Een app met koninklijke gedichten: De koning gaat verhuizen (Annie M.G. Schmidt)

kinderboek: De koning gaat verhuizen (Annie M.G. Schmidt & Wendy Panders) | app voor iPad met veertien koninklijke gedichten |

De koning gaat verhuizen (Annie M.G. Schmidt)Wie kent de gedichten van Annie M.G. Schmidt niet? Maar je kent ze vast nog niet allemaal. Of je hebt zin om weer eens wat te herlezen. Dan is er goed nieuws: er is nu een speciale Annie M.G. Schmidt-app (voor de iPad): De koning gaat verhuizen; En andere gedichten met een kroontje. Daarin staan veertien van haar gedichten, zoals ‘De koning van Savoye’ en ‘De prinses en het egeltje’. Koninklijke gedichten dus.

Een feestje

Het is een feest om de grappige gedichten van Annie M.G. Schmidt weer te lezen. Of voor te laten lezen, door Flip van Duin. De illustraties van Wendy Panders zijn ook geweldig. Ze zijn helder en kleurrijk en maken de app een feest om naar te kijken.

De koning is bang voor k... (Annie M.G. Schmidt, illustratie Wendy Panders)

Wel een minpuntje: de letters zijn klein. Waarschijnlijk hebben de makers voor de app hetzelfde bestand genomen als voor het gedrukte boek, dat nu ook is verschenen. Alleen is de iPad kleiner dan het boek, en de letters dus ook. Te klein zijn ze nu. Ja, ik kan ze prima lezen. Maar voor (onder andere) kinderen die nog niet lang kunnen lezen…

Special effects

Bij een kinderboeken-app verwacht je tekst, illustraties en een voorleesstem. Misschien zijn we verwend. Want apps zijn weliswaar goedkoper dan de gedrukte boeken, maar we verwachten in een app ook nog special effects. Dat kunnen geluiden zijn, of bewegingen in de tekeningen. Voor kinderen is het een spel om uit te proberen wat er gebeurt als je een deel van de tekening aanraakt. Gaat er iets bewegen? Of komt er een geluidje?

Bij De koning gaat verhuizen zijn er geen extra geluidseffecten (of ik heb ze na een paar keer proberen nog niet ontdekt…) Bewegende tekeningen zijn er wel. Soms beweegt een deel van de tekening uit zichzelf en heb je daar geen invloed op. Bij andere tekeningen hebben kinderen wel de touwtjes in handen: zo kunnen ze een mannetje achter een boom vandaan laten springen.

Detail uit illustratie van Wendy Panders (uit: De koning gaat verhuizen)

Mijn favoriet: het licht aandoen in de kamers van ‘De koning had geen zin’. Extra leuk omdat het goed bij de inhoud van het gedicht past: laat de kinderen maar lekker zoeken wat de koning al die uren uitspookt!

Probeerpijsje

De app De koning gaat verhuizen kost tijdens de Annie M.G. Schmidt-week maar € 0,79 in plaats  € 3,99. Daarvoor moet je eerst de kinderboeken-app van de uitgeverijen Querido, Ploegsma en Leopold downloaden. Daarbinnen kun je dan De koning gaat verhuizen kopen.

Wil je liever geen app, of heb je geen iPad? Dan kun je in de boekwinkel ook het boek kopen, met de gedichten van Annie M.G. Schmidt en de illustraties van Wendy Panders. De special effects moet je daarbij zelf verzorgen. 🙂

Verder lezen

Klik op het boek voor de bespreking en doetips.

Pluk redt de dieren | het vervolg op het beroemde boek Pluk van de Petteflet | 4-8 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s