Oma snoept van taartjes, toch? Over Oma verdacht (Mieke van Hooft)

kinderboek: Oma verdacht | een lekkere detective over een stiekem snoepende oma | 8 t/m 10 jaar
doetips: verzinnen: het raadsel oplossen, tekenen: taart ‘bakken’

Oma verdacht (Mieke van Hooft)Oma heeft zichzelf op dieet gezet. Van Kiek en Zus hoeft dat helemaal niet. Liever niet zelfs, want nu krijgen zij ook minder snoep van hun oma, die bij hen in huis woont. Maar hoe komt het dan dat de doos bonbons die oma heeft gekregen steeds leger wordt? En wie heeft de snoepautomaat in het buurthuis gekraakt? Oma was toen toch daar?

Kiek vertrouwt het niet. Is oma toch aan het snoepen? De maat is vol als Kiek haar oma in de bakkerij taart ziet eten. Samen met Zus gaat ze op onderzoek uit. En de waarheid  is nog veel bizarder dan ze had kunnen denken.

Mevrouw Kinderboek: ‘Van Oma verdacht kun je net zo genieten als oma van de taartjes lijkt te genieten. Er is een raadsel, een kind dat het wil oplossen, hulp van vrienden, typische zussenruzies en -trouw en humor! Wat wil je nog meer? Nou, een verrassend einde. Dat zit wel goed! Want de meeste kinderen hadden vast niet geraden dat oma… Nee, dat vertel ik niet.’

Exra genieten is de interactie tussen Kiek en haar jongere zus Zus. Lees maar bijvoorbeeld:

‘Toen ik de volgende ochtend mijn ogen opendeed, hoorde ik de sirene. Met andere woorden: Zus was al beneden en zelfs boven op mijn kamer kon ik haar horen huilen.
Ik snap dat niet hoor. Ik huil nooit. Bijna nooit dan. Als er een auto over mijn been rijdt of zo, ja, dan huil ik. Of als ik in de lift sta en hij stort vanaf de twaalfde verdieping naar beneden. Ik denk dat de tranen niet goed zijn verdeeld tussen Zus en mij.
(…)
‘Is er weer een ramp gebeurd?’ vroeg ik.’

Heerlijk, die onderlinge irritatie. Vooral als de zussen later dan toch ook samenwerken. Heel herkenbaar.

Doetips

Verzinnen: het raadsel oplossen

Laat je kind af en toe nadenken over het raadsel van Kiek. Welke dingen zijn vreemd? Hoe kan Kiek erachter komen wat er aan de hand is? Wat heeft ze daarbij nodig?
En? Had je kind de oplossing bedacht?

Tekenen: je eigen taart ‘bakken’

Er staat heel wat lekkers in dit kinderboek. Boven elk hoofdstuk staat een tekening (van Els Vermeltfoort) van een stuk chocola, koekje of taartje. En tussendoor zie je nog veel meer. Dat maakt het boek extra lekker. Je snapt natuurlijk dat ik dat ook wel weer. Dus heb ik voor jullie allemaal een taart ‘gebakken’. Kijken jullie mee?

En als er niet genoeg taart voor iedereen is, dan kun je zelf ook taart bakken.

Ingrediënten

Een exemplaar van Oma verdacht
Fotocamera of telefoon/computer met foto-optie
Eenvoudig tekenprogramma

Bereidingswijze

Zoek een taartje in het boek en maak er een foto van.

fotografeer een taartje

Zorg ervoor dat de afbeelding in je tekenprogramma van je computer komt. Ik gebruikte een tekenapp op de iPad. Vergroot de afbeelding in je tekenprogramma, want de tekeningen in het boek zijn best klein. (Overigens, er staan ook andere illustraties in dit kinderboek, die zijn vaak zo groot als de hele bladzijdes.)

taart tekenen

Hierna kun je het taartje overtrekken in de kleuren die jou lekker lijken. Ik kan in mijn programma een extra ‘layer’ aanmaken waarin ik teken. Ben ik klaar met overtrekken, dan gooi ik de oorspronkelijke foto weg.

tekenen op de iPad

Decoreer je taart met bijvoorbeeld hagelslag en glazuur.

taarttaart met glazuur

Smullen maar!

Over dit kinderboek

Titel: Oma verdacht
Schrijver: Mieke van Hooft
Illustrator: Els Vermeltfoort
Uitgeverij: Holland, 2011
Isbn 978 90 251 1147 2
Aantal pagina’s: 95
Bekroond: Getipt door de Kinderjury 2012
Leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Verder lezen

Superjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8-10 jaar

2 Reacties op “Oma snoept van taartjes, toch? Over Oma verdacht (Mieke van Hooft)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s