Getest door Tijmen (6 jaar): maan roos vis zinnenmaker

getest: maan roos vis zinnenmaker | spel om te leren lezen | voor 6-7 jaar

maan roos vis zinnenmakerMaan roos vis zinnenmaker wil je kind uitdagen om zinnen te maken. Het bestaat uit een boekje, eigenlijk meer een ringband, met voorbeeldzinnen. Die voorbeelden staan niet in woorden, maar in plaatjes. Je kind moet er de juiste woorden bij zoeken in drie aparte ringbandjes met woordkaartjes.

Tijmen heeft niet altijd heel veel zin om te lezen thuis. Maar ik verwacht dat de gekke plaatjes hem zullen overtuigen.

Lollige plaatjes

Toen ik maan roos vis zinnenmaker voor het eerst zag, was ik wat teleurgesteld. De ringbandjes met woordkaartjes zijn wel erg klein… Daar had ik meer van verwacht. Misschien handig voor kinderhanden, maar ik wil die kaarten ook makkelijk kunnen omslaan.

Maar bij nader inzien zag het er toch wel leuk uit. De plaatjes zijn erg leuk! De personages zijn goed verschillend, van gewone kinderen tot een olifant en een ruimtevaarder. Echt iets voor jongens én meisjes.

zin in plaatjes gemaakt uit man roos vis zinnenmaker

‘Kijk eens, Tijmen!’ zeg ik. Uitnodigend houd ik het boek omhoog. ‘Kijk eens naar die prins, die  springt in een modderplas! En die ruimtevaarder eet een ijsje op een verre planeet. Lollig, toch?’ Maar Tijmen is nauwelijks geïnteresseerd. Grappig hoor, die plaatjes, maar moet hij nu zelf zinnen gaan maken? Daar heeft hij geen zin in. Ik kan hoog, ik kan laag springen, maar hij wil niet. Maan roos vis zinnenmaker verdwijnt weer in de kast.

Gekke zinnen maken

Een paar weken later haal ik het er weer uit. Dit keer pak ik het anders aan. Ik laat hem geen zin namaken. Ik ga gekke zinnen maken. Ik zoek idiote combinaties en Tijmen mag zeggen of het inderdaad een gekke zin is. Dat vindt hij wel grappig. En ongemerkt leest zo heel wat zinnen. En dan wil hij zelf zinnen maken, met zijn favoriete plaatje (de pinguïns die ‘met mama’ uitbeelden). En mag ik zeggen of het een gekke zin is. Nou, hij kan er wat van!

Gekke zinnen maken met maan roos vis zinnenmaker

Gekke zinnen top-3

Dit vindt Tijmen de allergekste drie zinnen:

1 Lisa rent op de stoel.
2 Prins Rik eet in een plas.
3 Bo valt blij.

Vind jij dit ook gekke zinnen? Of kun je nog veel gekkere zinnen maken met maan roos vis zinnenmaker?

Een vervolg?

Tijmen en ik hadden een leuk half uurtje met maan roos vis zinnenmaker. Maar ik denk wel dat het bij deze ene keer blijft. Hij vraagt er niet uit zichzelf naar. Ik zal het over een paar dagen weer eens uit de kast trekken. Ik ben benieuwd of hij dan weer zin heeft om zinnen te lezen en te maken. (Wordt vervolgd dus…)

Over dit taalspel

Naam: maan roos vis zinnenmaker
Schrijver teksten: Muriel Leusink
Illustrator: Paul de Becker
Isbn: 978 90 487 0500 9
Uitgeverij: Zwijsen
Leeftijd: voor 6-7 jaar

Verder lezen

ik wil / ik wil niet leren lezenWil je meer informatie over en inspiratie voor lezen lezen in groep 3 (en verder)? Kijk dan op de pagina leren lezen.

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een boek vonden. Echte recensies door kinderen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s