Pieter de papegaaiduiker (Petr Horacek)

kinderboek: Pieter de papagaaiduiker (Petr Horáček) | een van de beste prentenboeken van 2012 (opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2013) | circa 3 t/m 5 jaar

Pieter de papegaaiduiker (Petr Horacek)Tijmen (7 jaar) heeft het boek al te pakken voor ik het kan introduceren. Waarschijnlijk is hij er zo in geïnteresseerd omdat er een papegaaiduiker voorkomt in de film ‘Happy feet 2’, waar hij nu graag naar kijkt.

Pieter de papegaaiduiker gaat inderdaad over een papegaaiduiker, maar vooral ook over vriendschap. Pieter raakt door een storm zijn soortgenoten kwijt en mist vooral zijn vriendje Pim. Hoe kan hij hem nog terugvinden?

Gelukkig wil een walvis hem wel helpen. Moet Pieter wel even vertellen hoe zijn vriendje er dan uitziet. Een grappige, lawaaierige vogel? Die kent de walvis wel. Maar een papegaaiduiker is geen papegaai. En ook geen pinguïn. En ook geen… Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal goed…

‘Rare vogels’

Ken je dat, als je op iets let, zie je het opeens overal? Dat hebben wij nu met papegaaiduikers. Er staat er een op de voorkant van een kunstboek van Tims oma bijvoorbeeld.  We zien overal wel papegaaiduikers! En telkens roept Tim (3 jaar) enthousiast: papegaai! Het woord papegaaiduiker is wel erg lang, natuurlijk.

Halverwege het boek hadden Tim en ik een stevige discussie over het concept ‘vogel’. Toen ik de pinguïns aanwees en ze vogels noemde, zei hij beslist: ‘Zijn geen vogels. Dat zijn pinguïns!’ En als ik hem vertel dat pinguïns zijn maar ook vogels, roept hij verontwaardigd uit: ‘Dat zijn geen vogels, want ze kunnen niet vliegen!’ Uiteindelijk bereiken we een compromis: ‘Pinguïns zijn Rare Vogels.’

Het verhaal zelf is simpel. Er zijn wel meer prentenboeken waarin iemand een geliefd persoon kwijt is en die terug probeert te vinden door te beschrijven hoe hij eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan Heb jij mijn zusje gezien? van Joke van Leeuwen en aan Mama kwijt van Peter Haughton (het Prentenboek van het Jaar 2012). Maar dit boek heeft zijn heel eigen illustratiestijl.

Raar om te zeggen, maar het mooist in Pieter de papegaaiduiker zijn de achtergronden. De zee waarin Pim en Pieter vissen vangen, het ijs en de sneeuw van de pinguïns. De prenten zijn een combinatie van aquarel, wasco of vetkrijt (?) en collagetechniek.

Doetips

Woordenschat

Je kind leert door dit boek makkelijk namen van dieren die hij niet vaak tegenkomt: papegaaiduiker, papegaai, toekan, pinguïn en walvis.

Papegaaiduiker beschrijven

Vind je het fijn om over de voorkant te praten voor je een boek gaat lezen? Bij dit boek is dat heel handig. Want hoe ziet de vogel op de voorkant er uit? Kan je kind hem beschrijven? Hij is zwart, en wit, en wat nog meer? Kan hij zoveel mogelijk kenmerken van de vogel opnoemen? Dan kan hij het beter dan Pieter zelf! 🙂

Praten over vriendschap en emoties

Pieter mist zijn vriendje. Waarschijnlijk heeft hij niet eens door dat hij een nieuwe vriend heeft gevonden: de walvis. Heeft je kind het wel door? En willen alle vrienden altijd zo goed helpen als de walvis?

Hoe voelt het om een vriend te missen en verdrietig te zijn? Om dolblij te zijn en na lange tijd een vriend terug te vinden?

Snavel namaken?

De snavels van papegaaiduikers zijn zo kleurrijk! Een inspiratie om na te maken. Je kunt natuurlijk proberen om een soort snavelmasker te maken, maar wij hielden het simpel: experimenteren met felle kleuren vetkrijt.

Tijdens het tekenen probeerde Tim verschillende dingen uit: stippen maken door met de bovenkant op het papiertje te stampen. Geweldig vond hij het!

Spelletje: zo ben ik/zo ben jij

Pieter is niet zo goed in het beschrijven van zijn vriendje Pim. Misschien weet hij niet eens goed hoe hij er zelf uit ziet? Kan je kind zichzelf omschrijven? En hoe jij eruit ziet? Misschien gaat het makkelijker als je kind erbij in een spiegel kijkt.

Je kunt het ook omdraaien. Jij noemt iets van het uiterlijk van iemand in de kamer. Raadt je kind wie je bedoelt?

Zeedieren

Willen jullie meer weten van zeedieren? Op de site van het Wereld Natuurfonds kun je meer informatie en foto’s over walvissen vinden (vul ‘walvis’ in het zoekveld in). Of kijk naar dit filmpje van papegaaiduikers.

De zee schilderen

Samen schilderden we de zee. We probeerden het op ongeveer dezelfde manier te doen als Petr Horáček. Eerst kleurden we met wasco en vetkrijt. Daarna verfden we er overheen met plakkaatverf met een klein beetje afwasmiddel erin.

plakkaatverf met afwaasmiddel

Tim maakte liever de rotsen van het papegaaiduikerseilandje.

rotseiland maken voor pieter de papegaaiduiker

zee schilderen voor pieter de papegaaiduiker

Extra’s

Op de site van uitgeverij De Vier Windstreken kun je leren om een papegaaiduiker te tekenen. Of heb je liever een kleurplaat? Die vind je daar ook.

Op de blog There is a book for that (Engels, even doorscrollen) laten kinderen zien wat zij hebben getekend n.a.v. Pieter de papegaaiduiker. Leuk om te zien!

Recensies/lessuggesties

Online recensies over Pieter de papegaaiduiker verschenen hier:

Leesfeest | Leestafel | Pluizer | Trotse moeders | Kinderboekenpraatjes

In het Engels:

The little wooden horse | Big book little book

Lessuggesties:

Juf Sanne

Staat jouw recensie of doetip bij dit prentenboek er niet bij? Neem dan contact met me op.

Over dit kinderboek

titel: Pieter de papegaaiduiker oorspronkelijke titel: Puffin Peter
auteur/illustrator: Petr Horáček
uitgeverij: De Vier Windstreken, 2011
isbn: 978 90 5116 208 0
aantal pagina’s: 32
leeftijd: circa 3 t/m 5 jaar
bekroond: opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2013

Verder lezen

Kinderboeken over dierenvoorleesdagen 2013: tien prentenboeken om van te smullen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s