Toen kwam Sam (Edward van de Vendel en Philip Hopman)

Toen kwam Sam (Edward van de Vendel)kinderboek: Toen kwam Sam (Edward van de Vendel & Philip Hopman) | winnaar Zilveren Griffel | 9 t/m 11 jaar
doetips: alles weten over honden, bang zijn, wonen in het niets

Bij Kix en en Emilia thuis hebben ze al een paar honden. Maar op een dag is Kix in hun tuin en dan gebeurt er dit:

De hond was er zomaar.
Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten in het grind en zijn en zijn achterpoten nog op de weg.
Kix lag in het gras. (…) Naast hem, op het blauwe kleed, zat zijn zusje Emilia te puzzelen. (…)
‘Hé,’ zei hij, ‘moet je daar eens kijken.’
‘Ik ben bezig,’ zei Emilia.
‘Nee, echt,’ zie Kix, en toen zagen ze hem allebei: de witte hond.

Ze noemen de witte hond Sam. Kix en zijn zusje willen hem heel graag bij zich houden, want hij lijkt geen baasje te hebben. Maar ze moeten echt hun best doen om zijn vertrouwen te winnen. Sam schrikt snel en dan rent hij weg. Heeft iemand hem misschien mishandeld? En bij wie hoort hij eigenlijk?

Langzaamaan ontdekt Kix de geheimen van Sam. Intussen raakt hij erg aan de hond gehecht, misschien wel meer dan zijn ouders door hebben. Misschien wel meer dan goed is voor Kix, want op een dag wil zijn oude baas Sam terug. En dat gaat niet zomaar…

Ook voor hondenhaters

Mevrouw Kinderboek: “Oké, ik geef het toe, ik ben geen hondenfan. Misschien komt dat door die ene hond die me ooit heefat gebeten, toen ik zo jong was dat ik het me niet eens meer herinner. Maar dat doet er niet toe. Want van Sam ben ik wel fan! Het is leuk om te lezen hoe leuk Kix de hond vindt en hoe hij zijn best om Sam voor zich te winnen. Er was een moment dat ik dacht: Gaat er nog wat gebeuren in dit boek? Op dat moment had Edward van de Vendel, de schrijver, duidelijk gewacht, want ja, er ging wat gebeuren, en hoe!”

Doetips

Alles weten over honden…

Wat weet je kind al van honden? Dat ze groot en klein kunnen zijn, dat weet hij wel. Maar weet hij ook wat ze eten, waar ze van houden en wat voor rassen er zijn? Hoe zie je of een hond blij is of juist niet? Bijten alle honden graag, zijn alle honden waaks?
Weet je zelf niet zoveel van honden? Dan leer je al veel meer op de honden-pagina van Wikipedia. En jullie kennen vast wel iemand die heel veel over honden kan vertellen. Of laat je kind het deel over honden lezen van Mini Informatie (deel N 264) of Junior Informatie (deel 156).

Bang

Midden in de nacht sluipt Kix het huis uit, omdat hij Sam wil beschermen. Maar dan gebeurt er iets waardoor hij erg bang wordt – en terecht. Is jouw kind ook wel eens heel bang geweest? Wat gebeurde er toen? Hoe is het opgelost?

Wonen in het “niets”

Het lijkt wel of Kix en Emilia midden in het niets wonen. Hoewel, helemaal waar is dat niet, want ze hebben wel buren. Maar verder wonen ze nergens in de buurt. Dat zullen niet veel kinderen in Nederland en België kennen.

Laten ze zich het eens voorstellen… Wat kun je doen als je heel veel ruimte hebt om je huis? Zonder buren onder, boven of naast je? Als je overal ver weg van woont? Als er geen druk verkeer voor je huis is? Met wie speel je dan? Zou je veel buiten spelen, of speel je toch liever binnen? Met wie zou je spelen? Of speel je liever alleen? Vind je het leuk om veel dieren om je heen te hebben? Wat zou je het allerleukst vinden? Wat zou je missen? Of zou je niets missen?

Misschien vind je het kind het leuk om een tekening te maken over “wonen in het niets”. Of een verhaal te verzinnen of een toneelstukje te maken bijvoorbeeld.

Over dit kinderboek

Titel: Toen kwam Sam
Schrijver: Edward van de Vendel
Illustrator: Philip Hopman
Uitgeverij: Querido, 2011
isbn 978 90 451 12411
Aantal pagina’s: 111
Bekroond:  Zilveren Griffel, op de Tiplijst van de Kinderjury 2012
Leeftijd: 9 t/m 11 jaar

Verder lezen

Superjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8-10 jaarthema dieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s