O rode papaver, boem pats knal! (Sjoerd Kuyper en Marije Tolman)

kinderboek: O rode papaver, boem pats knal! (Sjoerd Kuyper en Marije Tolman) | het laatste Robin-boek | circa 4 t/m 6 jaar | bekroond met Zilveren Griffel

O rode papaver, boem pats knal! (Sjoerd Kuyper en Marije Tolman)Stel dat je ziek bent. Je voelt je beroerd. Dan komt ook je kind in bed, die zich ook beroerd voelt. En van de dokter moeten jullie weken, ik zeg we-ken, in bed blijven. Wordt dat een gezellige boel?

In O rode papaver, boem pats knal! wordt zo’n ziektebed heel gezellig.  Maar dat is logisch, want het gaat hier om Robin en zijn vader. Je kent hem misschien wel van de andere Robin-boeken van Sjoerd Kuyper. Robin heeft de meest geweldige en geduldige ouders die je kunt bedenken.  Dus dat ziektebed van Robin wordt inderdaad geweldig. Je zou bijna zelf ziek willen worden…

Zelfs de meest geweldige ouders hebben het niet altijd door als een kind ergens mee zit. Robins ouders hebben niet door hoe erg hij moet wennen aan hun nieuwe huis. En ze merken niet dat hij zelfs een beetje bang is, voor de wolf die boven aan hun trap zit, elke keer als hij zonder zijn ouders naar boven loopt. Gelukkig heeft hij er zelf een oplossing voor, een toverspreuk: ‘O rode papaver, boek pats knal!’

Mevrouw Kinderboek: O rode papaver, boem pats knal! is een rustig boek. Het gaat hier niet om actie, het gaat om de sfeer. En die is heerlijk. Dat komt niet alleen door de nostalgische tijd, zonder televisie en computerschermen, en met ouders die alle tijd voor je lijken te hebben. Het komt door de prachtige, sfeervolle illustraties van Marije Tolman, die heel kleurrijk maar toch niet pats boem knal zijn. En het komt ook door hoe Sjoerd Kuyper schrijft. Maar misschien kan hij beter zelf vertellen hoe hij erover denkt. Of eigenlijk vertelt Robins opa het:

‘Een schrijver schrijft boeken. Eerst gaat een schrijver heel lang nadenken. Hij denkt tot hij een verhaaltje heeft bedacht. Een verhaaltje in zijn hoofd. Hij denkt tot hij het verhaaltje mooi vindt.’
‘Dat kan ik ook!’ zegt Robin.
‘Nou en of,’ zegt opa. ‘Dat kun jij ook. Dat heet fantaseren. Hij hebt veel fantasie. Jij bent een fantast.’
Robin knikt. Een fantast, dat klinkt goed. Dat wil hij wel zijn.
‘Maar,’ zegt opa, ‘een schrijver fanaseert het verhaaltje niet alleen, hij schrijft het ook op.’
‘Met mooie woorden, denk ik,’ zegt Robin.
‘Welnee,’ zegt opa.  ‘Je kunt met gewone woorden ook een mooi verhaal schrijven. Je moet de woorden alleen op de goede plek zetten – dat is de kunst.´

O rode papaver, boem pats knal met klaprozen

(Op de achtergrond een foto uit Kleuren in de natuur, uitgeverij Luister, 2006)

Doetips

Sterk zijn

‘Robin wist niet dat hij zo sterk was.’ (pag. 32). Jouw kind is vast ook heel sterk! Laat het hem maar bewijzen. Jullie kunnen bijvoorbeeld gaan armpje drukken, of iets heel zwaars optillen, of wat dacht je van touwtrekken?

Hooimannetjes maken

Robin gaat samen met zijn vriendje Sil hooien. Aan het eind zitten ze zo onder de hooi, dat de mannen de jongens hooimannetjes noemen.Je kunt met je kind echte ‘hooimannetjes’ maken: graspoppetjes. Als je ze daarna ook nog per ongeluk vergeet water te geven, worden het vanzelf hooimannetjes…
Ter inspiratie: doeding.jouwweb.nl/graspop-maken  en http://www.steenbergengraszoden.nl/grasdokter/kids-club/knutselen.

Praten over ziek zijn

Is jouw kind de laatste tijd ziek geweest? Hoe was dat? Wat deed je kind? De hele tijd slapen of liggen? Lekker spelen in bed, of een beetje zeuren? En wat deed jezelf om je kind te vermaken? Filmpje kijken, voorlezen, zelf lezen misschien bij een ouder kind? Of.. poppenkast spelen, net als Robin?

Meer O rode papaver, boem pats knal op internet

Recensies

Leesfeest
JaapLeest
Kinderboekenpraatjes
Volkskrant
Trouw
Trotse Moeders

Lestips

Juf Maike

Staat jouw bespreking of doetip bij O rode papaver, boem pats knal! hier niet bij? Mail me de link!

Over dit kinderboek

Titel: O rode papaver, boem pats knal!
Schrijver: Sjoerd Kuyper
Illustrator: Marije Tolman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
isbn 978 90 477 0318 1
Aantal pagina’s: 179
Bekroond:  Zilveren Griffel 2012
Leeftijd: circa 4 t/m 6 jaar

Meer lezen?

Meester Max en de reuzenkleuters | over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s