Leren lezen met Galgje spelen

Hoe verleid je kinderen die eigenlijk niet willen leren lezen tot oefenen? Door er een spelletje van te maken. Want spelletjes, dat vinden veel kinderen wel leuk. En ongemerkt leren ze er veel van.

Galgje is zo’n taalspelletje, waarmee je een kind kunt helpen met leren lezen en schrijven. Mijn kind kwam helemaal enthousiast thuis nadat zijn juf het had gespeeld. Zij tegen de groep. (Voor wie het wil weten: ze had een belachelijk lang woord, maar de groep won toch.) Het fijne van galgje is dat je het op het leesniveau en de belangstelling van kinderen kunt aanpassen.

galgje spelen - een speelse manier om te leren lezen

Je kent het spelletje vast wel. Iemand verzint een woord dat jij mag raden door steeds een letter te noemen. Zit die letter niet in het woord, dan mag de ander bouwen aan een galg en een bungelend een poppetje. Zijn de galg en het poppetje af, het woord niet geraden? Tja, dan is het spel ook af en heb je verloren.

Galgje is een leuk taalspelletje. Maar hoe speel je het met kinderen die nog maar net leren lezen en schrijven?

Tips bij het leren galgje spelen

• Begin met een kort woord, dat je kind makkelijk kan raden. Zo kun je de spelregels uitleggen. En je kind krijgt er plezier in: ‘Ik kan dit!’

• Je mag het spel best aanpassen aan de manier waarop je kind leert lezen. Ik geef het bijvoorbeeld aan als een woord een klank heeft: een ‘ee’ of ‘oe’ is niet twee puntjes, maar een langer streepje. Want op school leren ze dat niet als twee aparte letters.

• Gebruik woorden die je kind leuk vindt.  Bijvoorbeeld van zijn hobby of favoriete dieren. Of van het thema op school.

• Heeft hij net bepaalde woorden leren lezen op school? Gebruik dan zo’n woord. Soms krijg je een lijstje woorden mee dat je kind thuis moet oefenen. (Kun je meteen een hint geven: ‘Dat woord hebben we vanochtend nog gelezen.’)

 Hints geven mag! Bijvoorbeeld zo: ‘Dat woord hebben we net nog gelezen.’ Of: ‘Dat spelletje speelt mama graag.’ Het gaat jou tenslotte niet om winnen. 🙂 Je wilt dat je kind over woorden nadenkt.

• Laat je kind ook zelf woorden verzinnen, die jij moet raden. Dat vinden kinderen ook geweldig. Stel je in op hun manier van woorden spellen… dan raad je het woord misschien…

woord geraden!

Snoep had ik snel geraden. Over het volgende woord deed ik wat langer. O, natuurlijk! Stokrokboot!

Meer lezen over leren lezen?

Klik op het plaatje voor meer informatie en inspiratie over leren lezen.

ik wil / ik wil niet leren lezen

Een Reactie op “Leren lezen met Galgje spelen

  1. Pingback: Leren lezen met Galgje spelen | Mevrouw Kinderboek « sylvialodder·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s