Deze maand ook gelezen: januari 2013

Ik lees veel boeken en niet elk boek krijgt een apart bericht. Sommige omdat ze net niet in het thema passen waar ik op de site mee bezig zijn, zoals de afgelopen weken was de Prentenboek Top Tien en de komende weken het thema tijdreizen en toekomstboeken. Of ze zijn voor een hogere leeftijdsgroep (Mevrouw Kinderboek gaat tot en met 12 jaar). Jammer. Daarom eens in de maand (of minder) een paar extra tips. In januari lazen we onder andere deze boeken:

Voorlezen aan Tim (3 jaar)
Voorlezen aan Tijmen (7 jaar)
Leren lezen met Tijmen
Mevrouw Kinderboek las

Voorlezen aan Tim (3 jaar)

Aan Tim lezen we erg veel prentenboeken voor. Een bibliotheekbezoek levert al vijf voorgelezen prentenboeken. Daarom alleen wat nieuw ons huis in kwam of wat we meerdere keren lazen.

Agent en Boef en de tekenstreken

agent en boef en de tekenstrekenauteur: Tjibbe Veldkamp
illustrator: Kees de Boer
leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Na Agent en Boef en de Boefagent wilde Tim graag ook dit boek voorgelezen krijgen. Grappig is dat hij dit nu veel beter blijkt te begrijpen. Ik weet niet of Agent en Boef en de tekenstreken nu een makkelijker boek is. Maar het helpt Tim dat hij nu weet wie Agent is, wie Boef is en dat Boef ‘stoute dingen’ doet. En Tim is gek op stoute dingen…

Over de kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft

over een kleine molauteur: Werner Holzwarth
illustrator: Wolf Erlbruch
leeftijd: 3 t/m 6 jaar

Op school zijn we bezig met het maken van verteltassen, en dit boek komt als een van de eerste aan bod. Het leek me een leuk idee om het prentenboek thuis ook weer uit de kast te pakken, en dat was Tim met me eens. Een week lang lazen we alleen het ‘poepboek’ voor!

Zie hier voor een uitgebreidere bespreking en doetips bij Over de kleine mol die…

Jongens/meisjesdingen en Buitendingen

jongens meisjesdingenbuitendingenfotografen: Matthijs Immink en Nathalie Faber
leeftijd: vanaf circa 2 jaar

Op het eerste gezicht lijken dit simpele fotoprentenboeken voor de allerjongsten. Maar kijk eens beter? De fotografen spelen met de conventies: een slang kan ook een tuinslag zijn, een maillot wordt ook door een jongen gedragen (namelijk een Spiderman-pak). Verfrissend!

Mannetje Tak

Zie ook Winter! Tips voor prentenboeken vol ijs, sneeuw en kou

Olifantensoep

olifantensoepauteurs/illustratoren: Ingrid en Dieter Schubert
leeftijd: vanaf 4 jaar

Wat doe je als je niet in je hum bent? Volgens het boek Olifantensoep kun je dan maar een ding doen: al  je vriendjes roepen en samen een olifant in een soeppan doen. “Oh, dat mag niet!” riep Tim verontwaardigd. Maar de olifant vindt het wel lekker in de pan. Tot de deksel erop gaat natuurlijk!

Bang mannetje

bang mannetjeauteur: Mathilde Stein
illustrator: Mies van Hout
leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Bang Mannetje wil niet meer bang zijn. Hij hoopt hulp te krijgen van een wijze, oude boom. Maar dan moet Bang Mannetje eerst door een bos met enge monsters… Gelukkig heeft de boom vertelt dat die geen kwaad doen! Spannend boek voor Tim, die erg geniet van de ‘dino’ (die volgens Tijmen toch echt geen dino is, maar een draak).

Voorlezen aan Tijmen (7 jaar)

De jacht op de Velociraptor

de jacht op de velociraptorserie: De Dinobaai
auteur: Rex Stone
leeftijd: vanaf circa 8 jaar

‘Meneer Kinderboek’ las dit voor aan Tijmen (7 jaar). Die is helemaal gek op dinosaurussen. Gewoonlijk leest hij alleen informatieve boeken (of laat zich die voorlezen). Maar voor dit boek maakte hij een uitzondering. Het gaat over dino’s!
Reactie van de voorlezer zelf: best leuk om voor te lezen. Ze hadden het ook heel snel uit. En Tijmen? Die wil ook de andere delen uit de serie lezen.

In De jacht op de veliciraptor zoeken Jasper en Tom naar krabben in hun dinowereld. Ze stuiten op een Velociraptor die de zakcomputer van Jasper steelt.

