Getest door Manu: Mama kwijt (Chris Haugton)

kinderboek: Mama kwijt  (Chris Haugton) | Prentenboek van het jaar 2012 | leeftijd: 2 t/m 5 jaar
getest door: Manu | jongen | bijna 4 jaar

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een bepaald kinderboek vinden. Meer kinderrecensies lezen? Dat kan hier.

Mama kwijt (Chris Haughton) | prentenboek van het jaar 2012Mama kwijt is het Prentenboek van het Jaar 2012, het boek van de Voorleesdagen 2012. Saskia las het samen met haar zoon Manu en vertelt daarover.

‘Ik vind het eigenlijk wel jammer dat Mevrouw Kinderboek alleen maar boeken bespreekt voor kinderen boven de vier. Maar Manu is nu ook al ‘bijna vier’. Dat telt ook. En het prentenboek Mama kwijt kun je best lezen als je jonger bent.

Als ik het boek pak , kan ik mezelf niet helemaal inhouden en zeg ik tegen hem: “Mooi, hè?”
‘Ja mooi, mama,” zei hij.
Ik vind dit prentenboek namelijk prachtig. Misschien reageert hij ook wel een beetje op mij.

Manu met Mama kwijt

Mama kwijt gaat over een kleine uil die uit zijn nest valt en dan zijn mama zoekt. Een eekhoorn wil hem helpen zijn mama te vinden, maar dan moet de kleine uil wel precies uitleggen hoe zijn mama eruit ziet. En dat blijkt niet mee te vallen. Waar de meeste kinderboeken een duidelijk einde hebben, is de laatste pagina hier een open einde: een plaatje waarin het kleine uiltje weer uit het nest lijkt te vallen. Maar zou hij nou echt nog een keer vallen…? En wat dan…?

Manu begrijpt het verhaal prima: “Dat is een uil! Die gaat vallen!” Ook zijn kleine broertje van twee begrijpt het wel. Het is geen moeilijk verhaal. Voor mij is dit een makkelijk boek, want er zijn weinig woorden om voor te lezen en er is veel te bekijken. Ik ben geneigd om meer in gesprek te gaan en wat minder ‘rechttoe-rechtaan’ voor te lezen. Zo vraag ik aan Manu wat er op elkaar lijkt, maar toch niet hetzelfde is. Een uil en een kikker hebben bijvoorbeeld allebei grote ogen, maar ze verschillen toch van elkaar. En je kunt goed aanwijzen.
“Wat is dat nou?”
“Een haas!”
“Hoe doet uiltje grote oren na? Ja, zo, met vingers bij zijn oren…”

Manu’s broertje vindt het ook echt een leuk boek. Beide vinden het “boink boink boink” van het uiltje als hij valt erg grappig… Zijn broertje vindt trouwens alle boeken waar ik stemmetjes bij kan opzetten leuk.

boink-illustratie uit Mama kwijt (Chris Haughton)Illustrator: Chris Haughton

Manu: “Ik vind het boek leuk. Nu wil ik een snoepje.”
Ik: “Zou je dit boek aan iemand cadeau willen geven?”
Manu: “Het moet in mijn kast. Ik vind het mooie plaatjes.”

Dan vraag ik Manu of hij het aan mij wil voorlezen. Dat vindt hij een goed idee. Hij kan het verhaal, ondanks dat hij het net voor het eerst bekeken heeft, prima vertellen. Dit boek moet mee naar boven. We lezen het voor het slapen gaan nog een keer.’

En jij? Heb je dit boek gelezen? En wat vond je (kind) ervan? Laat je mening over dit boek achter in een reactie onder dit bericht. 

Extra’s

 Op de site van Chris Haughton, de maker van dit boek,  staat de ontstaansgeschiedenis van Mama kwijt (in het Engels). Aanrader!
Er is nu ook een Mama kwijt-app voor iPhone en voor iPad.
Tijdens de Voorleesdagen verschijnt er een speciale een mini-editie met DVD voor € 5,-.

Over dit kinderboek

Titel: Mama kwijt
Illustrator/schrijver: Chris Haughton
Uitgeverij: Gottmer, 2010
Isbn: 978 90 257 4845 6
Leeftijd: 2 t/m 5 jaar
Aantal pagina’s: 32
Bekroond tot Prentenboek van het Jaar 2012.

Nog meer prentenboekentips

En de groeten van Haas | een wat langer, rijk geïllustreerd voorleesboek | een reis om de wereld tegen wil en dank | 4-6 jaarVoorleesdagen 2012

2 Reacties op “Getest door Manu: Mama kwijt (Chris Haugton)

  1. Regelmatig ga ik in een (kinder)boekenwinkel op zoek naar een uniek of bijzonder prentenboek. Mama kwijt trok meteen mijn aandacht. Hoewel er al veel meer prachtige prentenboeken verschenen over verdwalen en uiltjes & hun moeder, blijft het boek sprankelend en overeind staan.
    Heel gelukkig ben ik daarom nu met mijn eigen exemplaar met stoffen uiltje, gekregen van Sinterklaas.
    Leuk om het verhaal erachter te lezen en uit te kijken naar het nieuwe boek van Chris Haughton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s