Het grote voorleesboek van de winter

kinderboek: Het grote voorleesboek van de winter (Selma Noort en Tineke van der Stelt)| lekker winterse verhalenbundel met liedjes en knutseltips| voorlezen aan kinderen van 4 t/m 7 jaar
doetips: voorlezen, zingen, eten/boomversiering maken (hartjes voor in de boom)

Het grote voorleesboek van de winter | vol winterverhalen, versjes en liedjes, knutseltips en recepten | 4 t/m 7 jaarSinterklaas is weer terug naar Spanje, dus we kunnen ons nu echt op de winter storten. Dat kan bijvoorbeeld met Het grote voorleesboek van de winter (Selma Noort en Tineke van der Stelt). Kleuter Roel en zijn grote zus Noor hebben zin in kerst en genieten van alle ijs- en sneeuwpret, van eerste sneeuwvlokjes, kerst en oudejaarsavond tot en met de eerste sneeuwklokjes.

Het zijn voor kleuters herkenbare verhalen, met een randje avontuur. Want er zijn vast niet veel kleuters die tijdens het schoolkerstdiner een losgebroken schaap in de klas krijgen, of die ’s ochtends vroeg ontdekken dat de kerstboom is gevallen en de kamer vol ligt met gebroken kerstballen. Roel en Noor maken het wel mee.

In Het grote voorleesboek van de winter staan niet alleen verhalen, maar ook liedjes (met muzieknotitie), gedichten, tips voor knutselwerkjes en recepten.

Liedje

Mevrouw Kinderboek: Het grote voorleesboek van de winter is een heerlijk voorlees- en doeboek voor kleuters (en iets oudere kinderen). Het geeft je echt een lekkere winter- en feestdagensfeer, zeker ook door de illustraties van Tineke van der Stelt.
Het is afwisselend door de verhalen, liedjes, knutseltips en recepten. Roel en zijn grote zus Noor zijn fijne, voor kleuters superherkenbare personages, en dat geeft de bundel samenhang. Hun avonturen zijn spannend zonder echt eng te worden: de kat Dropje valt in een wak maar wordt gered; Noor denkt dat een inbreker de kerstboom heeft vernield, maar de lezer weet dan al dat de kat het heeft gedaan.’

Doetips

Voorlezen

Hoe lees jij het liefst een verhalenboek voor? Een verhaal per dag of hupsakee lekker een paar verhalen achter elkaar? En wat wil je kind het liefst?

Bij Het grote voorleesboek van de winter kan het nog anders: een verhaal lezen en daarna het bijbehorende liedjes zingen, knutsel of recept maken.

Zingen

Er staan veel liedjes en versjes in dit boek, die steeds passen bij het verhaal waar ze bij staan. Weet je nog hoe ze gaan? De muzieknotities staan erbij. Maar als je daar niet mee uit de voeten kan: de meeste liedjes vind je ook op YouTube.

Eten maken: Hartjes voor in de boom

Eigenlijk is het onzin om doetips te verzinnen bij Het grote voorleesboek van de winter. Want het staat zelf al vol met knutsels en recepten, versjes en liedjes. Dus nam Mevrouw Kinderboek de proef op de som. En dus maakte ik ‘Hartjes voor in de boom’, met twee jongens van net zes.

Hieronder het recept en de ingrediënten.

Alles klaar voor de boomhartjes

Het recept in het boek raadt aan om de aanwijzingen van de broodmix te volgen. Dat van mij wilde er boter bij. Dus handig als je dat ook in huis haalt.

Vergeet de boter niet

De repen/rolletjes deeg in de vorm van hartjes leggen lukt, ook al zijn het niet de meest perfecte hartvormen… Ook fijn: ik had verwacht dat de jongens hartjes te meisjesachtig zouden vinden, maar ze hadden er totaal geen probleem mee.

de oven in

En zo kwamen ze uit de oven.

Uit de oven

De hartjes versieren is natuurlijk een serieus werkje!

Met glazuur stiften

Een van de jongens doet niets liever dan de versierde broodhartjes meteen opeten. Ze vallen uitstekend in de smaak.
De ander heeft een goed idee: ‘Zullen we ze in kerstboom hangen?’ Grappig, dat is ook precies de bedoeling. En ze staan prachtig. Kijk maar!

Hartje voor in de boom

Over dit kinderboek

Titel: Het grote voorleesboek van de winter
Schrijver: Selma Noort
Illustrator: Tineke van der Stelt
Uitgeverij: Leopold, 2010
isbn 978 90 258 5713 4
Aantal pagina’s: 128
Leeftijd voorlezen: 4 t/m 7 jaar

Meer kinderboekentips

Apenkooien en propjes gooien | afwisselende bundel verhalen en versjes over school | 4-8 jaarMeester Max en de reuzenkleuters | over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaarwinterthema-e1323120543977

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s