Getest door Eva en Marlies: Meneer René

kinderboek: Meneer René (Leo Timmers) | een prentenboek over surrealisme | leeftijd: 4 t/m 6 jaar
getest door: Eva (2) en Marlies (4)

Meneer Rene | een prentenboek over surrealisme | vanaf circa 4 jaarMeneer René staat in de Prentenboek Top-Tien en is dus een van de tien mooiste/leukste prentenboeken van het jaar – volgens een jury van jeugdbibliothecarissen. Zijn kinderen het daarmee eens? Cyriel nam de proef op de som en las het boek met zijn dochters.

Een lesje surrealisme
‘Die gaat schilderen,’ zegt Eva, als ze het omslag van Meneer René ziet. En daar gaat het boek inderdaad over. Het is kerstvakantie, grote zus Marlies is uit logeren en Eva geniet van alle aandacht. Met een rijtje boektitels van Mevrouw Kinderboek zijn Eva en ik naar de bibliotheek getogen om wat moois uit te zoeken.

Thuisgekomen beginnen we meteen met het boek. ‘Dit is geen appel,’ lees ik braaf bij de eerste bladzijde. ‘Dit is wel een appel!’ roept Eva. Pas na drie dagen voorlezen is ze overtuigd; bij het openslaan van het boek zegt ze: ‘Dit is niet een appel.’
Ook aan het eind van het boek speelt de spanning tussen afbeelding en werkelijkheid Eva parten. Meneer René schildert een schilderij voor Roos, maar we zien alleen de achterkant. ‘Ik kan het niet zien!’ roept Eva. Ze houdt haar hoofd vlak bij het boek en probeert om het hoekje van het schilderij te kijken. Pas aan het eind van het boek zien we wat er op het schilderij staat.

Cyriel leest Eva en Marlies voor (uit een ander prentenboek)

Favoriet
Meneer René is twee weken lang het favoriete voorleesboek; we lezen het zeker vijftig keer voor. Als Marlies weer thuis is, ‘lezen’ de kinderen het ook aan elkaar voor. Bij de dubbele bladzijde met luxe artikelen die meneer René voor zichzelf schildert, krijgen ze ruzie wie welk plaatje mag benoemen. Als Eva ‘chaise longue’ zegt, geeft ze steevast ook mijn uitleg erbij: ‘Dat is een soort bank.’
Het boek blijft lang boeien. Er is veel te zien en ook het verhaal blijft fascineren. Het gaat over een schilder die zo goed kan schilderen dat zijn schilderijen echt lijken. Als zijn schilderijen écht echt worden begint hij alles te schilderen wat hij wil hebben. Dat levert mooie platen op waar veel op te zien is. Vooral het dessert dat meneer René voor zichzelf heeft geschilderd wordt uitvoerig bestudeerd en becommentarieerd door Eva en Marlies: ‘Taart, snoepjes, ijs, heel veel slagroom, een kerstkransje met gekleurde hagelslag… Hé, dat vogeltje heeft een stukje van het wafeltje!’

hotdog schilderen

Schilderen
Voor Marlies haal ik een boek met schilderijen van René Magritte tevoorschijn en vertel ik dat deze schilder echt René heette. Ze vindt al snel de meneer met de bolhoed die ook in het prentenboek staat. Ze bladert met enige interesse door het schilderijenboek, maar over het prentenboek is ze duidelijk enthousiaster.
Daarna komt de verf uit de kast en gaan we zelf schilderen. Marlies wil graag het schilderij voor Roos naschilderen, want haar vriendin heet ook Roos.

Meneer Rene schilderen

Nog een keer!
Meneer René valt erg in de smaak, zowel bij de kinderen als bij de voorlezers. Het boek is inmiddels terug naar de bibliotheek, maar ik kan me goed voorstellen dat ik over een halfjaar nog eens in huis haal. Meneer René staat aanbevolen vanaf ca. 4 jaar, maar is ook prima geschikt voor een aandachtige kijker/luisteraar van 2,5 jaar. Ik ben benieuwd tot welke leeftijd kinderen het leuk blijven vinden.

Voor wie nog meer wil voorlezen over schilderkunst twee tips uit onze boekenkast:
***Meneer Kandinsky was een schilder (Daan Remmerts de Vries)
***De stip (Peter H. Reynolds)

Weet jij misschien nog een leuke?

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een bepaald kinderboek vinden. Meer kinderrecensies lezen? Dat kan hier.

Over dit kinderboek
Titel: Meneer René
Illustrator/schrijver: Leo Timmers
Uitgeverij: Querido, 2010
Isbn: 978 90 451 1164 3
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Aantal pagina’s: 32
Bekroond als een van de Prentenboek Top-Tien 2012.

Klik op de plaatjes en je krijgt meer prentenboekentips.

Voorleesdagen 2012Kinderboeken voor 4-6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s