Leren lezen met Tijmen (7): Bij de dino’s (Harmen van Straaten)

kinderboek: Bij de dino’s (Harmen van Straaten) | vanaf 7 jaar | avi M4

Bij de dino's (Harmen van Straaten)Wat kiest een kind als hij een wens mag doen? Een echte wens, zo’n wens die zo groot is dat hij vast nooit uitkomt… Een wens voor bij een vallende ster. Of voor een toverlamp, zoals in het boek Bij de dino’s (Harmen van Straaten).

Ruben mag zo’n wens doen en hij weet het meteen: ‘Ik wou dat ik in Dinoland was.’ Want Ruben is gek op dino’s. Natuurlijk wil hij ze in het echt zien! Hij en zijn vriend Mart zijn dan ook diep onder de indruk als de wens echt uitkomt.

‘Diplodocus,’ zegt Mart zacht.
‘Wauw!’ roepen ze alletwee.
Ze slaan met hun handen tegen elkaar.
Dit is mooier dan in de boeken.
Dit is echt!

Héél echt is het in Dinoland. Eigenlijk een beetje te… Het wordt nog heel spannend. Bij de dino’s is perfect voor Tijmen. Hij is 7, zit in groep 4, extra leren lezen-motivatie is welkom. Door een spannend boek over zijn lievelingsonderwerp bijvoorbeeld! We hebben hem al zoveel boeken over dinosaurussen voorgelezen en hij heeft zoveel dinofilms gezien, dat het me verbaasd dat hij zelf nog geen dinosaurus is geworden (hoewel zijn dinobrullen wel steeds levensechter worden).

Wil je stoppen, Tijmen?

Toen we al een flink stuk hadden gelezen, vroeg ik hem: ‘Wil je stoppen?’ Want leren lezen is vermoeiend. Maar nee, dat wilde hij niet. Misschien was het ook wel gemeen van me om dat net te vragen als Mart en Ruben worden bestormd door een kudde velociraptors. Ik vroeg het later nog een keer, maar hij wilde gek genoeg ook niet stoppen toen ze hoog in een boom zaten, met een tyrannosaurus rex onder hen…

Bij de dino’s is op avi M4-niveau geschreven. Kinderen die al een paar maanden in groep 4 zitten kunnen het gewoonlijk dus wel lezen. Met wat hulp lukt het Tijmen ook. Er staan wel moeilijke woorden in. Maar voor een echte dinofan zijn die gesneden koek: tyrannosaurus rex, triceratops…

Over dit kinderboek

Titel: Bij de dino’s
Serie: De toverlamp
Auteur/illustrator: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Kluitman, 2009
Isbn: 978 90 2068177 2
Aantal pagina’s: 29
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Avi: M4

Meer lezen

Dino is mijn vriend (Harmen van Straaten)Weet jij alles over de oertijd? (Jan Paul Schutten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s