Leren lezen met Tijmen (bijna 7 jaar): Weet jij alles over de oertijd? (Jan Paul Schutten)

kinderboek: Weet jij alles over de oertijd? (Jan Paul Schutten & Mariëlla van de Beek) | leuk, informatief boek over hoe mensen heel vroeger leefden | om zelf te lezen | met voorlees-cd

Weet jij alles over de oertijd?Heerlijk was de zomervakantie! En natuurlijk oefenden Tijmen (nu echt bijna 7 en over een paar dagen vierdegroeper) en ik elke dag met leren lezen. Uh, niet dus. Maar nu school weer bijna begint (we zitten in de laatste regio) hebben we het wel weer opgepakt.

We begonnen met Weet jij alles over de oertijd? van Jan Paul Schutten.

Dit boek valt bij Tijmen in een gespreid bedje. Hij zit al maanden in een dinofase, zodat hij al veel weet van opgravingen. Op weg van en naar onze vakantiebestemming heeft hij honderd keer naar de dvd Ice Age gekeken en we bezochten een ijzertijd-museum en Vikingen-museum bezocht. Dat wakkerde zijn interesse aan voor hoe mensen heel vroeger leefden.

En dat is precies waar Weet jij alles over de oertijd over gaat. Je leest hoe mensen huizen bouwen, wat ze eten en je leert het verschil tussen de steentijd, bronstijd en ijzertijd. Niet alleen met tekst, maar ook met heel erg veel foto’s en tekeningen.

Schatten onder de grond uit Weet jij alles over de oertijd?

Te moeilijk?

Eigenlijk is dit informatieve boek bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, die op een lager avi-niveau lezen, zoals dyslectische kinderen. Bij Tijmen is het anders. Officieel is hij te jong met zijn bijna 7 jaar. Maar we lezen hem heel vaak informatieve boeken voor en hij kan meestal bovenbouwboeken prima aan. En avi-niveau E4 is voor hem te hoog, want hij begint volgende week pas met groep 4 en loopt zeker niet voor op leesniveau.

Technisch is dit boek dus nog te moeilijk voor Tijmen, maar we komen er samen wel uit. Hij is nieuwsgierig naar de mensen van vroeger, de bijlen en speerpunten en dat motiveert hem enorm om te lezen. En ik zie dat de plaatjes hem duidelijk naar de tekst leiden en dat is natuurlijk ook heel fijn!

Wij eerst samen lezen het boek, daarna luistert Tijmen naar de cd waarop het boek wordt voorgelezen. Tijmen luistert heel geconcentreerd en kijkt serieus mee in het boek. Ik denk niet dat hij  dan in het boek leest, want de cd heeft een pittig tempo. Hij is duidelijk niet bedoeld om bij mee te lezen. Maar vrolijk en positief klinkt het wel!

Over dit kinderboek

Titel: Weet jij alles over de oertijd?
Serie: Zoeklicht informatief
Schrijver:  Jan Paul Schutten
Illustrator: Mariëlla van de Beek
Uitgeverij: Zwijsen, 2010
Isbn: 978 90 487 0633 4
Aantal pagina’s: 32
Leeftijd: circa 8 t/m 12 jaar
Avi: E4

Vind jij deze boeken ook leuk?

Klik op de plaatjes voor meer informatie.

Help, mijn iglo smelt! | Vier verhalen van kinderen uit verre landen | informatief boek met veel foto's | 9-12 jaarKijk je ogen uit; De mooiste dierenfoto's (Jan Paul Schutten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s