IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin

kinderboek: IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin (Ditte Merle & Alex de Wolf) | lekker toegankelijk boek over dierentuinen en hun bewoners| voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar
doetips: praten, knutselen: maak je eigen dierenverblijf

IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin (Ditte Merle & Alex de Wolf) | lekker toegankelijk boek over dierentuinen en hun dieren | voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

Kom je wel eens in een dierentuin met je kind(eren)? Vast wel. En staan julle dan wel eens stil bij hoe de dieren daar wonen? Hoe ze verzorgd worden en wat voor eten ze krijgen? Of ze geboren zijn in de dierentuin of in de natuur? Dan is IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin echt iets voor jullie.
Want daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren is gesteld. Of beter gezegd: hoe dierentuinen vroeger waren en hoe ze zijn veranderd en hoe ze later zullen worden ingericht.
Het boek staat vol verhalen over hoe mensen met vallen en opstaan leerden (en leren!) hoe ze bepaalde dieren moeten verzorgen. Je staat soms gek te kijken van de ideeen die ze vroeger hadden. Zo dachten mensen dat ze een aap gelukkig konden maken met veel hamburgers en bier. Want apen lijken toch zo op mensen? Nou dan!

Mevrouw Kinderboek: ‘Is je kind gek op (informatieve) boeken over dieren, dan is dit een welkome aanvulling en afwisseling. En een ding is zeker: na het lezen van IJsberen en andere draaikonten kijk je met een andere blik naar dierentuinen.
Het boek staat vol met opzienbarende en vermakelijke feiten. De illustraties maken het boek heel vrolijk, net als de speelse vormgeving. Hoewel dat laatste best wat minder mag, want je blijft het boek maar op z’n kant, kop en weer terug draaien!’

Giraf uit IJsberen en andere draaikonten (Ditte Merle & Alex de Wolf)

Doetips

Praten over dierentuinen
Grote kans dat jullie wel eens in een dierentuin komen. Misschien kent je kind één specifieke dierentuin zelfs erg goed. Welke dieren kun je daar zien? Hoe wonen ze? Kun je zien wat voor eten ze krijgen? En hoe gaan ze met hun jonkies om?

Maak je eigen dierentuin of dierenverblijf
Dit boek inspireert je kind vast tot het verzinnen en ontwerpen van het perfecte dierenverblijf voor zijn favoriete dierentuindier.
Bij ons zijn dat pinguïns. Keizerspinguins alstublieft, want die wonen op Antarctica. Met een verdwaald kuiken van Adeliepinguins (want die wonen daar ook). Gelukkig hadden we lekker veel wit en doorzichtig papier en (ex-)verpakkingsmateriaal.
De pinguïns zijn gemaakt naar een voorbeeld uit Het megagrote vouwboek.

Pinguinnatuur

Het project is nog in volle gang, want er komt nog een oceaan bij, overdekt met ijsschotsen. Hij moet minstens 100 meter diep worden, zodat de pinguïns zelf naar vissen kunnen duiken.

pinguin met kuikens

‘Pinguïnkijkdoos?’ riep mijn zoon verschrikt toen zijn vader het knutselproject zo noemde.
‘Je bedoelt pinguïndierentuinnatuur!’

detail pinguin

Over dit kinderboek
Titel: IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin
Schrijver: Ditte Merle
Illustrator: Alex de Wolf
Uitgeverij: The House of Books, 2010. Dit boek is een nieuwe, herziene uitgave van het gelijknamige boek uit 1997, toen uitgegeven door uitgeverij Unieboek/Van Reemst.
isbn 978 90 443 2906 3
Aantal pagina’s: 128
Leeftijd: voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar
De oorspronkelijke uitgave uit 1997 werd in 1998 bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Klik op de plaatjes en je vindt nog meer kinderboekentips:

Hoe lees je lekker in een dierenencyclopedie?

Help, mijn iglo smelt! | Vier verhalen van kinderen uit verre landen | informatief boek met veel foto's | 9-12 jaarkinderboeken over dieren

2 Reacties op “IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s