Leren lezen-top 3 van Tijmen (groep 3)

De zomervakantie lonkt voor Tijmen… Terwijl meer dan de helft van het land al vakantie viert, moet nog hij nog een ruime week doorbijten. Terugkijken op groep 3 mag natuurlijk wel alvast!

Dit is zijn leren lezen-top 3 van de tweede helft van groep 3!

1 Maan roos vis woordjes-kwartet

maan roos vis woordjes kwartetDit is een van de populairste spelletjes in Tijmens klas . Halverwege het schooljaar waren de kinderen er zo enthousiast over, dat je wel heel vroeg op school moest komen om ermee te kunnen spelen. We kochten dit kwartet zelf voor Tijmen en hij was er weken niet vanaf te slaan. En hij won ook nog irritant vaak. 🙂

Zo las hij dus heel wat woorden, zonder dat hij het gevoel had dat hij aan het oefenen was. Heel fijn!

Klein nadeel: hij speelde het spel zo vaak dat hij al snel alle woorden uit zijn hoofd kende en dus niet meer hoefde te lezen…

uitgeverij Zwijsen

2 Kijkdoos-serie

De Kijkdoos-serieDe Kijkdoos is een serie informatieve boeken voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Mooie boeken met veel plaatjes en foto’s en tekst op twee niveaus. In een kadertje staan steeds zinnen in grote letters, die Tijmen kon lezen vanaf midden groep 3. De andere tekst, op de andere bladzijde, las ik voor.

Tijmen is gek op informatieve boeken. De Kijkdoos-serie zijn eigenlijk de enige informatieve boeken die kinderen van groep 3 kunnen lezen. Ik was dus erg blij dat ik deze serie ontdekte en dat er ook veel onderwerpen bij zitten die voor jongens interessant zijn. Ik had even moeite om de boeken terug te vinden in de bibliotheek, want ze stonden niet bij de boeken op avi-niveau. In de informatieve kasten herkende ik ze uiteindelijk aan het beeldmerkje op de rug van de boeken.

pagina uit IJs (Kijkdoos-serie)

Tijmen is nu technisch zo ver dat hij ook de moeilijkere teksten zou kunnen lezen, met wat begeleiding. Maar ja, daar trapt hij niet in. Hij weet te goed dat de kaderteksten voor hem zijn en de andere bladzijde voor mij…

uitgeverij Noordhoff

3 Maan roos vis-tijdschrijft

Elke twee weken lag hij bij ons in de brievenbus: het maan roos vis-tijdschrift. Ik vond het fijn dat het tijdschrift aansloot bij de lessen op school (hoewel we een paar weken achterliepen, omdat onze regio als laatste aan school begonnen na de zomer). Nog fijner was dat Tijmen het aantrekkelijk vond: door de kleurenillustraties en vooral door de vele spelletjes.

Het is niet zo dat Tijmen elke twee weken voor de brievenbus ligt te wachten op het volgende nummer. Maar als het heel ‘toevallig’ op tafel ligt, vindt hij het altijd leuk om erin te bladeren en ergens mee aan de slag te gaan.

maan roos vis tijdschrift

uitgeverij Zwijsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s