Frozen planet

auteurs: Alastair Fothergill, Vanessa Berlowitz

Frozen planet (boek)Ik zeg het nog maar eens: dit is Geen Kinderboek. Toch lezen we het aan Tijmen voor. Daar doen we nu al een paar weken over, maar van Tijmen mag het best nog dikker zijn. Prachtige foto’s en veel informatie die je niet in de DVD’s ziet. Of anders op een andere manier. 🙂 We zijn nu in het laaste deel, waar het over de gevolgen van klimaatverandering gaat. Best heftig voor een 7-jarige… Ik merk dus dat ik nu wel eens wat dramatische zinnen weglaat. En blij uitroep dat Wij, Nederlanders zo goed zijn in ‘watermanagement’.

De griezels

de griezels (roald dahl)auteur: Roald Dahl
illustrator: Quentin Blake
leeftijd: voorlezen vanaf circa 7/8 jaar, zelf lezen vanaf circa 9 jaar

En opeens las Meneer Kinderboek De griezels voor. Pardon? Aan Tijmen, die alleen informatieve boeken wil? En hij onderbreekt er zelfs Frozen planet voor? Jazeker. Zijn juf leest het voor in de klas, maar hij kon niet wachten op haar volgende voorleessessie. “De griezels zijn echt leuk!” is zo’n commentaar. Nou, ik vind ze nogal… griezelig en naar! Gek dat zo naar zo grappig kan zijn! 🙂

Leren lezen met Tijmen

Dino is mijn vriend (Harmen van Straaten)De komende weken komen er meer berichtjes over samen met Tijmen lezen (bereid je maar voor op vulkanen en duikboten). Maar deze staat al op de site: Dino is mijn vriend (Harmen van Straaten, avi E4).

Mevrouw Kinderboek leest

De heks van de samba

de heks van de samba (anna van praag)auteur: Anna van Praag
leeftijd: vanaf circa 9 jaar

Van de achterkant: “Dansen op het beroemde carnaval van Ria is Isabels grootste wens! Het is fantastisch… tot er onder haar ogen een kind wordt ontvoerd. Isabel onderschept een smsm: “Wij hebben de jongen. Hij zit op de enige juiste plek. Volg de instructies.”

Er volgt een hete nacht met een duizelingwekkende zoektocht naar de jongen. Isabel en haar nieuwe vriendin Regina doen hun uiterste best hem te vinden voor de deadline. Een boek dat bol staat van de carnavalsfeesten, vreemde ‘geesten’ en krachten…

Droombaan in de dierentuin

Droombaan in e dierentuinserie: Zookids
auteur: Liesbeth van Binsbergen
illustrator: Juliette de Wit
leeftijd: vanaf circa 9 jaar, avi E5

Van de achterkant: Jurre en Jasmijn doen samen mee aan een wedstrijd om kinderdirecteur van de dierentuin te worden. Hun klasgenoot Mart wil ook meedoen en doet alles om de beste te zijn. Als er in het park eenden neergeschoten worden, beweert Mart dat Jurre de dader is. Voor Jurre en Jasmijn wordt de kans om te winnen nu wel heel erg klein…

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan (Gideon Samson)auteur: Gideon Samson
leeftijd: vanaf circa 12 jaar

‘Hé Duuf.’
‘Wat is er?’
‘Weet je wat mij lachen lijkt?’

Rifka verzint dingen. Dat doet ze altijd. Leugens en grapjes. Maar ook dingen om te doen. Nu heeft ze iets nieuws bedacht. Het is griezelig en geweldig tegelijk. Rifka wil haar eigen begrafenis meemaken. Duveke zegt dat het niet kan. Maar Rifka denkt van wel. Ze wil het. En als Rifka iets wil, dan gebeurt het.
Bekroond met een Zilveren Griffel!

Stad van Glas en Stad van Gevallen Engelen

Stad van gevallen engelen (Cassandra Clare)stad van glas (cassandra clare)auteur: Cassandra Clare
leeftijd: vanaf circa 14 jaar

Dit zijn deel 3 en 4 van de Kronieken van de Onderwereld. Ik had ze in de kerstvakantie gekocht en nu zijn dus uit, helaas. En het duurt nog wel even voor deel vijf gaat verschijnen…

Ik vond ze allebei fijn om te lezen, maar deel drie, Stad van Glas, vind ik toch wat beter. Stad van Gevallen Engelen leek eerst teveel op alleen een fantasy-romance af te stevenen en ik houd meer van een avontuur. Goed, een beetje romance mag daar best bij zitten. 🙂

3 Reacties op “Deze maand ook gelezen: januari 2013

  1. Pingback: Recensies voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  2. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

  3. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s