Blij prentenboek over willen winnen: Ik ben de beste!

kinderboek: Ik ben de beste (Lucy Cousins) | een van de tien beste/mooiste prentenboeken van het jaar | leeftijd: 3 t/m 5 jaar
doetips: praten over vriendschap, wedstrijdje houden (sport), waarin ben jij de beste? (spelletje)

Ik ben de beste | een van de tien mooiste en leukste prentenboeken van het jaar | 3 t/m 6 jaar‘Ik heb gewonnen. Ik ben de beste!’ roept Hond de hele dag. Zijn vriendjes worden er moedeloos van. Zij willen ook wel eens de beste zijn. En dat lukt ze! Maar daar wordt Hond verdrietig van. Gelukkig kunnen zijn vrienden hem goed troosten: ‘Jij bent onze allerbeste vriend.’ En dan volgt er nog een verrassend einde.

Mevrouw Kinderboek: ‘Misschien komen de tekeningen je bekend voor. Dat kan kloppen: Lucy Cousins maakt ook de bekende Muis-boeken. Maar dit prentenboek is toch anders van stijl: de achtergronden en details zijn expressiever. Deze kleuren en de korte, ritmische tekst maken Ik ben de beste een energiek en blij verhaal.

Ben je vader of moeder van een kleuter, dan herken je je kind vast in Hond. Want dan roept jouw kind misschien ook de hele dag: ‘Ik wil winnen!’ En anders wel een van zijn vriendjes. Daarom zullen volwassenen lezers ook stiekem gniffelen om dit prentenboek: zijn vriendjes zetten Hond flink op zijn nummer  (en maken het daarna uitgebreid weer goed met hem).’

Doetips

Praten over vriendschap

Door dit boek ga je vanzelf praten over aardig zijn voor je vrienden en graag altijd willen winnen. Je hoeft geen link te leggen naar de echte wereld. Hij zal er zelf over beginnen als hij wil praten over hoe hij zelf is en hoe zijn vriendjes doen.

Wedstrijdje houden

Sommige kinderen willen uit zichzelf altijd winnen, andere moet je wel eens stimuleren om hun grenzen te verleggen. Misschien hebben jullie samen zin in een vriendschappelijke wedstrijd? Laat je kinderen lekker rennen en springen. Wie springt het hoogste? Wie rent het hardst? En na drie keer rennen?

Spelletje: ik ben goed in…

Detail Ik ben de beste en spelletjeskaarten

Iedereen is wel ergens heel goed in. Bedenk samen waar het kind goed in is, en zijn vriendjes, ouders, klasgenoten en de juf. Ze hoeven er niet ‘het beste’ in te zijn. Maak kaartjes waarop je steeds de naam schrijft en een simpele tekening maakt van het talent. Bekijk ze daarna samen. Probeer steeds gekkere talenten te bedenken: achterstevoren huppelen, je tong uitsteken….

En jij? Heb je ‘Ik ben de beste’ ook  gelezen? En wat vond je ervan? En je kind?

Over dit kinderboek

Titel: Ik ben de beste Oorspronkelijke titel: I’m the best Illustrator/schrijver: Lucy Cousins
Uitgeverij: Leopold, 2010
Isbn: 978 90 258 5607 6
Leeftijd: 3 t/m 5 jaar
Aantal pagina’s: 32
Behoort tot Prentenboek Top-Tien van het Jaar 2012.

Klik op de plaatjes voor meer prentenboekentips

Voorleesdagen 2012Kinderboeken voor 4-6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s