Spinnie schittert: schitterend prentenboek over verjaardag vieren

prentenboek: Spinnie schittert (Frank Pollet & Moniek Vermeulen, illustrator: Nicole Montagne) | schitterend prentenboek over jarig zijn | 4 t/m 6 jaar
doetips: voorlezen en praten over jarig zijn, knutselen: je eigen spin maken (met veel foto’s)

Een feest als verjaardagscadeau

Spinnie schittert (schrijvers: Frank Pollet  & Moniek Vermeulen, illustrator: Nicole Montagne) | schitterend prentenboek over verjaardagsfeest vieren | 4 t/m 6 jaarHoe worden kinderen wakker op hun verjaardag? Tien tegen een dat ze wakker worden gezongen door hun ouders, broers en/of zussen. Dat overkomt ook Spinnie, de jarige spin in het prentenboek Spinnie Schittert. Na het verjaardagslied speurt ze gespannen rond. Waar is het cadeau?

Van haar papa en mama mag ze zelf een cadeau uitkiezen. Mij lijkt dat nogal een domper voor een jarige kleuter, maar Spinnie is er blij mee. Ze hoeft ook niet lang na te denken over haar wensen. Ze wil een feest. Een gewoon verjaardagsfeest met veel vrienden.

jarige spin uit Spinnie schittert

Spinnie  gaat meteen aan de slag met de uitnodigingen. Ze stapt op bijvoorbeeld Vogel af, en vraagt: ‘Dag Vogel, kom je naar mijn feestje?’ Maar hoe gek is dat, iedereen zegt nee. Vogel komt niet als er geen lied is, Kikker niet als er geen trampoline is, Egel vindt een feest zonder ballonnen maar niks en Meisje heeft geen zin in een feestje zonder vrienden. Verdrietig sjokt Spinnie naar huis. Een verjaardag zonder verjaardagsfeest? Ze huilt en huilt.

Maar thuis… oh, verrassing! Haar vrienden hadden haar beetgenomen. Ze zijn toch gekomen en het wordt een groot feest. Met een lied. En veel vrienden.

Gemene ouders en een kroon van goud

Mevrouw Kinderboek: ‘Die ouders van Spinnie… ik vind ze gemeen en ook een beetje dom. Als ouder kan ik er om zuchten: regel dat cadeau dan ook gewoon op tijd, en dat feest ook! En maak een verjaardag nou niet nog spannender voor een kind dan het al is…

Kleuters zelf hebben gelukkig nog niet door hoe lang tevoren je al bezig bent met de feestelijke voorbereiding  en uitnodigingen. Zij zullen gewoon opgaan in een zielig, spannend verhaal met een happy end.

En ze zullen genieten van de illustraties. Want die zijn het meest bijzondere van Spinnie schittert. Ze zijn prachtig en krachtig. Mooie linosnedes in zwart, met blauwig groen en rood. En een echt gouden verjaardagskroon. Dat maakt Spinnie schittert extra feestelijk.

Doetips

Voorlezen en praten

Tijdens of na het voorlezen kun je met je kind praten over jarig zijn. Wat vindt je kind van Spinnies verjaardagscadeau? Zouden zij dat ook vinden, of  wensen ze liever iets anders? Vinden ze een feest ook leuk? Wat voor feest wil hij of zij dan?  En wat moet je er allemaal voor regelen? Wie wil hij of zij ervoor uitnodigen? En hoe zouden zij de uitnodiging doen?

Knutselen: je eigen spin maken

De belangrijkste ingrediënten: aardappels en knijpers.

stempels maken van aardappels en knijpers

Dip de aardappels lekker in de verf.

verf

En plakkaatverf. Veel plakkaatverf.

stempel in de verf

Met een satéprikkertje in de aardappel kom je minder onder de verf te zitten.

spin stempelen

Dan je een spin maken. De aardappel wordt het lijf, de knijpers worden de poten. Met Spinnie schittert als inspiratiebron, verwachtte ik dit soort tekeningen. Een  keurige spin met acht poten.

huis bouwen

Maar de knijper bleek een uitstekende kwast en verfuitspreider te zijn. Het werd al snel een schilderij van een ijsschorts. En met de aardappels en prikkers kun je ook heel goed bouwen.

het is een spin

Is het een huis? Een ruimtevaartuig? Of… toch een spin?

monster met verfvingers

vieze handen door vingerverf

Over dit kinderboek

Titel: Spinnie schittert
Schrijver: Frank Pollet en Moniek Vermeulen
Illustrator: Nicole Montagne
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
Isbn: 978 90 583 8737 0
Aantal pagina’s: 31
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Bekroond met: Leespluim juni 2012.

Klik op de plaatjes voor meer kinderboekentips

MonstersoepIk ben de beste | een van de tien mooiste en leukste prentenboeken van het jaar | 3 t/m 6 jaarthema dieren

3 Reacties op “Spinnie schittert: schitterend prentenboek over verjaardag vieren

  1. Pingback: Spinnie op bezoek bij mevrouw Kinderboek | Nicole Montagne·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s