Zo lees je lekker in een dierenencyclopedie (of ander naslagwerk)!

Eerder schreef ik over De geïllustreerde dierenencyclopedie en Wow! Dieren. Twee dikke naslagwerken vol informatie over dieren. En misschien heb je nog wel andere encyclopedieën of naslagwerken voor je kinderen.

Maar hoe lees je zo’n encyclopedie of naslagwerk? Het zijn grote, dikke boeken die je niet in een keer uit kan lezen (als je dat al zou willen). Niemand leest een naslagwerk in een keer uit… Dus ook jouw kind niet. Zeker niet als hij daar een voorlezer bij nodig heeft. Dus lees je een paar bladzijdes per keer en niet meer.

Hoeveel is een paar bladzijdes? Dat verschilt. De pagina’s in dit soort boeken zijn vaak groot, de letters zijn vaak klein en er is hartstikke veel te zien. Dus voor het slapen gaan vinden we twee pagina’s vaak al genoeg.

Hoe zorg je ervoor dat die encyclopedie niet ligt te verstoffen?

Nou, wat dacht je van deze van deze manieren? (Ze zijn geschreven alsof alles wordt voorgelezen, maar dit zijn ook bruikbare tips voor kinderen die zelf lezen.)

1) Begin bij het begin en eindig bij het eind…

Ja, ik weet het. Dan  lees je dus alles en ben je een hele tijd bezig… Maar als jouw kind een grote fan is van informatieve boeken, en zeker als hij ook nog gek is op dieren, dan doe je het misschien toch.

Begin gewoon bij het begin en lees elke keer een paar bladzijdes voor.
Mijn ervaring is dat je alleen naslagen van begin tot eind voorleest als het over een onderwerp gaat dat je kind echt helemaal geweldig vindt. Bijvoorbeeld een favoriet dier. Bij ons thuis is dat bijvoorbeeld pinguïns. Wist je dat er zeventien pinguïnsoorten zijn en dat ze ook in heel erg warme gebieden wonen, zoals op de Galapagos Eilanden? (Zo leer je zelf nog eens wat.)

2) Laat het boek open vallen

Het lot beslist: laat het boek openvallen en begin gewoon te lezen. Zo simpel kan het zijn. 🙂

3) Je kind beslist

Wil je kind heel graag over een bepaald dier lezen? (Pinguïns!) Zoek hem op in de inhoudsopgave of de index en lezen maar…
Of: blader door het boek en begin te lezen waar het er interessant uitziet.

4) Jij beslist (of de grote zus, de oom, de buurvrouw…)

Heb je zelf een favoriet dier? Dat staat misschien ook wel in de encyclopedie. Je kind vindt het vast leuk om te horen waarom je dat dier zo fascinerend vindt.

5) Komt er een dier voorbij? Lees erover!

Naar de dierentuin geweest? Een dier ontdekt in de tuin of in het park? Zoek hem op! Staat er iets nieuws in de encyclopedie of wisten jij en je kind alles al?

Hoe lees jij het liefst in een naslagwerk? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s