Leren lezen met Tijmen (7 jaar): de boot van sint en piet (Mark Janssen)

kinderboek: de boot van sint en piet (Mark Janssen) | stripboek voor beginnende lezers | vanaf circa 6 jaar, avi M3

de boot van sint en piet (Mark Janssen)Het zal je maar gebeuren. Je speelt bij een vriendje en zijn moeder schuift een boek onder je ogen. Lezen? Terwijl je net aan het spelen bent? En dan roept je vriendje ook nog: ‘Ja, die is leuk! Hij gaat over Sinterklaas. Ik heb vanochtend al de helft gelezen.’ En dan zit je opeens te lezen met z’n drieën te lezen op de bank.

Dat gebeurde bij ons thuis en ja, die moeder was ik. Voor welk boek wilde Tijmen en zijn vriendje hun spel onderbreken? Voor de boot van sint en piet van Mark Janssen. Het is een stripboek, met teksten die beginnende lezers zelf kunnen lezen: op avi M3-niveau. Vorig jaar was dat voor Tijmen nog te moeilijk (wij zaten in de laatst startende regio). Nu hij in groep 4 zit, is het officieel ‘te makkelijk’ voor hem. Maar wat geeft dat? Het bleek juist stimulerend te zijn om eens op een lager avi-niveau te lezen. Want dan kun je lekker vlot lezen en heb je meer tijd om op het verhaal zelf te letten en naar de illustraties te kijken.

En dat verhaal en de illustraties vindt hij heel erg leuk. Tijmen geniet met volle tuigen van de Sinterklaas-periode en het verhaal uit de boot van sint en piet past daar prima bij. Het gaat over een kapotte stoomboot en hoe sint en de pieten dat oplossen. Een hele stoet van voertuigen komt voorbij. Elk voertuig is weer kleiner, dus kunnen er steeds minder zakken cadeaus mee. En tijdens de tocht verliezen ze ongemerkt ook nog veel cadeaus….

fragment de boot van sint en piet (Mark Janssen)

Die voertuigen niet verkeerd, vinden Tijmen en zijn vriendje. (En broertje Tim van 3 vindt dat ook erg leuk.) Ze gaan helemaal in het verhaal op, maar hebben er het volste vertrouwen in dat het weer goed komt. En terecht. Sinterklaas kan toch alles? (Maar als hij zijn pieten niet had…) Ze worden vrolijk van de illustraties en ook van het ‘vroem vroem’ en ‘tuf tuf’ onderweg. Samen met dat vlotte lezen is het helemaal perfect.

Recensies op internet

Pluizer

Staat jouw recensie er niet tussen? Neem dan contact op.

Over dit kinderboek

Titel: de boot van sint en piet Serie: strips voor beginnende lezers
Auteur/illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Zwijsen, 2010
Isbn: 978 90 487 0782 9
Aantal pagina’s: 27
Leeftijd: vanaf circa 6 jaar
Avi: M3

Verder lezen

kinderboeken over sinterklaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s