Getest door Martha: Vuurbom (van Harm de Jonge)

kinderboek: Vuurbom (Harm de Jonge) | opkomst en ondergang van een bijzondere vriendschap | bekroond met Zilveren Griffel 2012 | lezen vanaf 11 jaar

Vuurbom (Harm de Jonge)Mag ik even voorstellen: Martha, de nieuwe testlezer van Mevrouw Kinderboek. Martha (11). Martha vindt lezen heel leuk en schrijft zelf ook graag. Ze maakt zelfs elke maand een e-mailblad.

Wat heb je nu gelezen?

‘Ik heb het boek Vuurbom van Harm de Jonge gelezen. De hoofdpersoon is Jimmie die in het ziekenhuis ligt. Iedereen denkt dat hij zijn beste vriend Bram heeft vermoord. Jimmie zelf weet het niet meer omdat er op de bewuste avond brand uitbrak in het tuinhuisje. Alles werd wit en vanaf dat moment is Jimmie kwijt wat er gebeurde; en vanaf dat moment kon hij niks meer zien.

Agnes is de lievelingsverpleegster van Jimmie, als zij komt wordt hij rustig. In het boek praat hij veel met haar. Jimmie kan Agnes niet zien, maar zij is aardig en zelfs op haar vrije dagen komt zij Jimmie opzoeken.

Bij zo’n spannend verhaal is de politie natuurlijk ook aanwezig. Jimmie wordt verdacht van de moord, maar uiteindelijk neemt het verhaal een heel andere, verrassende wending.’

Wat vond je van Vuurbom?

‘Ik vind dit een erg goed boek. Het is zo geschreven alsof je het zelf hebt meegemaakt. Toen ik het boek voor het eerst zag dacht ik: Ja, dat lijkt me wel een leuk boek. In het midden dacht ik: Ik moet verder lezen! En op het einde: Dat was leuk!

Martha lees Vuurbom (Harm de Jonge)

Ik vind het boek niet heel erg spannend in de zin van griezelig of eng. Maar ik was wel erg nieuwsgierig naar wie die moord nou eigenlijk had gepleegd. En dat is ook een soort spanning.

Het boek gaat over jongens. Maar het is even leuk voor meisjes. Dit boek zou ik graag nog een keer willen lezen. Ook al weet ik nu wie de dader is.

De hoofdstukindeling is ook erg leuk, het ene hoofdstuk is over nu en het andere is een terugblik waarin Jimmie stukje voor stukje zijn geheugen terugkrijgt.

De personages in dit boek zijn erg goed beschreven. Bijvoorbeeld de politieman met zijn kraaienstem en zijn vettige geur. Of juf Asnevoer die altijd hetzelfde groene jasje aan heeft. Die beschrijvingen van mensen zijn zo leuk omdat je ze helemaal kan voorstellen. Een kattige juf en een stinkende politieman.

Er staan geen lastige woorden in dit boek. Maar het is ook niet te makkelijk. Omdat je het wel geconcentreerd moet lezen, anders raak je de draad kwijt.’

Dat klinkt goed! Wil je nog meer boeken lezen van Harm de Jonge?

‘Mijn zusje heeft Flessenpost uit Amsterdam van dezelfde auteur en dat boek ga ik ook lezen!  Dus ik vind Vuurbom een aanrader voor andere kinderen.’

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een bepaald kinderboek vinden. Meer kinderrecensies lezen? Dat kan hier.

Over dit kinderboek

Titel: Vuurbom
Ondertitel: Geschiedenis van een vriendschap
Schrijver: Harm de Jonge
Uitgeverij: Van Goor, 2011
isbn 978 90 00 30329 8
Aantal pagina’s: 160
Vuurbom stond op de Tiplijst van de Kinderjury 2012 en is bekroond met een Zilveren Griffel 2012.
Leeftijd: zelf lezen vanaf 11 jaar

Verder lezen

Superhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaarSmaragd | het eerste deel van De Boeken van het Begin (John Stephens) | vanaf 11 jaarKinderboeken over vriendschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s