Het is tijd voor… Voorleestijd!

Voorleestijd appKen je die momenten dat je je kind eigenlijk even rustig bezig wilt houden? In de wachtkamer van de tandarts, in de trein, wachtend op het eten in een restaurant… Daar is nu een app voor: Voorleestijd. Daarin staan voorleesverhalen voor kinderen. En het handige is: je kunt zelf aangeven hoeveel tijd je hebt om voor te lezen.

Altijd een verhaal op zak

Dit is het idee: zet de klok aan het begin van de app op vijf, tien, vijftien of twintig minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Of hoe lang je de wachttijd bij de tandarts inschat… Daarna kun je uit vier verhalen kiezen die bij die tijdsduur past. Kies en lees voor! Geweldig toch om altijd verhalen bij je te hebben, gewoon op je telefoon!

Leuke kennismaking

Het zijn leuke verhalen, uit verhalenbundels en boeken die zijn uitgekomen bij de kinderboekenuitgeverijen Leopold, Ploegsma en Querido. Het zijn geen volledige boeken, je moet het meer zien als previews. De verhalen liepen uiteen van een verhaal uit Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee van Selma Noort tot hoofdstukken uit Mees Kees; Een pittig klasje van Mirjam Oldenhave en Het geheim van het 100e doelpunt van Hans Kuyper. Het is een leuke kennismaking met nieuwe auteurs en series. Bevalt een verhaal goed, dan kun je dus verder lezen. Niet in de app, maar je kunt wel doorklikken naar de site waar je vervolgens het boek kunt kopen. Maar je kunt natuurlijk ook naar de bibliotheek.

Deze app draait echt om de verhalen. Dus geen illustraties. De verhalen zijn er wel op uitgezocht, want ze zijn prima voor te lezen zonder tekst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kinderziekte?

Er is (nog?) iets raars aan de app: de klok. De bedoeling lijkt dat als je de klok op 10 minuten zet, je de keuze krijgt uit de 10 minuten-verhalen. Maar dat gebeurt niet. Je krijgt de 10 minuten-verhalen pas te zien als je de klok op 15 minuten zet, en de 15 minuten zie je pas als je 30 minuten op de klok aangeeft. Hopelijk is dit een kinderziekte en wordt het bij een update opgelost.

We want more!

Ik hoop dat er snel een update van de app komt met extra verhalen. Bijvoorbeeld ook met langere verhalen voor jonge kinderen, want nu staat de tijdsduur gelijk met de leeftijd: 5 minuten is 4+, 10 minuten 6+, 15 minuten 8+ en 20 minuten 10+. Maar ik wil mijn jongere kinderen wel eens langer voorlezen, en mijn oudere kinderen langer.

Maar ook als ze bij Leopold, Ploegsma en Querido vast willen houden aan dit concept: meer verhalen zijn welkom! We maken graag kennis met meer verhalen en schrijvers, zodat kinderen kunnen kiezen over welke boekenhelden ze meer willen horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s