Resultaten poll: dwing jij je kind bij het leren lezen?

Heeft jouw kind moeite (gehad) met leren lezen? Het kind van Mevrouw Kinderboek (6) ook. Hij vindt het heerlijk om voorgelezen te worden. Hij had dan ook hoge verwachtingen van groep 3. Want dan zou hij zelf leren lezen… Maar na een paar maanden leesonderwijs was hij boos en teleurgesteld. Hij kon nog steeds niet écht lezen! Een beetje oefenen/spelen thuis zat er niet in. Hij wilde er niets van weten. Weg met die avi-boeken en woordenlijstjes!

Ik was benieuwd hoe andere ouders daar mee omgaan. Daarom zette ik de poll ‘Dwing jij je kind bij het leren lezen?’ op. Ben je ook nieuwsgierig naar de resultaten van de poll en de reacties van andere ouders? Een paar dagen bleef het spannend: ja’s en nee’s liepen keurig gelijk op. Daarna ging het uiteenlopen.

Vraag: Dwing jij je kind om te oefenen met leren lezen?

Antwoord Percentage
Ja 54%
Nee 36%
Af en toe, bijvoorbeeld vlak voor een test. 11%

En, is het een verrassing voor je?

Toch zijn de ja- en nee-zeggers zijn het meer met elkaar eens dan je zou denken. Dat blijkt wel uit de reacties op de poll. Zomaar dwingen moet je niet doen! Dat werkt averechts: de tegenzin zal alleen maar groter worden. (Nou, ik kan je vertellen dat we dat al snel doorhadden.) Je moet manieren zoeken die bij je kind passen. Boeken, tijdschriften of andere teksten aanbieden die je kind waarschijnlijk leuk vindt. Maak er een leuk spelletje van.

En dat doen we. Het is een zoektocht, maar een speelse zoektocht. Binnenkort dus veel, heel veel leestips, experimenten en leesspelletjes bij Mevrouw Kinderboek, speciaal voor kinderen (en hun ouders) die net leren lezen.

Morgen al volgt de eerste tip: een boek vol achtergrondinformatie over leren lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s