Duik! Duik! Duik! (een informatief kinderboek over duikboten)

kinderboek: Duik!  Duik! Duik! (Isabel Thomas) | informatief boek uit de Skoop-serie, over duikboten | circa 8-11 jaar

Duik duik duik informatief boek over duikboten‘Hoe heet dat ding op een duikboot ook alweer?’ vroeg Tijmen (7 jaar) me. Reden om twee boeken over duikboten mee te nemen van de bibliotheek. Kennelijk had ik wat haast bij het uitzoeken, want ene van de boeken leek eerder een pamflet voor de krijgsmacht, met alleen maar aandacht voor de bewapening van onderzeeërs. Tim en Tijmen vonden het prachtig boek en riepen een tijd pieuw en pauw. Maar uiteindelijk was Tijmen het met me eens dat het andere boek leuker was: Duik! Duik! Duik!

De teksten zijn duidelijk, zonder wollig taalgebruik, de foto’s en illustraties zijn ook leuk en duidelijk. Het boek is zo vormgegeven dat de informatie in ‘hapklare brokken’ wordt aangeboden. Perfect materiaal om zelf te leren lezen dus. Na dat andere boek, over de torpedo’s, valt op hoe gevarieerd Duik! Duik! Duik! is. Alle aspecten van duikboten komen aan bod: hoe ze kunnen duiken en hoe ze weer naar boven komen. Hoe ze er van binnen uitzien. Tips om het principe van drijfkracht zelf te onderzoeken.

Experimenteren met ‘duikboten’

Tijmen vindt het erg leuk om drijfkracht te onderzoeken, met een emmer water en lege flessen. Hoeveel water moet je in de fles doen voor hij gaat zinken? Hij is een tijd bezig met lege flesjes in een teil en pakt het dan groter aan: met een emmer in de douche. Tim is eerst een enthousiaste toeschouwer van Tijmens experimten, maar als die er genoeg van heeft, neemt hij het graag over. Oftewel: hoe een boek over duikboten leidt tot een waterballet…

duikboot experiment

Over dit kinderboek

titel: Duik! Duik! Duik!
serie: Skoop
auteur: Isabel Thomas
vertaler: Margreeth Kooiman
uitgeverij: Delubas/Biblion, 2010
isbn: 978 90 548 3940 8
aantal pagina’s: 32
leeftijd: circa 8-11 jaar

Verder lezen

IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin (Ditte Merle & Alex de Wolf)duh vulkanenik wil / ik wil niet leren lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s