Wat is jouw favoriete voorleesboek?

Je kind wil voorgelezen worden. Trek jij dan het liefst dat ene boek uit de kast: een echt favoriet voorleesboek? Of vraagt je kind steeds om hetzelfde boek? Welk boek is dat dan?

Ik hoor graag jullie favoriete voorleesboeken. Want dat zijn dan vast echte aanraders voor andere kinderen. Laat je ze hieronder, bij de reacties, weten? Ik zou het ook leuk vinden om te horen hoe oud je kind is en of het een jongen of meisje is. En of het jouw lievelingsboek is of dat van je kind. En misschien heb je er wel meer over te vertellen.

Vertel over je favoriete voorleesboek en maak kans op het prentenboek Zaza speelt doktertje van Mylo Freeman. Deze winactie loopt tot en met 28-1-2012.

Ik begin zelf. Ik heb twee kinderen. Mijn zoon van net twee is nu gek op de Zaza-boeken. Het begon met Zaza speelt doktertje van Mylo Freeman (dat is een van de boeken uit de Prentenboek-Top-10, en hier kun je meer lezen over dit boek). En mijn zoon van zes krijgt geen genoeg van Ruimte van de Insiders-reeks. Dat hij daar eigenlijk veel te jong voor is, interesseert hem geen fluit. 🙂

Zaza speelt doktertjeInsiders: RuimteVoorleesdagen 2012

17 Reacties op “Wat is jouw favoriete voorleesboek?

 1. Robbie en Raffi boeken van Janneke Schotveld.
  Ik lees nu het derde boek voor De bende van Gnossos en mijn jongens van 7 en 10 jaar krijgen er geen genoeg van. Zelf vind ik het ook fijne boeken om voor te lezen, mooi papier, leuke tekeningen en gewoon goed geschreven.

 2. Mijn dochter Philippine van bijna 7 is al sinds haar 5e dol op de verhalen over De Boze Heks van Hanna Kraan. Wij hebben het boek “Hier is de boze heks” een uitgave uit 2005 met een verzameling aan verhalen uit eerdere boeken. De illustraties zijn prachtig, van Annemarie van Haeringen. Erg prettig dat dit boek steeds weer uit de kast wordt getrokken… Oók door mijn 3-jarige dochter Josephine trouwens! Vol humor, gekke situaties en goede aflopen, zelfs als de zus van de boze heks op bezoek komt… en die is helemáál niet aardig!

 3. Die van mij zijn het echte voorleestijdperk al voorbij, wat niet wil zeggen dat ik nooit meer voorlees ;), maar indertijd waren de boeken van Grote Beer en Kleine Beer zeer favoriet. Die boeken hebben ook heel erg geholpen bij onze verhuizing naar Frankrijk toen de oudste 7 was. Voorlezen uit een bekend boek maar dan in de nieuwe taal is heel herkenbaar!
  Nu is het vooral om “op gang te komen” in een boek dat ik voorlees (dat hadden/hebben ze allebei rond een jaar of 10.), en soms leidt dat tot hilarische situaties: gisteravond vroeg zoon (10) of ik nog even wou voorlezen uit De Grijze Jager en ik antwoordde : “al bij hoofdstuk 16?”; waarop zoonlief zei: “Ik ben bij 16, jij eigenlijk nog niet…”
  Kortom: voorlezen blijft belangrijk hoe groot of klein ze ook zijn!

 4. Mijn eigen zoon is al volwassen, die lees ik niet meer voor, maar elke fase bracht zijn eigen favorieten. Voor de kinderen van een vriendin lees ik nog steeds Hanna Kraan – De Boze Heks, ik zag het al eerder staan. Ik ben dol op de stemmen die alle dieren en vooral De Heks gekregen hebben in de loop der tijd. Oeioeioei!
  De laatste boeken die ik mijn zoon voorgelezen heb, waren boeken van Harry Potter. Eigenlijk was hij nog te jong, een jaar of 8, 9, maar zijn leesniveau stoof omhoog, omdat hij natuurlijk niet wilde wachten tot de volgende avond. Het voorlezen stimuleerde het zelf lezen al die jaren al sterk, maar met Harry Potter was dat effect wel heel erg duidelijk.

 5. Veruit mijn favoriet voor kleuters en groep 3: alle verhalen van Roosmarijn (gebundeld in: Roosmarijn kan alles) van Lydia Rood. Elk verhaal precies lang genoeg. Een heel origineel boek, vol humor. Ik las er elk jaar opnieuw uit voor in mijn klas.

 6. Schaap met laarsjes van Maritgen Matter. Op een leuke manier raar, ongelooflijk grappig, kort en to the point, goed geschreven.

 7. Niet heel origineel, maar ik lees in groep 4 Otje van Annie M.G. Schmidt voor, dat blijven de kinderen grappig vinden, ook al hebben sommigen het thuis al eens voorgelezen gekregen. De tekeningen van Fiep vind ik ook zo prachtig. Soms lees ik nog wel eens zo’n lekker ouderwets los verhaal van W.G. van der Hulst voor (Uit zo’n verzamelboek met verhalen) en hoewel de taal wat verouderd is, kan je het wel heel spannend vertellen. De kinderen hingen aan mijn lippen.

