Getest door Rixt (5 jaar): Fiete Anders – Op reis met de wind

kinderboekFiete Anders – Op reis met de wind  (Miriam Koch) | kerntitel Kinderboekenweek 2012 | prentenboek vanaf 4 jaar

Dit prentenboek is een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012, en past dus bij het thema ‘Hallo wereld!’ Fiete Anders – Op reis met de wind werd getest door Rixt (5 jaar) en haar moeder Marjolijn. Zij vertelt:

Fiete Anders - Op reis met de wind (Miriam Koch)Fiete Anders is anders, dat zie je zo. Ook als je zijn* naam niet kent. Fiete Anders is een schaap, met een rood-wit gestreepte vacht. Hij woont ‘ergens in het noorden, bij de zee’, en bij een vuurtoren. Rixt: ‘Ik denk dat Fiete daar woont. Want die heeft net zulke streepjes.’ Verder zegt ze niets over het toch wel opmerkelijke uiterlijk van Fiete. Daar gaat het in dit boek ook niet om. Het verhaal gaat over de wonderlijke wereldreis die Fiete maakt, gelokt door ‘de diepe klanken van de wind’. De wind voert Fiete en zijn vriendin de meeuw langs allerlei streken: woestijn, oerwoud en Noordpool.

Rood-wit

Het boek heeft weinig tekst, maar op de tekeningen is des temeer te zien. Op bijna elke bladzijde is iets te vinden dat net zo rood-wit gestreept is als Fiete: een reddingsboei op de boot, een lapje op de bedoeïenentent… Rixt vindt het een leuk spelletje om dit ‘rood-wit’ te ontdekken. Hoogtepunt is de kameleon die zich met rood-witte strepen goed verstopt heeft, op de voorgrond voor Fiete.

Fiete Anders is een bijzonder boek, niet in de laatste plaats door de ongebruikelijke afmetingen. Het boek is bijna een halve meter breed (en nog geen 20 cm hoog). Dat maakt het omslaan van de bladzijden nog een hele toer, tijdens het voorlezen in bed.

Nog een keer?

Nadat we de laatste bladzijde met de nodige omhaal hebben omgeslagen vraagt Rixt:
‘Zullen we Fiete nog een keer lezen?’ Een bekende truc om het slapen nog even uit te stellen, waar deze ervaren moeder niet meer intrapt.
‘Morgen,’ beloof ik.

Maar als ik de volgende dag Fiete tevoorschijn haal (nog lastig om dit boek in een kast kwijt te raken trouwens), heeft Rixt zich bedacht: ‘Ik heb niet zo’n zin in dat boek. Ik wil liever dat je Krik [van Hanna Kraan] voorleest.’ Als ik vraag of ze Fiete niet leuk vindt, zegt ze: ‘Jawel, maar Fiete gaat maar over twee dieren: een schaap en een meeuw. En Krik gaat over drie dieren: een eekhoorn, een merel en een pad. Dus dat vind ik leuker.’

Marjolijn Hovius van Schrapfabriek
*ik zou denken dat een schaap een vrouwtje is, maar in het boek is sprake van een ‘hij’.

Over dit kinderboek

Serie: Fiete Anders
Titel: Op reis met de wind
Schrijver/illustrator: Miriam Koch
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2011
Isbn: 978 90 8967 102 8
Aantal pagina’s: 36
Kerntitel van Kinderboekenweek 2012
Leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Wil je meer kinderboekentips?

Klik op de plaatjes voor meer informatie.

kinderboeken over dierenHallo wereld - kinderboekentips bij het thema van Kinderboekenweek 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s