekstart-kast voor babyboekjes.

Stemmen kan tot 15 april. Op 22 april maakt Boekstart bekend welk boek heeft gewonnen. Trouwens, je maakt zelf ook kans op een boekenpakket voor kinderen van 0-4 jaar.

Herinneringen aan babyboekjes

Knisperboekjes, kartonboekjes, stoffen boekjes… Ook ik had ze in huis. Mijn oudste legde ze op zijn gezicht, terwijl hij in de box lag. De stoffen boekjes dan, niet de kartonboeken… De kartonboekjes at hij liever (hij heeft ook wel eens een halve boekenleggger opgegeten toen ik niet oplette). Toen hij iets ouder was, kroop hij wel eens rond met een boek in zijn hand, op weg naar de dichtstbijzijnde schoot. Lekker samen woordjes leren.

Mijn jongste beleefde ook plezier aan baby- en dreumesboeken, maar op een heel andere manier. Zijn criterium: het gewicht van een boek. Hoe zwaarder, hoe beter. Want: hoe zwaarder, hoe harder hij op de grond dreunt als je hem gooit. Een groot boekenplezier! (Ik kan je verklappen: zelfs van die stevige kartonboeken kunnen daar niet altijd tegen.)

Hoe was dat bij jouw baby?

Hoe is/was dat bij jouw kinderen? Boekenminnaar vanaf de geboorte? En wat voor boeken vond hij dan leuk? Of kwamen boeken pas later in beeld? Of misschien nog steeds niet? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s