Smullen van Sokkenthee en chocola (van Mariken Jongman)

kinderboek: Sokkenthee en chocola (Mariken Jongman & Heleen Brulot) | ontroerend en grappig boek over eenzaam, eigenwijs meisje | voorlezen vanaf circa 8 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
tips: smaaktest, maak indruk op je kind, praten, maquette/plattegrond maken

Sokkenthee en chocola (Mariken Jongman) | ontroerend en grappig boek over een eenzaam, eigenwijs meisje | voorlezen vanaf circa 8 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar

Dit was zij, Wieske, een paar seconden voor het geluk over haar heen zou stromen, als warme chocolade over slagroomijs.

Wieske is net verhuisd en wil graag vrienden hebben. Dus belt ze bij de buren aan, overtuigd dat die ontzettend leuke kinderen hebben die niet kunnen wachten vrienden met haar te worden. De mevrouwerige Mevrouw De Vries doet open. Ze is oud (vindt Wieske), heeft geen kinderen en geeft Wieske geen warme chocola, maar thee die smaakt naar oude, gebruikte sokken.

Het belooft een lange, saaie, eenzame zomer worden. Er wonen geen kinderen in de buurt en zelfs haar vader ziet ze nauwelijks. Die is zoals altijd alleen maar aan het werk. Dus verzint Wieske een plan.

Ze huurt de villa vlakbij haar eigen huis, stiekem met het geld van haar vader en de hulp van Mevrouw De Vries (die toch leuker blijkt te zijn dan Wieske had gedacht). Nu hoeft ze alleen maar huurders te vinden, een gezin met leuke kinderen. Die gaat ze ronselen in het dorp verderop. Ze vraagt gewoon aan iedereen of ze kinderen hebben en of ze leuk zijn. En dan mogen ze de hele zomer lang gratis komen wonen in de villa naast haar.
Simpel toch? Nou, uh…

Humor en ontroering

Mevrouw Kinderboek:  ‘Sokkenthee en chocola is een prachtige combinatie van humor en ontroering. Wieske is behoorlijk zielig omdat ze zo alleen is.
Maar Sokkenthee en chocola is vooral erg grappig. Dat komt door de ontwapenende naïviteit van Wieske, haar fantasievolle overdrijvingen. En vooral door haar droge, komische manier van denken.
De illustraties van Heleen Brulot maken het boek nog vrolijker. Dat ze ook nog in kleur zijn, maakt het boek helemaal om van te smullen.

Doetips

Smaaktest: hoe smaakt sokkenthee?

Wieske zette het kopje tegen haar mond, liet een beetje sokkenthee naar binnen stromen en slikte. Mooi, ze hoefde niet te kokhalzen.

Wieske kan niet erg genieten van thee die ze niet kent. Jouw kind wel? Doe de test!

Koop een paar nieuwe theesoorten. Zet een paar potjes verschillende thee, de nieuwe en de vertrouwde. Je kind proeft van elke thee. In elk geval een slokje.
Herkent hij/zij welke thee de vertrouwde is? En, hoe smaakt de nieuwe thee? En welke is de sokkenthee? 🙂

sokkenthee

Woordenschat: maak indruk op je kind!

Leest je kind Sokkenthee en chocola? Dan kun je hem verrassen door onderstaande woorden te gebruiken. Dit zijn woorden die Wieske en haar vader samen hebben verzonnen.

Voor heel erg cool, fijn, hebben ze veel woorden:
 megamietisch
 grompdonder knolkoeiend
 jollemejopie

Praten: hoe maak je vrienden?

Hoe leer je vrienden kennen als je verhuisd? Is het een goed idee om bij de buren aan te bellen? Of om mensen te gaan interviewen? Wat zou jij doen als je Wieske was en je een lange, eenzame zomer te wachten stond?

Plattegrond of maquette: maak de huiskamer van Mevrouw De Vries na

Het huis van Mevrouw De Vries staat helemaal vol met meubels. Lees in het boek en maak de illustraties en bouw haar huiskamer na. Je kunt een plattegrond maken of een maquette (bijvoorbeeld in een schoenendoos).

Over dit kinderboek

Titel: Sokkenthee en chocola
Schrijver: Mariken Jongman
Illustrator: Heleen Brulot
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
isbn 978 90 477 0321 1
Aantal pagina’s: 187
Leeftijd: voorlezen vanaf circa 8 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
Staat op de Tiplijst Kinderjury 2012 (10-12 jaar)

Meer kinderboekentips

Matilda | kinderboekklassieker over een geniaal meisje, stomme ouders, een lieve juf en een gemeen schoolhoofd | vanaf 9 jaarMees Kees; Een pittig klasjeKinderboeken over vriendschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s