Lekker lange leesnacht Midden in de nacht (Rotraut Susanne Berner)

kinderboek: Midden in de nacht (Rotraut Susanne Berner) | feestelijk en zomers tekstloos kartonboek waarop je nooit uitgekeken raakt | 2 t/m 8 jaar
doetips: kijken, kijken, kijken en vier de langste dag

MIdden in de nacht (Rotraut Susanne Berner)Ga jij ook de kortste nacht van het jaar vieren? Sommige mensen maken er een feest van als er zo lang daglicht is, ook in Nederland en Belgie. Ook de mensen in het prentenboek Midden in de nacht (Rotraut Susanne Berner) vieren het begin van de zomer. Eigenlijk gebeurt er het hele boek niets meer dan mensen die van huis naar een zomerfeest in het park lopen. Maar wat valt er veel te zien op elke plaat!

Het is duidelijk dat Rotraut Susanne Berner van boeken houdt. Er is niet alleen een feest in het park, maar ook een gezellig leesfeest in de bibliotheek. En wat dacht je van de tentoonstelling met illustraties uit prentenboeken, zoals uit Max en de Maximonsters en De Gruffalo? Smullen!

Leesfeest uit Midden in de nacht (Rotraut Susanne Berner)

Een spannend boek over de nacht

Mevrouw Kinderboek: “Kinderen vinden de nacht spannend. Ze zijn nieuwsgierig wat er gebeurt als zij liggen te slapen. In het boek is het al aardig donker, ook al is het pas een uur of tien. Dus echt de langste dag is het niet (althans, niet in Nederland). Maar ach, welke peuter of kleuter zal dat opvallen?
Midden in de nacht is een heerlijk, groot kartonboek waar je echt uren in kunt kijken. Extra leuk is het als je ook de seizoensboeken kent van Rotraut Susanne Berner, bijvoorbeeld Leve de lente. Leuk om samen de verschillen te zoeken in de personages en het landschap.”

Doetips

Kijken, kijken, kijken

Wat doe je het liefst? Steeds naar een illustratie kijken? Met je kind praten over wat daarop gebeurt? Of volg je een personage door het boek heen en bekijk je wat hem overkomt? Bijvoorbeeld de fietser, waarom schrikt hij?
Het  is een tekstloos prentenboek, maar jullie hebben vast veel te bespreken. Leuk om samen verhaaltjes te ontdekken. En goed voor de woordenschat van je kind!

fietser detail illustratie Midden in de nacht (Rotraut Susanne Berner)

Vier de langste dag

Ga je de kortste nacht vieren met je kind(eren)? Met echt jonge kinderen doe je dat misschien liever niet. Maar je kunt het boek ook een beetje naspelen natuurlijk.
Ga bijvoorbeeld samen lekker lezen in een tentje. Speel de politie na en pak een “boef” op. Loop naar een park bij jullie in de buurt en ga er picknicken, met een lampion of een gek gevormde ballon bijvoorbeeld.

Buiten lezen detail illustratie Midden in de nacht (Rotraut Susaenne Berner)

Over dit kinderboek

Titel: Midden in de nacht
Oorspronkelijke titel: Nacht-Wimmelbuch (2008)
Illustrator: Rotraut Susanne Berner
Uitgeverij: Lannoo, 2009
Aantal pagina’s: 16
Leeftijd: 2 t/m 8 jaar

Verder lezen

Spinnie schittert (schrijvers: Frank Pollet & Moniek Vermeulen, illustrator: Nicole Montagne)Meneer Rene | een prentenboek over surrealisme | vanaf circa 4 jaarBramenjam | een van de tien mooiste prentenboeken van het jaar | 4 t/m 7 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s