Gerechten tegen verdriet bij Kookschool Appeltje-Eitje (Linda Vogelesang)

Kookschool appeltje-eitje (Linda Vogelesang & Natascha Stenvert)kinderboek: Appeltje-Eitje (Linda Vogelesang & Natascha Stenvert) | leuk, grappig debuut over een jongen die zijn dode kat mist en een verliefde kok | circa 9 t/m 11 jaar
doetips: troostrecepten maken, praten met je kind, straf verzinnen

Jelmer slaapt slecht en komt daardoor te laat naar school. Dat is bepaald niet de eerste keer. Zijn juf is het dit keer zat en geeft hem straf.

‘Moet ik nablijven?’ vraagt hij verschrikt.
Juf Meike lacht. ‘Nablijven is straf voor de juf. En ik was niet te laat vanochtend. Jij wel. Ik kan natuurlijk een straf verzinnen, maar misschien wil je dat liever zelf doen?’

‘Bedoelt u strafregels schrijven?’
‘Bijvoorbeeld,’ zegt juf Meike. ‘Al vind ik dat niet zo’n originele straf.’

Dan weet Jelmer een leuke straf: ‘Ik ga vanmiddag bij Trom koken. Misschien kunnen we samen iets verzinnen waardoor ik nooit meer te laat kom.’

Trom is de kok van de nieuwe kookschool. Jelmer komt er graag. Hij vindt het leuk samen met hem om gekke recepten te verzinnen. En Trom kan goed luisteren. Hij krijgt al snel uit Jelmer waarom hij zo slecht slaapt. Jelmer mist Polle, zijn kat die een tijd daarvoor is doodgegaan. Hij droomt zelfs over hem, zo erg zelfs dat het lijkt alsof Polle ’s nachts bij hem is.

Jelmer weet een goede oplossing: een speciaal troostrecept maken. In dit geval makreel met mandarijn. Rare oplossing? Ja. Maar het werkt beter dat je zou denken. En… Jelmer kan Trom ook helpen met zijn probleem.

Daar wil ik ook wel wonen

Mevrouw Kinderboek: ‘Kookschool Appeltje-Eitje is een leuk en grappig debuut! Ik zou ook wel rond aan zo’n pleintje willen wonen met een school, kinderboekwinkel en een kookschool met zo’n sympathieke en hulpvaardige kok als Trom. Gezellig! De zwart-wit illustraties zijn van Natascha Stenvert. Opvallend is dat zodra Trom of eten in de buurt is, de illustraties een combinatie zijn van tekening en foto. Ze doen denken aan het dikke prentenboek Bramenjam, ook van Natascha Stenvert.

Doetips

Troostrecepten maken

Trom maakt samen met Jelmer een gerecht tegen liefdesverdriet. De ingrediënten zijn het eten dat de verloren persoon (of kat, bij Jelmer) het allerlekkerst vindt.

Wat vindt je kind het allerlekkerste eten? Bijvoorbeeld chocola, paprika, stokbrood, patat, chips en tomatensaus. Daar gaat hij een lekker gerecht van maken.

Je kunt een tekening maken, of nog leuker, een collage van een tekening en foto’s uit een kook- of supermarkttijdschrijft. Dan krijg je een beetje dezelfde sfeer als in Kookschool Appeltje-Eitje.

Of zijn jullie moedig en maken jullie zo’n gerecht echt? Ik ben benieuwd!

Praten met je kind

Veel onderwerpen lonen zich voor een gesprek met je kind. Welk onderwerp past het best bij hem?
Slaapt je kind ook wel eens slecht? Wat doet hij dan? Vindt hij eten koken ook leuk? Wat doet hij als hij ergens mee zit? Is bij jullie wel eens een huisdier doodgegaan? Wat deden jullie toen? Hoe voelt hij zich als je verliefd bent?

Straf!

Komt jouw kind ook vaak te laat, net als Jelmer? Geef hem dan straf. Nee, geen echte straf. Maar laat je kind net als Jelmer iets bedenken waardoor hij nooit meer te laat komt. (Dat betekent dus ook dat hij moet nadenken over de oorzaak van zijn laat komen. Kan hij die oorzaak wegnemen?)

Over dit kinderboek

Titel: Kookschool Appeltje-Eitje
Schrijver: Linda Vogelesang
Illustrator: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Ploegsma, 2012
Isbn: 978 90 216 6970 0
Aantal pagina’s: 119
Leeftijd: circa 9 t/m 11 jaar

Meer lezen

Bramenjam | een van de tien mooiste prentenboeken van het jaar | 4 t/m 7 jaarMatilda | kinderboekklassieker over een geniaal meisje, stomme ouders, een lieve juf en een gemeen schoolhoofd | vanaf 9 jaarKinderboekentips over eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s