Vriend! Meer kinderboekentips over vriendschap

Kinderboeken over vriendschap

Vriendschap is een goed onderwerp voor een kinderboek. Hoe maak je vrienden, wat voor dingen doe je samen en hoe los je het op als je ruzie hebt? Voor kinderen zijn dit aansprekende onderwerpen.

De afgelopen weken heb ik veel kinderboeken over vriendschap besproken. Maar er zijn er natuurlijk meer, veel meer. Daarom vind je in dit bericht nog meer kinderboekentips, per leeftijd.

tot 4 jaar         4 t/m 6 jaar         6 t/m 9 jaar         9 t/m 12 jaar

Tot 4 jaar
het hol van mol (Fiona Rempt & Noelle Smit)Supervrienden-serie (Fiona Rempt & Noëlle Smit) – 2 t/m 6 jaar
Van kartonboekjes, via prentenboeken naar een verhalenbundel en vanaf april/mei ook een leesboek op lage avi-niveaus.  Over zeven supervrienden, verschillende bosdieren, met elk hun eigen karakter. Prachtig geïllustreerd.

Kikker en Eend (Max Velthuijs)

Kikker en Eend (Max Velthuijs) – 2 t/m 4 jaar
De bekende Kikker en Eend zijn dikke vrienden. Even hebben ze er moeite mee om een spelletje te vinden dat ze allebei leuk vinden. Maar dat lukt ze toch. Ze spelen de hele dag samen en hebben veel plezier. Ze zijn voor altijd en eeuwig vriendjes!

4 t/m 6 jaar

Kleine Ezel en de durfal (Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen)Kleine Ezel en de durfal (Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen) – circa 4 t/m 6 jaar
‘Durf jij over die tak te lopen?’ vraagt Jakkie.
Kleine Ezel aarzelt. De tak is dun en het water is koud.
Maar Quetzal zegt: ‘Ik durf het best.
Quetzal durft alles.
Kleine Ezel wil ook graag alles durven, net als zijn vriendje!

De Supervrienden-serie is ook voor deze leeftijd leuk (zie bij Tot 4 jaar)

6 t/m 9 jaar

Ik denk dat wij nu vrienden zijn (Wouter Klootwijk & Philip Hopman)Ik denk dat wij nu vrienden zijn (Wouter Klootwijk) – voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar
Dit is een lekker dikke voorleesbundel over drie vriendjes. Ze ontmoeten elkaar altijd onder de brug. Ze vinden altijd iets om te doen. Iets uit het water halen, iets laten drijven, iets bouwen. Alle dagen is het anders, maar nooit is het niks!

Dummie de Mummie-serie (Tosca Menten & Elly Hees) – 8 t/m 11 jaar
Erg grappige boeken over Goos, die doodnormaal is en in het saaiste dorp van de wereld woont. Tot hij in zijn slaapkamer een mummie in zijn bed vindt. Een levende. Ze worden dikke vrienden en beleven avonturen die helemaal niet doodnormaal en saai zijn!

Tot nu toe verschenen er drie boeken:
Dummie de Mummie en de gouden scarabee
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummie de Mummie en de sfinx van Shakaba – staat op de Tiplijst van de Kinderjury.


9 t/m 12 jaar

Best Friends Forever-serie

Een nieuwe serie over drie vriendinnen die ‘op afstand’ contact houden met elkaar. In elk boek staat een van de meisjes centraal, maar komen de andere twee ook voor. Tot nu zijn er twee delen verschenen:

De rol van je dromen (Joke Reijnders)De rol van je dromen (Joke Reijnders) – 9 t/m 11 jaar
Marie ademt musical. Vier keer per week gaat ze naar haar musicallessen en oefent ze voor de eindopvoering. Maar als Luna op het toneel verschijnt, verandert alles. Luna zorgt er zelfs voor dat Marie van de musicalschool gestuurd dreigt te worden.
Gelukkig heeft ze haar bete vriendinnen Silvi en Tess nog. Ondertussen droomt Marie van de hoofdrol in de eindmusical, maar dan moet ze eerst auditie doen…

Niet verliefd (Wieke van Oordt)Niet verliefd (Wieke van Oordt)
Silvi is niet verliefd op Bo. En ook niet op iemand anders. Hoewel, misschien toch. Ach, ze weet het niet meer. Het is ook zo’n rotweek.
Haar lijst met minpunten is overvol: beugel (ugh), projectweek (2 x ugh). Modeshow presenteren… Zij, op het podium terwijl iedereen kijkt? Echt niet! De pluspunten: … Geen pluspunten. Help! Hoe komt ze deze week OOIT door?

De brief voor de Koning (Tonke Dragt) – 10 t/m 14 jaar
In deze klassieker, die zelfs de Griffel der Griffels won, verbreekt Tiuri verbreekt de regels die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder wordt geslagen. Hij krijgt een opdracht die heel gevaarlijk blijgt te zijn. Hij moet een brief bezorgen bij de koning van het naburige land, een brief waarvan het welzijn van een heel koninkrijk afhangt!
Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de brief te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn goede vriend Piak.

De brief voor de koning nw

Natuurlijk zijn er nog veel meer kinderboeken die over vriendschap gaan. Ik verzamel zoveel mogelijk tips in een speciaal bericht. Dus heb jij gesmuld van een kinderboek over vriendschap? Deel je supertip!

Een Reactie op “Vriend! Meer kinderboekentips over vriendschap

  1. In april debuteer ik bij Uitgeverij Holland met het boek Sterren!. Vriendschap is een heel groot thema in dit verhaal dat zich afspeelt in de periode van de eindmusical op de basisschool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s