Leren lezen met Tijmen (7): Duh-boekje vulkanen

kinderboek: Vulkanen, een iBook uit de serie Duh!-boekjes | informatief boek voor kinderen van circa 8-10 jaar

duh vulkanenDuh-boekjes zijn iBooks. Het zijn informatieve boeken voor kinderen van circa 7-10 jaar, die je op de iPad kunt lezen. Tot nu toe verschenen er vier titels: over ridders, katten, vulkanen en friet. Het leuke is, ze komen precies op tijd voor Tijmen (7 jaar, groep 4). Want hij leest graag informatieve boeken, veel liever dan fictie. Of beter gezegd: hij laat zich graag informatieve boeken voorlezen.

Tijmen kan inhoudelijk vaak makkelijk boeken voor 9-plussers aan. Maar ja, die leestechniek. Die zit nog niet op het niveau van een kind van 9 jaar. En dus zijn veel informatieve, en dan vooral vertaalde informatieve boeken, te moeilijk voor hem om zelf te lezen.

En dus zijn we blij met het aanbod een Duh!-boekje uit te proberen. Tijmen mag een van de vier titels uitkiezen. Het is geen grote verrassing dat hij Vulkanen kiest. Hij vindt het erg interessant om een iBook uit  te proberen. Hij kende wel prentenboeken-apps, maar dit werkt toch net anders. Al was het maar omdat er geen voorleesstem bij is.

Spelen of lezen?

Hij vindt het geweldig om de foto’s te vergroten en de animatie te laten afspelen dat laat zien hoe de continenten uit elkaar drijven. Het leidt wel een beetje af, maar ik laat hem er maar mee spelen. Zelf vind ik de testjes ook een leuke bonus: fijn dat het meteen voor je gecontroleerd wordt. Ook handig is het dat je op sommige woorden kunt klikken en dat je dan meteen de betekenis te zien krijgt. Hoef je niet naar een woordenlijst achterin het boek te kijken.

duh vulkanen werelddelen

Samen lezen blijkt niet helemaal handig, of misschien moeten we gewoon nog wennen aan samen lezen in een iBook. Ik wijs vaak woorden aan om aan te geven waar we in de tekst zijn of welk woord hij nog even goed moet voorlezen. Maar dan wil de iPad weten wat je met dat woord wilt doen: arceren misschien? En in welke kleur? Of wil je er een notitie bij maken? Nee, niets van dat alles. Ik wil dat het wordt voorgelezen! 🙂

Goed, een iBook is verder wel heel handig: bewegend beeldmateriaal, speelse kwisjes en de mogelijkheid links op te nemen en de informatie kan up to date worden gehouden. Maar dit Duh!-boekje is ook fijn omdat Tijmen het echt (oké, met wat hulp nog) zelf kan lezen. De woordkeuze en zinsopbouw is prima en passen bij de leesvaardigheid van kinderen van een jaar of acht. De tekst en vormgeving is helder en de weetjes zijn interessant en spannend opgeschreven. De plaatjes zien er ook leuk uit en daar leert hij ook duidelijk van. Tijmen tekent ervoor: graag meer van dit soort boeken!

Over dit kinderboek

titel: Vulkanen
serie:  Duh!
auteur: Marc ter Horst
uitgeverij: PatsBoem!/Rake taal
leeftijd: circa 7 t/m 10 jaar

Meer lezen?

Weet jij alles over de oertijd? (Jan Paul Schutten)Insiders ruimteik wil / ik wil niet leren lezenIk lees Nederlands-uitdaging

3 Reacties op “Leren lezen met Tijmen (7): Duh-boekje vulkanen

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s