 8. Een heerlijk voorleesboek: Het grote boek van Akimbo in Afrika, geschreven door Alexander McCall Smith, uitgever Van Goor. De kinderen zullen genieten van de slimme Akimbo die zijn vader, ranger in Afrika, wil helpen. (volwassenen kennen deze auteur wellicht van de serie over Mme Ramotswe, de beste damesdetective van Botswana)

 9. Mijn favorieten zijn (ja, ik heb er twee) “De gebroeders Leeuwenhart” van Astrid Lindgren, omdat ik meestal zelf op de eerste bladzijde al moet huilen, ik heb drie, nu al volwassen, kinderen en die weten daar alles van. En het boek waar ik mijn leerlingen (1 en 2 bk/lwoo, dus voortgezet onderwijs) nog steeds een plezier doe: Gruwelijke rijmen van Roald Dahl. Natuurlijk voorlezen met “stemmetjes” en dan vragen ze altijd om nog zo’n verhaaltje 🙂

 10. Ons dochtertje van 1,5 vindt het fantastisch om “zelf” boekjes te lezen. Een van haar eerste woordjes waren: DiekDiek (=dikkie dik) en Ennie (=Ernie) Haar favoriete boek(en) zijn de blokboeken van Dikkie Dik. Alle verhaaltjes van Nijntje zijn ook niet aan te slepen. Gelukkig zijn dat er een heleboel 🙂

 11. heel wisselend, maar op dit moment is roodkapje van dick bruna favoriet…vooral de wolf vindt deborah (3 jaar) erg spannend !

 12. Hier vijf kinderen (al leest de oudste van 13 alleen als het écht moet voor school en wil hij zeker niet meer voorgelezen worden ;-)) en wisselende voorkeuren van boeken. Mijn zoon van 5 vindt op dit moment ‘Koekjes’ van Ted van Lieshout en Sieb Postuma geweldig, hij kent hij bijna uit zijn hoofd! Dochter van 3 is groot fan van het Pippi Langkous-boek. Dochter van 1,5 is dol op Gonnie en Gijsje. Dochter van 7 leest het liefst zelf, soms lezen we samen een stuk en elk boek dat ze leest is op dat moment favoriet.

 13. Mijn leukste voorlees boek is: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van W. Holzwarth & W. Erlbruch
  gegarandeerd een lach op het gezicht van de kleine wanneer je dit boek voorleest.

 14. De favoriet van Eva (2,5 jaar) voor het slapen gaan is een echte klassieker: Jip en Janneke. Overdag zijn bij onze kinderen prentenboeken favoriet: hierboven zijn de ‘Koekjes’ en ‘Over een kleine mol…’ al genoemd, daarnaast ‘Plons’, ‘De dierderij’, ‘De gruffalo’, ‘De gele ballon’, maar op dit moment ook het minder voor de hand liggende ‘Muizensoep en tranenthee’.

 15. SUPERBOEKEN!
  Charlotte – Kathleen Weise
  Lizzy – Helen Abele
  Fina – Martina Sahler

  DE DUIVENTIL – GERDA RONHAAR
  De Duiventil [deel 1]
  De Duiventil in rep en roer [deel 2]
  Zomergasten in de Duiventil [deel 3]
  Spanning in de Duiventil [deel 4]
  Storm over de Duiventil [deel 5]
  Een nieuwe lente voor de Duiventil [deel 6]
  Lief en leed in de Duiventil [deel 7]

  BABS – GERDA RONHAAR
  Babs! [deel 1]
  Babs’ keuze [deel 2]
  Babs in dubio [deel 3]

  Vriendschap fase 2 [deel 1] – Anja Bout
  Vriendschap in de knel [deel 2] – Anja Bout
  Vriendschap verdiept [deel 3] – Anja Bout
  De V van Veerle – Anja Bout

  MZZL MEIDEN – MARION VAN DE COOLWIJK
  MZZLmeiden [deel 1]
  MZZLmeiden en de paparazzi [deel2]
  MZZLmeiden on tour [deel 3]
  MZZLmeiden verliefd [deel 4]
  MZZLmeiden party! [deel 5]
  MZZLmeiden gaan los [deel 6]
  MZZLmeiden Hollywood [deel 7]
  MZZLmeiden winterlove [deel 8]
  MZZLmeiden geheimen [deel 9]
  MZZLmeiden BFF [deel 10]

  Ondersteboven – Hans Mijnders
  In de roos – Thea Zoeteman
  Hartje zomer – Thea Zoeteman
  Dubbel en dwars – Hanny van de Steeg
  Dubbel lief en leed – Hanny van de Steeg
  Dubbel zo sterk – Hanny van de Steeg
  Love you, miss you – Corien Oranje

  DE PAARDENMEIDEN – NETTY VAN KAATHOVEN
  S.O.S. paard verdwenen [deel 1]
  Gaat Vicca het redden? [deel 2]
  Knokken voor Zita [deel 3]
  Superveulen [deel 4]
  Paniek om Jumper [deel 5]
  Ruzie om Rena [deel 6]

  DE GOUDEN PAARDEN SERIE – CHRISTINE LINNEWEEVER
  Aurea, de wilde pony [deel 1]
  De zoektocht van Pico [deel 2]
  Maisa de dappere Arabier [deel 3]
  De ontsnapping van Rafal [deel 4]
  De droom van Fabio [deel 5]
  De redding van Roan [deel 6]
  Bowi komt in opstand [deel 7] *HALF SEPTEMBER IN DE WINKEL*

  BIBI – JOLANDA DIJKMEIJER
  Bibi [deel 1]
  Bibi gaat ervoor [deel 2]
  Bibi kiest [deel 3]

  SCHRIJVERS
  Marian Schalk
  Caja Cazemier
  Gaby Hauptmann
  Pippa Funnell
  Stacy Gregg
  Yvonne Kroonenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s