De wraak van Lorre (Tosca Menten en Elly Hees)

kinderboek: De wraak van Lorre (Tosca Menten en Elly Hees) | gek, grappig boek over, een zingende papegaai met een houten poot | 8 t/m 10 jaar
doetips: bewegen (lopen met een houten poot), tekenen, zingen, meer lezen, meer weten

De wraak van Lorre (Tosca Menten & Elly Hees)Stel, je oefent op je piano en er vliegt opeens een papegaai je kamer in. Dat overkomt Jop. En niet zomaar een papegaai, maar een prachtige groene, met een houten poot. Een ooglapje heeft hij niet, maar wel een gouden keel. Figuurlijk dan natuurlijk: hij zingt de prachtigste aria’s. Jop wilde altijd al een huisdier. Hij heeft dan wel een kat, maar die telt niet mee, want die slaapt alleen maar. En nu heeft hij Lorre.

Maar Lorre is niet veilig. Een platenbaas is op zijn zangtalent uit. Jop en zijn vader willen niet meewerken, maar dan verdwijnt Lorre! Kunnen Jop en zijn vriendin Saar hem terugvinden?

Knotsgek én spannend!

Mevrouw Kinderboek: ‘De wraak van Lorre is een knotsgek boek, waar je vrolijk van wordt! Ik kan het niet helpen, maar de boeken van Tosca Menten doen me wel eens denken aan die van Roald Dahl. Maar dan met en over kinderen van nu. Tosca Menten wordt ‘de grappigste kinderboekenschrijver van Nederland’ genoemd. Dat is nogal wat om te zeggen, maar grappig is De wraak van Lorre wel. En spannend ook.

Vergeet ook de illustraties van Elly Hees niet. Frisgroen zijn ze dit keer, zo groen als Lorre zelf. Ze zijn spetterend en gek en het is geen wonder dat zij de vaste illustrator is van de de boeken van Tosca Menten.

close-up papegaai

Tip

Tosca Menten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2012. Ben je benieuwd naar haar boeken? Ga dan tussen 3 en 14 oktober naar de boekwinkel en haal haar geschenk in huis.

Doetips

Met een houten poot lopen

Hoe voelt dat nou, een houten poot? Pak een bezemsteel en bindt hem vast aan je been, zo dat je je knie niet kan buigen. Hoe voelt dat?

Misschien kunnen jullie wel een houten poten-race houden. Wie is het handigst en het snelst?

Groen tekenen!

Alle tekeningen in dit boek zijn groen! Dat ziet er lekker fris uit. Ook doen? Verzamel alle groene kleurpotloden, stiften, verf en krijtjes die jullie hebben en probeer het maar uit!

Een papegaaienlied zingen

Kunnen jouw kinderen net zo mooi zingen als Lorre? Ga dan samen papegaaienliedjes zingen. De meest bekende is natuurlijk ‘Papegaaitje leef je nog’. Weet je nog hoe dat gaat? Nee? Kijk dan naar het filmpje op www.kinderliedjes.nu. (Alleen zingen ze daar meneer, ik zing zelf mevrouw. Wat doe jij?). De volledige tekst en bladmuziek van dit liedje vind je op www.kinderliedjes.info.

Ander idee: improviseer een papegaaienlied. Iemand verzint een zin en zingt hem. De anderen moeten die zo precies mogelijk nazingen. Daarna verzint/zingt iemand anders een zin.

Meer lezen over papegaaien?

Vind je het leuk om over papegaaien te lezen? Dan heb ik twee tips voor je.

Allereerst een gedicht van Erik van Os. Dat gaat over een papegaai in een ‘goed’ gesprek met een pinguïn. Je vindt dit gedicht ook terug op de poëzieposter, een kaart en kussensloop van stichting Plint.

Ten tweede: Het papegaaienplan van Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman. Weliswaar is dit prentenboek voor jongere kinderen, maar leuk is het toch. Daan een meisje niet aan te spreken, maar hij leert een papegaai te zeggen wat hij niet durft. Zou het werken?

Inspiratie op Pinterest

Zin in meer papegaaien? Kijk in mijn papegaaien-map op Pinterest.

Meer weten over papegaaien?

Kijk dan eens op de site van Avifauna. (Of misschien kun je er wel naar toe..)

Over dit kinderboek

Titel: De wraak van Lorre
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: Van Goor, 2012
isbn 978 90 00 30579 7
Aantal pagina’s: 178
Leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Verder lezen

Superjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8-10 jaarthema dieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s