Schaatsen in de mist

kinderboek: Schaatsen in de mist | fijn, dun boek over avontuurlijke tweeling op smeltend ijs | zelf lezen 8-10 jaar, voorlezen vanaf circa 7 jaar
tips: woordenschat (vogelnamen en uitdrukkingen), naamspelletje, ga erop uit

Schaatsen in de mist | avontuurlijke tweeling raakt verdwaald op het ijs, en dan gaat het dooien | 8-10 jaarDe tweeling Melle en Merel vindt het veel leuker om op het ijs van het meer te schaatsen, in plaats van op de sloot er vlakbij. Iedereen waarschuwt ze wel dat het gaat misten en dooien. Maar zo’n vaart zal het niet lopen. Toch?
Maar zo’n vaart loopt het wel, en dan is het maar goed dat Merel vrienden heeft gemaakt met een vreemde jongen in een vogelopvang.

Mevrouw Kinderboek:  ‘Wat een fijn avontuur! Leuk om eens een ‘actieboek’ te lezen zonder magie en tovertrucs of wilde achtervolgingen en boeven. Een avontuur dat je zo zou kunnen beleven. Nou ja, dat zullen kinderen in elk geval denken en dat is goed! Een lekker tussendoortje en een prima boek voor kinderen die uit zichzelf niet heel graag lezen, ook omdat het een dun boek is. Ook leuk: de verschillen en interactie tussen de tweeling Merel en Melle. De auteur laat heel goed zijn hoe verschillend ze zijn. En daardoor is het echt een boek voor jongens (ondanks de roze titelletters) en meisjes.’

Doetips

Woordenschat: vogelnamen en uitdrukkingen/spreekwoorden

Vogels spelen een belangrijke rol in Schaatsen in de mist. Zowel echte vogels als kinderen die naar een vogel zijn genoemd (behalve Merel is dat Arend). Hoeveel vogelnamen kent je kind? Noem omstebeurt een vogelnaam op. Wie weet de meeste? En de auteur speelt met uitdrukkingen waarin het woord ‘vogel’ voorkomen. Welke? Kent je kind nog meer uitdrukkingen met het woord ‘vogel’ of met een vogelnaam erin? Wat betekenen ze?

Naamspelletje: Merel en Arend hebben vrienden en ze heten…

Sommige kinderen zijn naar vogels genoemd. In dat boek zijn dat Merel en Arend. Kent je kind nog meer vogelnamen voor mensen? Zijn dat namen voor meisjes of jongens? Of zijn het oudere mensen? En hoe zit dat met andere dieren, of planten?
Je kunt er ook een spelletje van maken voor twee of meer mensen. Je maakt dan een lange ketting van vrienden:

Speler 1: ‘Merel en Arend hebben een vriend en hij heet.. Mees.’
Speler 2: ‘Merel, Arend en Mees hebben een vriend en hij heet.. Mus.’
Speler 1: ‘Merel, Arend, Mees en Mus hebben een vriend en hij heet.. Zwaan.’

Misschien is het handig om af te spreken dat je alleen namen gebruikt van mensen die je echt kent (ja, ik ken zelf echt een Merel, Arend, Mees, Mus en Zwaan).

Ga erop uit: naar een vogelopvang of schaatsbaan

Meer zin om er op uit te gaan? Dit boek is een uitstekend  excuus voor een uitje naar een vogelopvang of naar een schaatsbaan. Of om echt te gaan schaatsen als het goed heeft gevroren. Maar pas op als het gaat misten of dooien…

Over dit kinderboek

Titel: Schaatsen in de mist
Serie: Merel en Melle (de serie heeft geen naam, maar er zijn meer boeken met deze tweeling in de hoofdrol)
Schrijver: Hans Kuyper
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Leopold, 2011
isbn 978 90 258 5926 8
Aantal pagina’s: 70
Leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Meer kinderboekentips

Kinderboeken over winterSuperjuffie!Zo teken je dieren | leert je stap-voor-stap dieren tekenen | 7-10 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s