Ik zou wel een kindje lusten

kinderboek: Ik zou wel een kindje lusten (Sylviane Donnio & Dorothée de Monfreid) | humoristisch, helder prentenboek over hongerige mini-krokodil | 3 t/m 5 jaar
doetips: zingen: pas op, de krokodil komt; sporten: gooi je kind in het water; knutselen: van banaan naar krokodil

Ik zou wel een kindje lusten (Sylviane Donnio & Dorothee de Monfreid) | grappig prentenboek over een hongerige krokodilDe kleine krokodil uit Ik zou wel een kindje lusten heeft geen zin in zijn dagelijkse banaan. ‘Nee,’ zegt hij, ‘ik zou wel een kindje lusten.’ Papa en mama krokodil proberen hem te verleiden met andere lekkere hapjes: worst en een lekkere chocoladetaart. Dat blieft de kleine krokodil niet.

Stoer rent hij naar de rivier. En hij ontdekt daar echt een kind. Hoera! Jammie! Die zal vast smaken! Alleen, het meisje vindt hem superschattig. Ze speelt met hem en gooit hem daarna pardoes de rivier in. Wat een afgang.  Maar de kleine krokodil weet wat hem te doen staat. Eten, zodat hij snel groter en sterker wordt. Bananen eten.

Grappig en helemaal niet eng!

Mevrouw Kinderboek: ‘Het verhaal klinkt eng, maar toch is Ik zou wel een kindje lusten dat niet. Dat komt door de heldere, vrolijke kleuren. En natuurlijk door de humor. Alles (nou ja, bijna alles) is omgekeerd aan dit boek. Hoezo eet een krokodil bananen? En hoezo rent een kind niet gillend weg voor een krokodil (hoe klein ook)?’

tekening nav prentenboek Ik zou wel een kindje lusten

Doetips

Zingen: pas op, de krokodil komt!

Voor de meeste krokodillen moet je wel opletten! Kijk maar in dit liedje:

De krokodil… ligt in het water,
de krokodil komt naar je toe.
De krokodil, hij komt steeds nader
en hap, au! Bijt in je bil.

Bekijk een filmpje waarin dit liedje wordt gezongen, met de bijbehorende gebaren erbij.

Sporten: gooi je kind in het water

Ken je van die opblaaskrokodillen? Heb je er ook een? Leuk! En handig, die kun je goed gebruiken als je gaat zwemmen met je kind. Want dan kun je de scène naspelen waarin het meisje de krokodil aan de rivier ziet.

Laat de krokodil steeds dichter bij je kind komen… Sluipen, bijna. Fluister: ‘Ik ben de kleine krokodil en ik zou wel een kindje lusten!’ Je kind grijpt de krokodil en gooit hem in het water!

Kan je kind goed zwemmen, of ben je met z’n tweeën en vind je kind het leuk om in het water te springen? Dan kun je het ook omdraaien. Jij bent het meisje en je kind de krokodil. En de ander vangt je krokodil, uh, je kind, natuurlijk op in het water.

Knutselen: van banaan naar krokodil

krokodil maken bij prentenboek Ik zou wel een kindje lusten
Pak een banaan en maak er een krokodil van! Ik pakte gewoon groen papier, knipte het in een krokodilvorm en plakte het om de banaan heen.

krokodil van prentenboek Ik zou wel een kindje lusten

krokodil bij ik zou wel een kindje lusten

Het lastigste was om de banaan te houden, want er was een kaper op de kust. Een kindje, dat wel een… banaankrokodil zou lusten.

Meer krokodillen knutselen

Het is leuk om krokodillen te knutselen! Kijk voor inspiratie bij mijn Pinterest. Daar vind je foto’s van geknutselde en eetbare krokodillen.

Over dit kinderboek

Titel: Ik zou wel een kindje lusten
Schrijver: Sylviane Donnio
Illustrator: Dorothée de Monfreid
Uitgeverij: Gottmer, 2005
Aantal pagina’s: 32
Leeftijd: 3 t/m 5 jaar

Verder lezen

Wat het lieveheersbeestje hoorde | een van de mooiste tien prentenboeken van het jaar | 2 t/m 6 jaarKleine Hugo (Marjolein Varekamp)Kinderboekentips over eten, koken en snoepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s