Koning en Koningin: boeken over koningschap

Om maar eens kinderboekentips bij een actueel thema te geven…. boeken over een Koning of Koningin. Nee, even geen boeken over prinsessen (of prinsen), of koningen en koninginnen die eigenlijk een alledaagse moeder of vader zijn. Die boeken zijn ook leuk, maar nu wil ik lezen over een Echte Koning of Echte Koningin.

In kinderboeken spelen ze zelden of nooit de hoofdrol. Maar toch, zonder Koning of Koningin zouden deze zeven boeken niet bestaan:

De prins en de puinhoop

De prins en de puinhoop (Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp)Ondertitel: Het ware verhaal achter de troonsopvolging
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Wouter Tulp
Uitgeverij: De Fontein, 2010
Leeftijd: vanaf 4 jaar

De prins mag zijn moeder, de koningin, nooit helpen. Regeren is haar werk en hij maakt er een puinhoop van. Dan komt de familie Sloper de oprijlaan op. Puinhopen maken is hun werk!  Zij zullen het paleis slopen, voordat de eerste de beste amateur dat doet. Kan de prins het paleis redden? Een herkenbaar, grappig prentenboek voor kleuters.

Ik en de koningin

ik en de koningin (ted van lieshout)Auteur/illustrator: Ted van lieshout
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2006
Leeftijd: vanaf circa 7 jaar

Een bloemenkind van de Koningin word je natuurlijk niet zomaar. Een jongetje wil dat heel graag, ook al denkt zijn vader dat hij het niet kan worden, want ze zoeken een kind van onberispelijk gedrag. Toch lukt het hem: hij wordt bloemenkind, hij zal de koningin ontmoeten! Maar waar zijn de bloemen eigenlijk? En wat kan hij de Koningin dan geven?

De koningin komt!

Ik en de koningin (Ted van Lieshout)Auteur: Henk Hokke
Illustrator: Els Vermeltfoort
Uitgeverij: Maretak, 2002
Avi: E5
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Zou jij ook weleens willen weten of de koningin: spruitjes lust, of ze ’s avonds stiekem onder de dekens leest en of ze weleens een bord met kip door de kamer heeft gegooid? Dat zijn een paar vragen die de kinderen uit Williams klas aan de koningin willen stellen. Want de koningin komt bij hen op school! Tenminste, dat beweert William. Maar zeker weten doet William dat ook niet. Komt de Koningin wel echt?

Kukel

Kukel (Joke van Leeuwen)Auteur/illustrator: Joke van leeuwen
Uitgeverij: Querido, 1998
Leeftijd: vanaf circa 9 jaar

Kukel heet eigenlijk Josofus, maar die naam wordt door niemand gebruikt. Zelfs niet door zijn zeven zussen, zijn beroemde zeven zingende zussen. Kukel zelf kan absoluut niet zingen. Hij is een onhandige sloddervos, die zich erg alleen voelt. Hij leeft vooral in zijn dagdromen. Zijn liefste droom gaat over de koningin van zijn land. En dat hij eigenlijk haar Verloren Zoon is. En dat hij haar opzoekt en dat zij hem herkent. Kukel bedenkt een plan om de koningin te ontmoeten… Een boek waarin de Koningin spreekt zoals het een Koningin betaamt (hoewel?)!

Heeft de koningin een huissleutel?

Heeft de koningin een huissleutel (Cor de Horde)Ondertitel: En andere vragen van kinderen aan het koningshuis
Auteur: Cor de Horde
Illustrator: Irene Goede
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2009
Leeftijd: vanaf circa 9 jaar

Smeert de koningin haar eigen boterhammen? Wat gebeurt er als ze ruzie krijgt met een minister? Zingt de koningin onder de douche? Deze en vele andere vragen stellen kinderen aan de koningin. De vragen worden op heldere wijze beantwoord door Cor de Horde, koningshuiskenner bij uitstek.

De brief voor de koning

De brief voor de koning (Tonke Dragt)Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold, 1962
Leeftijd: vanaf circa 10 jaar

Het spannende verhaal van Tiuri die in de nacht voor hij tot ridder zal worden geslagen een geheime opdracht krijgt: hij moet een brief brengen naar de koning van het naburige land. Een uiterst belangrijke brief, die beslist niet in handen mag vallen van de gevaarlijke Rode Ruiters!

Koning van Katoren

Koning van Katoren (Jan Terlouw)Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat, 1971
Leeftijd: vanaf circa 12 jaar

De vrolijke oude koning van Katoren is overleden, en er is geen troonopvolger. Zes zure ministers regeren nu al zeventien jaar het land. Op een dag meldt Stach zich bij de ministerraad. Hij is zeventien jaar en wil weten wat hij moet doen om koning van Katoren te worden. De ministers geven hem een aantal bijna onuitvoerbare opdrachten, die alleen tot een goed einde gebracht kunnen worden als je beschikt over koninklijke eigenschappen als wijsheid, moed en zelfopoffering. Stach laat zich niet afschrikken; hij wil alles doen om de troon van Katoren te verwerven en het volk weer gelukkig te maken.

De opdracht van de koning

De opdracht van de koning (Annejoke Smids)Auteur: Annejoke Smids
Uitgeverij: Ploegsma, 2010
Leeftijd: vanaf circa 12 jaar

Schotland, 1540. De vijftienjarige Thomas Kinross en zijn vader vertrekken met een geheime opdracht naar de westkust van Schotland. Ze moeten er een kaart maken van de kustlijn en de eilanden. De koning wil deze kaart gebruiken om de Lords of the Isles aan te vallen. Deze Lords zijn heer en meester van de westkust, en de koning vindt dat ze zijn gezag ondermijnen. Het duurt niet lang voor Thomas en zijn vader erachter komen hoe gevaarlijk hun opdracht eigenlijk is…

Verder lezen

Een app met koninklijke gedichten: De koning gaat verhuizen

En jij?

Er zijn natuurlijk meer kinderboeken met een Koning of Koningin. Denk maar aan sprookjes, en fantasyseries. Welk boek mis jij nog in deze tiplijst?

7 Reacties op “Koning en Koningin: boeken over koningschap

 1. De gedichten van Annie M.G. Schmidt uit de bundel ‘De koning gaat verhuizen en andere gedichten met een kroontje’ zijn ook erg leuk.

 2. Leuke en mooie tips. En zo snel en actueel! Dank! Antoine

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 29 jan. 2013 om 09:40 heeft Mevrouw Kinderboek het volgende geschreven:

  > >

 3. Het boek “De Koning & ik” geschreven door mijzelf met illustraties van Karen Wullings!
  Gebaseerd op mijn dochter die in de klas met een van de prinsesjes zat! Echt heel leuk (al zeg ik het zelf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s