Groeten uit 2030 (Jan Paul Schutten)

kinderboek: Groeten uit 2030 (Jan Paul Schutten) | Van plastic soep tot allesmakers | prijswinnend informatief over de toekomst (voorspellen)
doetips: eerst denken, dan lezen, de toekomst tekenen, Pieuw paf poef!-spelletje , rekenen tot 2030

Groeten uit 2030Over zo’n twintig jaar ziet de wereld er vast anders uit? Maar hoe? Is je kamer dan uitvouwbaar als je hem niet groot genoeg vindt? Komt alle energie die je nodig hebt dan de zonnepanelen op je dak? Of groeit daar je eigen moestuin? Jan Paul Schutten probeert in Groeten uit 2030 de toekomst over zo’n twintig jaar te voorspellen. En de belangrijke vraag is natuurlijk: is het beter in 2030?

Er zullen uitvindingen worden gedaan waar we nu nog niet eens een voorstelling bij kunnen maken. Aan de andere kant zijn er nu al uitvindingen gedaan, die pas tegen die tijd door iedereen gebruikt zullen worden. Bijvoorbeeld omdat ze kleiner en goedkoper zijn geworden of omdat ze in de tussentijd beter zijn getest. Wordt alles dan beter in 2030?
Misschien wel. Als het aan Jan Paul Schutten ligt wel in elk geval. Er zullen uitvindingen gedaan worden die belangrijke problemen van nu oplossen. Of uitvindingen die nu al gedaan zijn, worden tegen die tijd pas veel gebruikt. En die uitvindingen zullen steeds sneller gedaan worden. En dat is fijn, want dat is hard nodig. Ook in 2030. Juist in 2030.

Hoe meer mensen er bij komen, hoe meer we de aarde vervuilen. Zijn we dan niet gewoon met te veel mensen? Nee. Kijk maar eens naar mieren. Als je alle mieren op aarde bij elkaar optelt dan zijn ze zwaarder dan alle mensen bij elkaar. Ze eten meer dan meer dan alle mensen. En ze gebruiken zelfs meer grond dan wij. Toch zijn mieren niet slecht voor het milieu.

Mevrouw Kinderboek: Groeten uit 2030 is nieuwsgierig en hoopvol. En mooi vormgegeven, met mooie beelden en leuke illustraties. Een lekker positief over de toekomst. Of over de toekomst zoals we die nu kunnen voorstellen. Het boek begint niet voor niets met deze tip: “Wil je lachen? Lees dit boek dan in 2030!”

Doetips

Eerst denken, dan lezen

Stop! Niet lezen. Of beter gezegd: nog niet lezen. Denk eerst eens na. Of laat je kinderen nadenken. Wat zou er anders zijn in 2030? Voor welk probleem van nu willen ze graag een oplossing? Wat voor uitvinding is daarvoor nodig?

De toekomst tekenen

Laat je kind een uitvinding doen. Laat je kind een gek probleem bedenken en een apparaat voor verzinnen. Of misschien is er een andere oplossing dan een apparaat voor nodig?

Pieuw paf poef-spelletje

Wijs om de beurt iets aan: de televisie, de telefoon, een gebouw, een bloknoot… Wat denkt je kind, bestond dat twintig geleden al? Nee? Pieuw, schiet hem maar weg! En zou het over twintig jaar nog bestaan? Nee? Pieuw! Een minder agressief geluid mag natuurlijk ook… 🙂

Rekenen tot 2030

Hoe oud wordt je kind in 2030? En zijn broertjes en zussen, ouders, ooms, tantes? De juf? En zijn vriendjes?

Recensies

Recensies over Groeten uit 2030 vind je op:
•  Jacqa
Leestafel

Staat jouw recensie of doetip er niet bij? Neem contact met me op.

Over dit kinderboek

Titel: Groeten uit 2030
Ondertitel: Van plastic tot allesmakers
Auteur: Jan Paul Schutten
Uitgeverij: Davidsfonds, 2011
Isbn: 978 90 261 2974 2
Aantal pagina’s: 72
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bekroond met: Vlag en Wimpel van de Griffeljury

Verder lezen

Kinderboeken over duurzaamheidWinterdieren | poëtisch informatief boek over supercoole dieren | 9 t/m 12 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s