Leren lezen met Superdieren

Goed, het zijn geen kinderboeken, de superdierenkaartjes van die ene bekende supermarkt. En de albums ook niet (pardon, ze heten Dierenverzamel- en doeboek). Maar voor Tijmen vindt ze geweldig. En… hij leest!

Ik kan gewoon niet geloven wat hij opeens allemaal kan lezen – gewoon omdat het onderwerp hem interesseert. De dierenkaartjes zijn ideaal. Hij kan ze net wel/niet lezen, vooral de namen zijn natuurlijk soms idioot (van doorncicade tot opossum). Maar dat vindt hij niet erg. Hij wil gewoon graag over die leuke, gekke dieren lezen. Het zijn korte, toegankelijke teksten dus technisch valt het best mee. Motivatie doet natuurlijk alles. Wil je tips om een spaaractie om te zetten in een leesactie? Lees dan verder.

superdierenalbum 2012Het is niet mijn bedoeling om reclame te maken voor wat voor supermarkt dan ook. Maar ik zie dat meer kinderen vallen voor spaaracties. Rondom voetbal bijvoorbeeld. Is jouw kind ook wel eens gevallen voor zo’n spaaractie? En zijn ze eenmaal gemotiveerd bezig, dan is het een kleine stap je kind verder te stimuleren met lezen.

Wat kun je dan allemaal doen?

Ordenen

Veel kaartjes (of stickers of iets dergelijks) zijn in categorieën onderverdeeld. Kan je kind de naam van zo’n categorie lezen? Zijn ze nog aan iets anders te herkennen, bijvoorbeeld een symbool of een kleur?

Inplakken natuurlijk…

En daarna kun je de kaartjes of stickers natuurlijk gaan inplakken of insteken, als je het bijbehorende album hebt gekocht of zelf iets hebt gemaakt.

Maak een lijstje en ga ruilen

Laat je kind een lijstje maken van zijn dubbele stickers en kaartjes en een lijstje van de kaartjes die hij nog zoekt. Handig als je met buurkinderen, opa’s of oma’s gaat ruilen. En ongemerkt heeft hij weer namen gelezen en geschreven.

Een eigen spel verzinnen: ‘kwartetten’

Vaak is er bij een spaaractie nog een spel bedacht, soms online. Maar waarom niet zelf een spelletje verzinnen? Voor ik het wist, zat ik met Tijmen te ‘kwartetten’ met de dubbele dierenkaarten. Dat deden we met de kaartjes van vorig jaar, waarvan hij enorme stapels kaarten heeft.

kwartetten met superdieren

We speelden met de dubbele kaarten. Dus de kaarten die al in het boek zaten, lieten we rustig zitten. Een categorie (veel) meer dan vier kaarten, dus echt kwartetten kan niet. Wij spraken af dat vier van dezelfde serie kwartet is. Zo konden we zelfs meer kwartetten bij dezelfde serie maken.

Tijmen mocht in het spaarboek opzoeken hoe de andere dieren uit een categorie heten. Anders is het zo lastig om naar andere kaarten te vragen. En, dat betekent ook weer lezen!

Twee dezelfde kaarten (superdubbel dus)? Die gelden gewoon als twee binnen een kwartet. Heeft je tegenspeler niet de kaart waarom je vroeg? Dan mag je twee kaarten van de ongedekte stapel pakken. Welja, ik doe niet moeilijk over spelregels. 🙂 (Trouwens, in de praktijk werden dat al snel vier kaarten..)

Tijmen nam best lang zoek- en leestijd. Dus dat ging goed. In de tussentijd kleedde ik mijn jongere kind aan en zette ik lekker koffie voor mezelf.

Ons doel was vier kwartetten  verzamelen. Maar toen beweerde Tijmen dat we vijf kwartetten moesten verzamelen (ik doe niet moeilijk over spelregels, weet je nog?). Die had ik ook het eerst. Daarna moesten alle kaarten uitgespeeld worden. En wie had er toen gewonnen? Nou, ik niet…

Nog een tip

Op de blog Vindingrijk staan nog meer speelideeën rondom Superdieren.

Heel veel lezen over heel veel dieren

Zo lees je lekker in een dierenencyclopedie

3 Reacties op “Leren lezen met Superdieren

  1. My mother in law collected lots of these for my girls and brought them with her on her last visit – they’ve loved them. And you’re right – it’s great for reading – nice short little bits, with super photos – very motivational, especially when children are put off by long texts. Do you get Top Trumps in the Netherlands? They are also good for “hidden” reading.

  2. Wat ben jij toch goed bezig, Jennifer! Volgens mij word je echt al een begrip. Misschien kun je straks via SSS lezingen gaan geven? ☺

    Groet
    Annemarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s